Niniejszy post jest trochę nietypowy , ale poprzedza on niespodziankę o której na końcu .
Modelik bo inaczej nazwać to latadełko ciężko . Powstał on na potrzeby modelarni jako maksymalnie prosty i tani model .
Opracowując go posłużyłem się stroną ;
http://www.teaser.fr/~osegouin/aeromode ... ibli.phtmlI stąd nazwa M – 400 po prostu nie wypadało jej zmieniać .
Tak że faktycznym autorem tego latadełka nie jestem ja sam , co nie przeszkadza że modelik fajnie lata . Samolocik ten jest budowany w modelarni w Pieniężnie oraz w Pałacu młodzieży w Olsztynie .
Trzeba przyznać że jak na potrzeby podstawowej nauki rzemiosła modelarskiego jak i podstaw latania nadaje się doskonale .
Nie jest to typowa relacja z budowy , a raczej instrukcja jak zbudować prosty modelik i nauczyć się nim latać . Pisząc ten post posiłkuje się zdjęciami z budowy kilku modeli które powstawały zimą . Dlatego na zdjęciach są różne części od modeli .
Tak kurtko ;
Rozpiętość - 1200 mm .
Długość - 650 mm .
Waga - 300 do 500 gram
Waga modelu oblatanego na filmie 290 gram
Konstrukcja ;
Całość wypalona CNC z miękkiego styropianu , Kadłub i wzmocnienia styrodur cięty z bloku o grubości 4 mm . Tak samo stateczniki i stery kierunku oraz wysokości .
Sterowanie RC ster kierunku i wysokości oraz obroty silnika . Można ewentualnie dodać lotki , ale w modelu ich nie ma . Stateczniki wklejone na stałe skrzydło mocowane gumą .
Załącznik:
1.jpg [ 98.71 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Części składowe kadłuba .
Załącznik:
2.jpg [ 154.5 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Załącznik:
3.jpg [ 186.67 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Załącznik:
3 a.jpg [ 61.33 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Sposób sklejenia wzmocnienia pod skrzydło ( należy wyciąć wgłębienia w kadłubie ) oraz jeden ze sposobów montażu zamocowania serw . Obok boki kadłuba lewy i prawy . Część wzmacniająca wkoło stateczników składa się z czterech drobnych części przyklejanych oddzielnie .
Załącznik:
4.jpg [ 226.58 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Stery kierunku i wysokości wypalone ze styroduru 4 mm . Są dwie możliwości ich wykończenia . Oklejenie taśmą pakową , lub tak jak na fotografii .
Załącznik:
5.jpg [ 280.69 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Tu płaszczyzny usztywnione są prętami z węgla . Ta metoda tez wystarczy .
Przy oklejaniu taśmą trzeba przetrzeć depron papierem ściernym . Należy pozbyć się spalonej zeszklonej powierzchni , Taśma się jej nie trzyma . Powierzchnia musi być jedwabista w dotyku . Najlepiej zrobić próby . Zawiasy z taśmy metodą opisaną przez kolegę Motylasty . Należy pamiętać że przy oklejaniu taśmą trzeba zostawić nie oklejoną powierzchnie w miejscu klejenia z kadłubem . Klej polimerowy nie trzyma taśmy pakowej .
Załącznik:
6.jpg [ 119.29 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Załącznik:
7.jpg [ 7.37 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Skrzydło składa z dwu połówek długich na 600 mm szerokich na 175 mm .
Na całej długości w jednej trzeciej od krawędzi natarcia wypalone są rowki na listwę 3 X 5 mm . Dwie takie listwy spełniają role dźwigara . Połówki skrzydeł są połączone wkładką z włókna szklanego lub sklejki sklejoną z listwami w skrzydłach na żywice , Całość następnie oklejona taśmą .
Załącznik:
8.jpg [ 97.13 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
Załącznik:
9.jpg [ 165.6 KiB | Przeglądane 34555 razy ]
W takiej kolejności okleiłem kadłub . Taśma trochę słabo trzyma styropian . Jak kleiłem na zakładkę to powstało silne złącze które związało całość . W sumie wytrzymałość jest wystarczająca i do tego konstrukcja bardzo prosta i lekka .
Tyle w części pierwszej reszta plus niespodzianka w części drugiej .
Pozdrowienia Joker