Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 18:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2352
Wiek: 42
Lokalizacja: Sompolno
Witam stałem się "szczęśliwym" posiadaczem kontrolera z tytułu.
Czy szczęśliwym to się jeszcze okaże ;)
Mam do niego moduł LED i GPS
Jednak po podłączeniu do komputera w oprogramowaniu konfiguracyjnym wyświetla mi się błąd baterii
Nie mam modułu PMU a kontroler zasilam z UBEC 3A
Wnioskuję że moduł PMU będzie mi niezbędny
Jeśli tak to czy mogę zastosować moduł od NAZA M litle (cena około 50 pln)
Czy jednak muszę się stać posiadaczem dedykowanego modułu do MAZA M v2 (cena ok 250 pln )
Na chwilę obecną nie mogę dokonać żadnych zmian w kontrolerze i wnioskuję że związane to jest właśnie z błędem baterii.
Może mi ktoś coś podpowiedzieć ?
Pozdrawiam

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 19:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3013
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nieco się one różnią pomiędzy sobą...
Naza M Lite

Załącznik:
2016-10-13 20_20_02.jpg
2016-10-13 20_20_02.jpg [ 74.79 KiB | Przeglądane 3952 razy ]


Naza M V2

Załącznik:
2016-10-13 20_20_16.jpg
2016-10-13 20_20_16.jpg [ 63.9 KiB | Przeglądane 3952 razy ]


Chociaż, jeśli nie zamierzasz korzystać z "dodatków"... to może się udać.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 14 października 2016, 09:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5441
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Ten droższy potrzebowałbyś gdybyś:
- używał iOSD,
- lub używał Zenmuse H3-2D gimbal
- lub używał Bluetooth LED module
- chciał rozszerzyć CAN BUS

Jeśli nie używasz tego co powyżej w zupełności wystarczy ten prostszy (tańszy).

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2018, 21:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1043
Wiek: 52
Lokalizacja: London
Podczepię sie pod ten temat.

Dzisiaj przyszła paczka z NAZA.
Goniony niecierpliwością podłączyłem do komputera.
Zainstalowałem driver i program.
Ale program nie widzi NAZA.
Wyszukałem informacje by uruchomić komputer z wyłączonym podpisem i ponownie wszystko zainstalować.
Tak zrobiłem i nadal nic.
Mam tylko zieloną diodę ale taką przyciemnioną.

A kupiłem NAZA bo miało być prościej. :twisted:

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2018, 06:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 277
Wiek: 52
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Jeśli masz zainstalowany Win10, to wyjaśnienie masz tutaj: https://www.flitetest.com/articles/dji-naza-m-windows-10
Mam Nazę M-Lite, gdy miałem zainstalowany Win7 z komunikacją nie było problemów, po przejściu na 10 było gorzej, dopóki nie znalazłem tej podanej strony. Teraz wszyskto OK.
Ponoć wymagany sterownik nie ma podpisu elektronicznego i Win10 go odrzuca i trzeba wymusić jego instalację - tak mi wytłumaczył zaprzyjaźniony informatyk, bo dla mnie to czarna magia ;)

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2018, 07:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1043
Wiek: 52
Lokalizacja: London
Dzięki.
Znalazłem podobne wyjaśnienie ale nie było tak szczegółowo wyjaśnione.
Może robiłem coś źle.
Po pracy jeszcze raz zrobię ten upgrade.

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2018, 11:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2352
Wiek: 42
Lokalizacja: Sompolno
Miałem dokładnie to samo. Na pocieszenie tylko powiem że to był jedyny problem jaki miałem z tym kontrolerem. ;)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2018, 12:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2625
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli dobrze pamietam, to Naze trzeba zasilić, samo podłaczenie do USB komputera nic nie daje

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2018, 12:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3013
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobrze prawi, zasilenie niezbędne.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 00:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1043
Wiek: 52
Lokalizacja: London
Dzięki kecaj.
Link który podałeś łopatologicznie wyjaśnia jak dokładnie zainstalować driver.

A teraz pytanko.
Przy upgrade do naza 2 używam programu naza upgrade 1.0.1
Zrobiłem tak i mam naza 2.
I tu gdy chce teraz korzystać z programu do naza v2 nie mogę upgratować bo mnie cofnie do naza lite?
Mam teraz wersję 4.0.2 a dostępna jest 4.0.6.

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2018, 14:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 649
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Nie cofnie tylko zablokuje kontroler i będziesz musiał grywać od początku V1 upgrade do V2
Nie możesz po wgraniu V2 aktualizować z konfiguratora chyba że coś się ostatnio zmieniło o czym nie wiem ;)

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 14:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1043
Wiek: 52
Lokalizacja: London
Pytanko.
Podłączając regulatory do Naza, podpinamy wszystkie trzy przewody : sygnał, +,- czy podobnie jak w pixhawk?

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 15:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 649
Wiek: 56
Lokalizacja: Warszawa
Tylko 2 Sygnał i Masę.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 15:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1043
Wiek: 52
Lokalizacja: London
Dzięki.
Czyli zasilanie na odbiornik będzie z Nazy z jej własnego zasilacza?

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: NAZA M v2 i jej zasilanie
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2018, 15:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2352
Wiek: 42
Lokalizacja: Sompolno
Dokładnie tak

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

75,888,280 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL