No , modelik nareszcie gotowy do oblotu .
Załącznik:
53.jpg [ 281.48 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Dusty został wykonany dokładnie według proporcji zasugerowanych przez kolegów w pierwszej części opisu jeszcze w dziale plany modelarskie i rozrysowane na początku postu .
Odchyłki wymiarowe nigdzie nie przekraczają 1 mm . Całość po wycięciu ploterem zostało sklejone bez jakiejkolwiek obróbki , wyjątek to samo zakończenie kadłuba i tylnia część kabiny . Przed oklejeniem taśmą całość została delikatnie przetarta drobnym papierem ściernym .
Tak prezentuje się model do oblotu na lotnisku modelarskim w Nagladach koło Olsztyna .
Załącznik:
54.jpg [ 366.94 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Załącznik:
55.jpg [ 375.89 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Załącznik:
56.jpg [ 354.2 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Załącznik:
57.jpg [ 370.14 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Modelik prezentuje się doskonale i na trawce ( wprawdzie jeszcze zeszłorocznej ) , ale nie wszystko można mieć naraz .
Teraz pare słów o wadze modelu .
1. Kadłub 158 gram
2. Kabina 30 gram
3. Skrzydła 243 gramy
4. Podwozie 118
5. Silnik 81 gram
6. Akumulator 110 gram
7. Reszta 65 gram
I teraz tak kadłub ważony wraz z statecznikiem poziomym i pionowym ich serwami ciębnamo i całym osprzętem .
Skrzydła wraz z lotkami , klapami serwami 4 sztuki + cięgna i wszystkie dodatki .
Podwozie to konstrukcja goleni wraz z kołami ale tez konstrukcja wzmacniająca i system mocowania skrzydła do kadłuba .
Reszta regulator obrotów odbiornik i całe okablowanie
Wszystko ważone na wadze z dokładnością do dwu miejsc po przecinku i zaokrąglone w gorę do pełnych gram .
Waga gotowego do startu modelu 805 gram .
Powierzchnia skrzydła 28,2 decymetra kwadrat co daje obciążenie 28.6 grama na decymetr .
Jeszcze parte słów o kabince . Jak pisałem jest to jedna z dwu rzeczy które wymagają obróbki papierem ściernym . Następnie okleiłem ją papierem na wikol i pomalowałem farbą akrylową do ścian tylko rozcięczoną wodą . Następnie okleiłem folią , z efektu nie jestem za bardzo zadowolony . Trochę źle dobrałem kolor kabiny ale to nie problem malowanie zrobi się jeszcze raz .
Trochę większy błąd zrobiłem z przodu . Do prawidłowego wywarzenia modelu akumulator musi być na samym dziobie ci trudno wcisnąć . Będę musiał pokombinować .
Mój Dusty na lotnisku w miłym towarzystwie wygląda tak ;
Załącznik:
58.jpg [ 325.35 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Załącznik:
59.jpg [ 347.75 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
No i najmilsza chwila przygotowanie do pierwszego startu ;
Załącznik:
60.jpg [ 373.32 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Załącznik:
61.jpg [ 397.83 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Na zdjęciach piloci modelu , niższy kolega Filip ( I pilot oblatywacz ) i kolega Andrzej ( II drugi pilot pomocnik ) no i moja nędzna osoba z drugiej strony obiektywu .
Jeszcze na zdjęciu poniżej członkowie klubu Modlot z Olsztyna z prezesem na czele , którzy mogą potwierdzić że ilość startów i lądowań na lotnisku w Nagladach była sobie równa .
Wprawdzie członkowie wyżej wymienionego klubu są bardzo zajęci próbami smakowymi pewnego złocistego napoju , ale to nie przeszkadza na trzeźwe spojrzenie na pas startowy . Zresztą ja sam jestem też miłośnikiem tego napoju a więc wszystko gra .
Załącznik:
62.jpg [ 361.47 KiB | Przeglądane 14979 razy ]
Filmik z oblotu zamieszczę za dzień dwa , jest aktualnie montowany .
Pozdrowienia Joker