Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 17:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Nie mam już siły i Was cała moja nadzieja :)
Podłączyłem do routera dysk zewnętrzny, żeby gromadzić na nim filmy, zdjęcia, oraz udostępniać w sieci lokalnej. Dysk jest widoczny w laptopach, telewizorze, smartfonie... mogę przeglądać i zmieniać zasoby, ale jest jeden gagatek z WIN 10, który widzi udostępniony dysk jako urządzenie multimedialne (w routerze jest ustawiony serwer UPnP), ale nie widzi go w sieci. Nie widzi też pozostałych laptopów, chociaż one widzą wszystko, łącznie z moim stacjonarnym. Mogę wbić się w po sieci do laptopów po IP, ale w podglądzie sieci ich nie ma.
Odnajdowanie sieci ustawione jest tak jak w pozostałych, grupa robocza taka sama, wyłączana zapora, antywirus (z resztą w pozostałych są powłączane i nic nie koliduje).
Jedyna różnica jest taka, że po wpisaniu w URUCHOM adresu IP routera, wyskakuje komunikat jak na załączonym obrazku
https://photos.app.goo.gl/fZ9Vw3pZWHboNMCJ2
System jest aktualny...
Pomysły mi się już wyczerpały.

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 20:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Do dysku możesz użyć polecenia net use i przypisać mu jakąś wolną literkę np Z:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 20:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Dysk jest podłączony do routera po USB. Nie mogę przypisać mu nic, bo nie mogę go zmapować skoro nie jest widoczny w sieci. W cmd po wpisaniu net use nie widać żadnych udziałów, a próba nadania litery/udziału, skutkuje tym samym komunikatem co na zdjęciu.
Niestety nie mogę postawić systemu na nowo, bo chyba tylko to mi pozostało.

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
A ruter ma sambę?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 21:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
tak

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 22:42 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Piotr na początek kilka pytań.


1/ czy tek komp/lapek widzi inne kompy lub cokolwiek w sieci ?
2/ mapowanie zasobu poprzez net use wygląda także podajes \\adres IP dysku\udział lub \\nazwa_dysku\udział - udział ustawiasz na dysku
3/ ping idzie na adres IP dysku ?
4/ jakie masz ustawienia DNS , IP, rodzaj sieci (publicza , firmowa, prywatna)

Na razie tyle

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Komputer nie widzi komputerów w sieci. Pingi laptopów odpowiadają i mogę na "krótko" połączyć się z nimi wpisując w URUCHOM adres IP.
Sieć prywatna. IP automatyczne, DNS uzyskiwane automatycznie.
Z mapowania nic mi nie wychodzi. Ciągle wywala błąd o SMB

Jak na laptopie w uruchom wpisuję adres IP \\192.168.0.1 to od razu widzę zasoby dysku.

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:20 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Dobra ,
PPM myszki na komputer, manager urządzeń i odinstaluj kartę sieciową.

jak nie pomoże to w CMD (jako admin) uruchom te komendy

netsh advfirewall reset
netsh branchcache reset
netsh winsock reset

daj znać o efektach.

znalazłem artykuł o podobnych problemach może coś pomoże
https://support.wdc.com/knowledgebase/a ... 94&lang=pl

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Odinstalowałem kartę sieciową, komendy wykonane poprawnie, restart systemu i... bez zmian :(

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2018, 23:59 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
hmm ciekawa sytuacja.

popatrz jeszcze tutaj
http://banita.pl/konf/smbhasla.html

u mnie jak miałem problem z mapowaniem zasobów to pomagała zmiana polityki bezpieczeństwa dla NTLM
https://richardkok.wordpress.com/2011/0 ... vironment/

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 00:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Poczytam lekturę, ale obawiam się, że mogę napsuć więcej niż naprawić.

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 15:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
Uporałem się z problemem. Nie dawał mi spokoju brakujący protokół SMB. Dogrzebałem się do Funkcji systemu Windows i włączyłem go ręcznie. Wykonałem restart systemu, pobrały się aktualizacje i moim oczom ukazało się całe otoczenie sieciowe :) Na wszelki wypadek wyłączyłem automatyczne usuwanie.


Załączniki:
funkcje.jpg
funkcje.jpg [ 63.34 KiB | Przeglądane 382 razy ]

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 18:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4517
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Zuch.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 18:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1589
Wiek: 44
Lokalizacja: Braniewo
:D

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 19:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1135
Wiek: 69
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
Piotr - super,gratulacje.Na pewno przyda się innym użytkodnikom Win10,na przykład mnie... :D

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Otoczenie sieciowe w WIN 10
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2018, 20:24 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
O kurcze na to nie wpadlem ze nie masz klienta smb :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

56,982,099 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL