Od dłuższego czasu chodził za mną teki szybowiec z założenie rozpiętość ok 3m, no i z przeznaczeniem do akrobacji.
Jak zobaczyłem model z Fly Fly to podjąłem decyzję. Cena fajna, wielkość też, więc z niecierpliwością otwierałem karton.
Pierwszy wpadł mi w ręce kadłub...i tutaj ulga zobaczyłem dosyć dobry laminat., wklejone solidnie wręgi. Malowanie na 4+ (pomalowany po wyciągnięciu z formy) ale da się przeżyć. Grunt, że nie kadłub zrobiony jest z prawdziwego laminatu, a nie jak CM Po z jakichś szmat.
Skrzydła konstrukcyjne wyglądają na dobrze posklejane, posiadają dobrą sztywność. Klapy i lotki wykonane z pełnej balsy ( hamulców producent nie przewiduje) są na zawiasach taśmowych i są zamontowane w skrzydle.
Statecznik poziomy konstrukcyjny z osadzonym na gotowo sterem wysokości z pełnej balsy, ster kierunku również z pełnej
balsy.
Poza tym w zestawie :
-Kabina z tylnymi oknami i podłogą kabiny z vacu (podłoga dosyć miękka)
-
Silnik bezszczotkowy 1200kv (ładnie wykonany)-Śmigło 10x6
-amortyzowane podwozie główne
-kółko ogonowe
-kółka podpierające końcówki skrzydeł
-osłony vacu na serwa
-popychacze, klocki do mocowania serw, dźwignie sterów, i chyba ze 40 wkrętów (NIE MAM POJĘCIA DO CZEGO ???)
-długie pręty stalowe 1,5mm do napędu pul-pul steru kierunku...(dlaczego nie linka ?)
-solidny węglowy bagnet
Dane modelu :-rozpiętość - 3000mm
-długość - 1270mm
-masa do lotu 1,9kg
-profil skrzydła HQ-1-10
Instrukcja przewiduje następujące wyposażenie :-serwa 9g x 5szt wysokość, klapy, lotki
-serwo standard x1 kierunek
-pakiet 5s 3200mAh
-regulator 60A
Ja założę :-serwo HS-85BB - 4szt - lotki klapy
-serwa HS-635 HB - kierunek wysokość
-regulator 70A
-pakiet zadecyduję przy wyważaniu i testach silnika
Dlaczego takie wyposażenie ??? powód prozaiczny ...takie serwa i regler mam w szufladzie
Instrukcja taka sobie ...składanie modelu wymaga lekkiego doświadczenia, może moje wypociny pomogą ewentualnym nabywcom
Budowa:
Po przemyśleniach postanowiłem sterowanie steru wysokości zrobić na popychaczu węglowym (rurka 4x2 podparta w połowie) i do mocowania statecznika wkleić nakrętki kłowe M4, bo instrukcja pokazuje jakieś wkręty do mocowania statecznika, ale w nawierconych otworach nie ma żadnych gwintów i nie ma również (przynajmniej w moim zestawie) śrubek do jego przykręcenia. Instrukcja przewiduje serwo 9g (!!!) umieszczone w stateczniku...choć bojaźliwy co do serw nie jestem to jakoś serwo o ciągu ok 2 kg i malutkich może nawet metalowych trybach do mnie nie przemawia - inaczej założył bym je gdyby nie akrobacja. Wymagało to wykonania otworu w tylnej części kadłuba pod sterem wysokości.
cdn.