Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 11:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Od jakiegoś czasu buduję sobie małą tokareczkę. Czas się pochwalić:

Obrazek

Obrazek

Tak, wiem, tokarki nie opłaca się budować ale ja to traktuję jako modelarstwo maszynowe :) . Założenie było aby zbudować tokarkę z ogólnie dostępnych elementów, bez zlecania wykonania jakichkolwiek części, mając do dyspozycji najprostsze narzędzia. Maszynka na chwilę obecną ma napęd ręczny (mimo obecności silników krokowych) i wykonuje elementy do rozbudowy samej siebie. Na przykład wrzeciono powstało na niej. Z aluminium i mosiądzem radzi sobie już w chwili obecnej. Teraz czas na modernizację aby i ze stalą było dobrze. Problemem na chwilę obecną są łożyska samonastawne, które przy większym nacisku noża wykazują luz promieniowy rzędu 0,1mm i nóż skacze robiąc wyrwy w powierzchni. Teraz będę budował cały nowy wrzeciennik i będzie na łożyskach stożkowych. W międzyczasie robię do niej sterownik na Arduino Mega. Na początek będzie on wykorzystany do sterowania ręcznego. W drugiej kolejności ma dojść automatyczne toczenie na zadanej grubości w obu osiach, toczenie stożków i gwintów.

Obecna konstrukcja:
Wrzeciono: rura stalowa bezszwowa 25x4, tarcza montażowa uchwytu aluminium PA6 osadzona na gorąco, uchwyt chińczyk 80mm. Łożyskowanie na łożyskach samonastawnych UCPA205.
Napęd wrzeciona: Silnik 250V 24V z alledrogo przeznaczony do rowerów elektrycznych. Przeniesienie napędu psakiem zębatym. Koła zębate montowane na tulejach TaperLock.
Cała konstrukcja jest na wałkach liniowych 25mm. Support porusza się tylko na 2 łożyskach SMA25UU. Przy obróbce aluminium to się spisuje ale docelowo wymienię je na SMA25AJ z możliwością kasowania luzu. Ruch poprzeczny odbywa się na pojedyjczej prowadnicy Hiwina HGH20 i to jest naprawdę sztywne.
Imak do noży i konik pochodzą z Banggood. Śruby napędowe to na chwilę obecną 8x2 ale ich skok to 8mm na obrót. Chwilowo dają radę ale pewnie je zmienię na inne w przyszłości.

_________________
Pozdrawiam Marek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:44 przez Mareq, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 13:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Pierwsze pytanie - dlaczego tokarki nie opłaca się budować?

Drugie pytanie - jaki jest obecny koszt? Czy nie jest on dużo mniejszy od "prawdziwej" tokarki? No i ten rozmiar - pewnie można wziąć pod pachę i spakować do bagażnika :)

Ja też uznaję coś w stylu modelarstwa maszynowego :)
Mi bardzo się podoba - a jak można na niej obrabiać alu a w przyszłości stal to kurczaki - rewelacja :)

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 13:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Jakbym miał wszystko kupować nowe to koszt na chwilę obecną zbliżałby się do 1000zł.
Na szerokość ma jakieś 50cm i waży pewnie koło 20kg.
Gdybyś chciał zbudować coś pokroju choćby typowej Mini Lathe to poszłoby ze 2500zł plus robocizna w niewyliczanej ilości godzin. U mnie nie ma przekładni ze zmianą przełożeń, nie ma automatycznego posuwu (będzie elektroniczny). Długość toczenia u mnie jest około 160mm.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 16:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5491
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Ale zdjęć nie widać.

_________________
Edge...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No to photobucket wyciął mi numer. Gdzie najlepiej wrzucić fotki?

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 18:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3263
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Jako załączniki, tu na forum :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ok, przerzuciłem fotki na google+ i zaktualizowałem pierwszego posta. Mam nadzieję, że teraz widać.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 08:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ślęczę ostatnio głównie nad softem do sterownika tokarki. Niestety martwi mnie coraz wolniejsze działanie programu spowodowane opóźnieniami wziązanymi z wyświetlaniem aktualnych pozycji w obu osiach. Teraz dojdzie jeszcze generowanie impulsów do sterowania silnikami i będzie jeszcze wolniej. W programie nie używam Delayów. W zasadzie będzie tylko użyty do regulacji długości impulsów dla silników. Niestety moje silniki nie chcą działać poprawnie z impulsami krótszymi niż 300us.
Zastanawiam się czy nie pójść inną drogą i na tym jednym Arduino zrobić sam interfejs obsługowy a do samego sterowania tokarką dać osobne Arduino z GRBL. Miałoby to ten plus, że można by odpiąć interfejs i podłączyć komputer i sterować zamiennie z niego bez żadnej modyfikacji połłaczeń. Potrzebowałbym tylko informacji jak przesyłać G-code do GRBL. To mają być czyste komendy wysyłane jako ASCII i Enter na końcu?

W związku z budową nowego wrzeciona czeka mnie wyzwanie: będę potrzebował toczyć na niej w kawałku aluminium o rozmiarach 100x80x30 mając do dyspozycji uchwyt trójszczękowy 80mm o możliwości zamocowania elementu o maksymalnej średnicy 67mm :) . Koncepcja już jest, zobaczymy, czy da radę zrobić to bezpiecznie.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 09:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4536
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Hmm a czemu nie zastosujesz gotowca? Grbl lathe się zwie.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 10:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nie mogę się tego doszukać.
Masz na myśli jakiś programik na Androida, który komunikuje się po bluetooth z GRBL? Ja tam wolę sterownik, który ma fizyczną gałę, żebym nie musiał ubabranymi rencyma macać wyświetlacza.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 10:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4536
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Grbl lathe steruje bezpośrednio silnikami tokarki na podstawie gcode. Dokladajac do tego drugie arduino możesz mieć przyciski, pokrętła i LCD do sterowania manualnego

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 10:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Możesz poratować jakimś linkiem.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 11:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Ciekawa lektura: http://www.tlc.iiitdm.ac.in/Lathe.pdf - w środku jest link do dropboxa z GRBL lathe

EDIT: Właściwie to chyba chodziło o GRBL GRU :)
GRBL obsługuje po prostu dowolną maszynę poprzez interpretację G-codu i sterowanie silnikami krokowymi. Za pomocą GRBL można sterować nawet otwieraniem okien i drzwi w mieszkaniu. Kwestia napisania odpowiedniego G-code.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Ostatnio edytowano czwartek, 15 lutego 2018, 11:36 przez japim, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 11:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki za link. To pracuje na normalnym GRBL. Myślałem, że jest jakaś dedykowana wersja dla tokarek. Przydałaby się np. synchronizacja położenia wrzeciona do gwintowania.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 11:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Taaa - z tym jest problem. Pytanie czy masz jakikolwiek sensor na wrzecionie, który pozwoliłby na jakąkolwiek synchronizację. Bez tego nie ma opcji na gwintowanie. Ludzie obchodzą ten problem i stosują na wrzecionie silniki NEMA23 z przełożeniem. Wtedy można już gwintować.

Jakiś gościu zrobił nawet "apkę": https://www.microsoft.com/en-gb/store/p ... 697h?rtc=1
A temat o synchronizacji: https://github.com/grbl/grbl/issues/602

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 12:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Przewiduję dwie możliwości:
a) na osi wrzeciona zrobię enkoder optyczny, jakieś 100-200 impulsów na obrót
b) do gwintowania będę przekładał pasek napędowy z silnika napędowego na krokowy.

Gwintowanie oczywiście w planach ale nie muszę go mieć od razu. Swoją drogą samodzielne zrobienie sterowania też jest dobrą zabawą i boję się, że jak sięgnę po gotowca to już tak zostanie i projekt pójdzie w niebyt :) .

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 12:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Hehe - skąd ja to znam.

Czasem warto się jednak zastanowić nad nie wywarzaniem otwartych drzwi. Szkoda czasu - w tym czasie można robić inne ciekawsze rzeczy. I wystarczy świadomość że wiem jak zrobić :P Wiele projektów mi umarło w ten sposób - bo nie starczyło zaparcia lub czasu na dokończenie. A gdybym sięgnął po gotowca to pewnie już dawno byłoby pozamiatane.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: piątek, 16 lutego 2018, 08:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Na razie kontynuuję budowę układu sterowania. Urządzenie wylądowało wczoraj w obudowie, bo już nie mogłem patrzeć na wszystkie elementy połączone "na pająka". Ręczne sterowanie posuwami już działa ale nie uniknąłem kilku błędów, muszę przebudować sporą część oprogramowania. Tak to wygląda:

Załącznik:
sterownik1.jpg
sterownik1.jpg [ 167.51 KiB | Przeglądane 599 razy ]

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: piątek, 16 lutego 2018, 09:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
OOO Panie - wygląda mega profesjonalnie.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Tokareczka HM
PostNapisane: piątek, 16 lutego 2018, 10:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 93
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Właśnie po to była obudowa, żeby nie było widać nieprofesjonalnego pająka :) .

_________________
Pozdrawiam Marek


Ostatnio edytowano piątek, 23 lutego 2018, 00:02 przez Mareq, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,837,025 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL