Płat musiał nabrać mocy urzędowej. Jak sobie pomyślałem o ukosowaniu depronu 3mm w miejscu spływu to spływała ze mnie ochota na dalszą budowę. No ale cóż robić ? Przecież samo się nie zrobi

?
Po kilku próbach i ścinanie nożykiem i szlifowanie i cięcie drutem okazało się, że najlepszy efekt wychodzi po dokładnym kilkukrotnym ścinaniu nożykiem. Uwaga ! Nożyk musi być bardzo ostry. I nie liczcie, że na raz po jednym cięciu się uda. Po kilku podejściach do skosu potraktowałem go leciutko papierem ściernym i wyszło całkiem nieźle. A o czym piszę ?
Właśnie o tym:
Załącznik:
DSCF2906.JPG [ 102.8 KiB | Przeglądane 10435 razy ]
Ogólnie konstrukcja płata jest podobna do budowy płata TOTO 1, tak, że nie będę się rozpisywał. Wykonałem jedynie żeberka z balsy. Jak to ma wyglądać w przekroju ?
Cóś takiego:
Załącznik:
DSCF2908.JPG [ 59.1 KiB | Przeglądane 10435 razy ]
Na rysunku nie ma jedynie dźwigara 5 x 3 sosna ustawionego w pionie.
Centropłat już prawie gotowy:
Załącznik:
DSCF2904-1.JPG [ 78.27 KiB | Przeglądane 10435 razy ]
Materiał na uszy z zaznaczonymi polami do wykonania skosów:
Załącznik:
DSCF2905.JPG [ 82.78 KiB | Przeglądane 10435 razy ]
I teraz technologia klejenia: Najpierw sklejam natarcie (klej poliuretanowy SOUDAL), następnie wykonuję szkielet w środek, czyli żeberka z dźwigarem, wklejając szkielet robię to na dwa etapy. "I etap" - to przód do dźwigara na klej poliuretanowy,
Zaczynam od natarcia gdyż podczas nadawania kształtu profilu na przodzie działają większe siły odkształcające depron.
"II etap" - to zamkniecie spływu. Pomiędzy skosy wklejam na żywicę pasek tkaniny szklanej. Daje to bardzo przyzwoitą wytrzymałość. Jak widać na ostatniej fotce depron ścięty na żyletkę nie odkształca się pod wpływem gumek recepturek dociskających listwę natarcia.
Załącznik:
DSCF2907.JPG [ 68.22 KiB | Przeglądane 10435 razy ]
Załącznik:
DSCF2909.JPG [ 58.81 KiB | Przeglądane 10435 razy ]