Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sky Surfer 2000 by marekj.
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 22:16 
modelarz

Kiedyś pewnie dorobię się i stacji naziemnej. Skoro latasz na tym systemie, to już wiem kogo będę męczył, jak coś będzie niejasne przy konfigurowaniu :D

Wrzuciłem kawałek filmu ze startu na pakiecie 3s. Widać wyraźnie jak majestatycznie idzie do góry.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 22:34 
modelarz

Ale masz ładną okolicę;
przy okazji kiedy leciałeś na silniku widać było Jello, po wyłączeniu silnika ustąpiło, znać coś w napędzie powoduje drgania...

PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 22:50 
modelarz

Tak, są niewielkie drgania, potęgowane przez rezonans kadłuba (tak przynajmniej ja to widzę). Śmigło składane więc wyważyć można tylko dynamicznie, metodą prób i błędów, przyklejając kawałek taśmy to tu, to tam ;) . Próbowałem tego na poprzednim zestawie kołpak-śmigło, ale nie widziałem zmian więc dałem sobie spokój. Ten silnik jest dość długi (3548) i to potęguje problem. Jego moc i tak nie jest wykorzystana więc idzie już właściwy rozmiar 3536. Drgania powinny się zmniejszyć. Filmy nie są problemem, bo to tylko jakaś pamiątka dla mnie. Zobaczymy co na te drgania powie FC. Jak jemu nie będą przeszkadzały, to mnie też nie :D

PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 09:54 
modelarz

Cześć Marku
Piękne okoliczności przyrody, kolory (rzepak) fantastyczne, aż chce się więcej. Moje odczucia co do pianki są podobne do Twoich (nie do przyjęcia), ale jakoś podświadomie czułem że w modelarstwie pianka zrobi wielką karierę. Samolocik do filmowania super, jak mu troszkę dołożysz masy to będzie latał jak po szynach.
Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 10:51 
modelarz

Cześć Tomku,
No trzeba się czasami pogodzić z tą pianką. Dobra do wszelkich testów, bo łatwo się ją modyfikuje. Przyszedł AP i OSD, trzeba będzie instalować i trenować. Później jednak przesiadka na klasyczną konstrukcję dużego motoszybowca.
A wiesz, że kadłub, który dostałem od Ciebie ponad 10 lat temu, ma się dobrze i cały czas lata :D.

PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 12:20 
modelarz

Cieszę się że dobrze służy, matko kochana ile to już lat. To aż nie możliwe, modele tyle nie żyją :-)

PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 15:36 
modelarz

Miewałem i znacznie starsze modele. Może pamiętasz szybowiec Cypisa, który dostał ode mnie. Latałem nim w latach 70-tych w F3F :D . Tak wtedy wyglądał:
Załącznik:
stary.jpg
stary.jpg [ 258.1 KiB | Przeglądane 18939 razy ]

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 09:29 
modelarz

MarekJ napisał(a):
Miewałem i znacznie starsze modele. Może pamiętasz szybowiec Cypisa, który dostał ode mnie. Latałem nim w latach 70-tych w F3F :D . Tak wtedy wyglądał:
Załącznik:
stary.jpg

Jakiś taki Dasselowaty :D

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 10:59 
modelarz

Różne mody wtedy panowały. Podpatrywaliśmy najlepszych na świecie w tej dziedzinie. Kadłub powstał w jednej z warszawskich modelarni (już wtedy robiliśmy laminaty z przekładką, nie było pianek więc używało się balsy). Cała reszta to mój projekt, liczony na kartce papieru, bo nawet kalkulatorów nie było, o komputerach nie wspominając. To były ciekawe czasy dla modelarstwa :D . Ale dość tej historii....

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 16:50 
modelarz

AP&OSD od Pitlaba uruchomione na stole, dokumentacja przestudiowana i czas na montaż w modelu. I tu mam bardzo mieszane uczucia. Możliwości tego sprzętu są ogromne, jednak pod względem mechanicznym jest moim zdanie fatalnie rozwiązane. Tak naprawdę, to nie ma go jak porządnie zamocować w modelu, zapewniając mu przy tym zalecaną amortyzację, w celu ewentualnego tłumienia drgań. Chyba, że dysponujemy dużą przestrzenią, na której umieścimy amortyzowaną podstawę i do niej przykręcimy nasze urządzenie. Jak już nam się uda to jakoś upakować, to gniazda USB stają się niedostępne, podobnie jak wyjście na klawiaturę sterującą. Gdyby nie okresowa konieczność korzystania z połączenia USB, można by to jakoś przykleić na mikrogumę z taśmą dwustronną.
W moim przypadku ograniczeniem jest wysokość komory, gdzie chciałem umieścić AP&OSD. Jeśli położę go na "podłodze", to mieści się na styk pod półką na aku, która lekko dociska kabel od GPS, wyprowadzony od góry. Półkę mogę podnieść jeszcze 2-3 mm, więcej nie da rady, bo pakiet nie będzie wchodził na swoje miejsce. Tak wygląda pierwsza przymiarka:
Załącznik:
ap&osd.jpg
ap&osd.jpg [ 181.76 KiB | Przeglądane 18889 razy ]

No przydał by się po prostu większy model :D . Nawet kiedyś zaprojektowałem coś pod FPV, gdzie nie było by takich problemów. Prosty, przestronny kadłub, z możliwością upakowania dużej ilości gratów, z dobrym dostępem do nich. Może do tego wrócę...
Załącznik:
platforma_fpv02.jpg
platforma_fpv02.jpg [ 99.87 KiB | Przeglądane 18889 razy ]

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 18:27 
modelarz

Faktycznie, tu Masz problem, ciekaw jestem jak to zalatwili Darek i Andrzej w swoich Surferach.

Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 18:35 
modelarz

Mam nadzieję, że się pochwalą :D

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 19:15 
modelarz

Marku, czy jest mozliwosc poglebiena tej komory gdzie jest OSD AP o 5-8mm ,o czym mysle, zamocowac plytke do gory czyli do polki gdzie leza baterje, pomysl!
Pozdrawiam Wladek.

Ostatnio edytowano sobota, 16 maja 2015, 19:19 przez Wladek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 19:16 
modelarz

Wladek napisał(a):
Faktycznie, tu Masz problem, ciekaw jestem jak to zalatwili Darek i Andrzej w swoich Surferach.

Pozdrawiam Wladek.

Ja mam skywalker'a więc miejsca ci u mnie pod dostatkiem,
Załącznik:
201303221073_1.jpg
201303221073_1.jpg [ 73.42 KiB | Przeglądane 18856 razy ]

Darek natomiast miał Sky Surfer'a i w ostatnim poście na tej stronie pokazał w ostatnim poście umiejscowienie kanapki.
A dalej co i jak to niech już sam napisze :)

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 21:24 
modelarz

Cytuj:
Marku, czy jest mozliwosc poglebiena tej komory gdzie jest OSD AP o 5-8mm ,o czym mysle, zamocowac plytke do gory czyli do polki gdzie leza baterje, pomysl!
Niestety, nie ma takiej możliwości. Też o tym myślałem, ale tam jest za cienka ta pianka. Trzeba by mocno podlaminować kadłub od spodu, aby go wzmocnić, bo w przeciwnym razie, jakiś grubszy badyl przy lądowaniu i z elektroniki pójdą drzazgi.

Cytuj:
Ja mam skywalker'a więc miejsca ci u mnie pod dostatkiem,
Właśnie wcześniej obejrzałem Twój opis i zazdroszczę tego miejsca i nie sklejonego kadłuba, który można po swojemu przygotować. Darka opis też dokładnie przejrzałem i powiem szczerze, że nie odważył bym się na takie ciecie kadłuba w tym miejscu. A sztywno zamontowane gniazda i wtyczki od napędu sterów to proszenie się o kłopoty. To mogło właśnie być przyczyną rozbicia modelu. Latam RC już ponad 40 lat i naprawdę wiele widziałem. Jedna ze złączek zawsze musi być przynajmniej luźno zamontowana, lub wisieć na przewodach. Przy sztywnym montażu, to tylko kwestia czasu, kiedy coś się rozłączy albo urwie.

Brakuje mi kanałów w odbiorniku (jest tylko 8) aby wszystko obsłużyć. Musiałem zrezygnować z korzystania z menu OSD za pomocą nadajnika. Muszę mieć podpiętą klawiaturkę. Nie mam też czym obsłużyć pan tilta.

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 21:30 
modelarz

Tak jak pokazałem w wątku o moim SS, kanapka była pod skrzydłami. Dostęp zapewniała wycięta klapka, dzięki niej był dostęp do USB i klawiatury. Na początku zamocowana była na dwóch warstwach dwustronnie samoprzylepnej taśmy piankowej, potem wymyśłiłem jakieś udziwnione mocowanie , ale nie zmniejszyło to przenoszenia wibracji od silnika. Moim zdaniem jest to najlepsze dla niej miejsce. Przy kraksie kanapka ma duże szanse na przeżycie, natomiast umieszczona na dziobie raczej niewielkie.Moja właśnie taka katastrofe przeżyła, co można zobaczyć na ostatnich stronach mojego wątku :shock:

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 22:50 
Moderator

Marku, a może adapter coś pomoże?
W prawo: http://www.ebay.co.uk/itm/LINDY-USB-2-0-Cable-Type-A-to-Mini-B-90-degree-Right-Angle-0-5m-to-2m-/111606096256?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item19fc3de180#ht_933wt_954
W lewo: http://www.ebay.co.uk/itm/Practical-90-Degree-left-Angle-USB-2-0-A-Male-to-Left-Angle-Mini-B-5p-Male-Cable-/221675079139?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item339cdd45e3#ht_5454wt_1109
Do góry: http://www.ebay.co.uk/itm/Mini-5P-UP-Angle-90-degree-male-plug-to-USB-2-0-A-female-jack-adapter-convertor-/321738605373?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4ae91d833d

PostNapisane: sobota, 16 maja 2015, 23:45 
modelarz

Cytuj:
Moim zdaniem jest to najlepsze dla niej miejsce. Przy kraksie kanapka ma duże szanse na przeżycie, natomiast umieszczona na dziobie raczej niewielkie.Moja właśnie taka katastrofe przeżyła, co można zobaczyć na ostatnich stronach mojego wątku :shock:
Darku, to jest niezaprzeczalna zaleta takiego umiejscowienia i też myślę nad tym, ale bez takiego cięcia kadłuba. Nawet wstawianie prętów węglowych nie załatwia sprawy, bo taki otwór mocno osłabia konstrukcję. Miałem nadzieję, że kanapka jest niższa i przygotowałem wcześniej stosowną płytkę, wsuwaną w to miejsce z odbiornikiem i kanapką, ale od strony kabiny. Cały czas nad tym myślę, bo też obawiam się dać na podłodze. Jak nie da rady to SS2000 dostanie Mwii a to poczeka na nowego nosiciela.

Cytuj:
Marku, a może adapter coś pomoże?
Hubert, dzięki za linki ale tam nawet na to nie ma miejsca, w dodatku są dwa gniazda USB.

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 08:16 
modelarz

Tym USB to może nie ma co się tak przejmować, ja w tym roku chyba tylko raz podpiąłem model aby zaktualizować soft. Bardziej zastanawia mnie barak możliwości sterowania menu OSD z aparatury. Zapisywanie bazy , zmiana wyglądu ekranu i wreszcie samo ustawianie AP z kalaweryty jest możliwe ale bedzie wymagało lądowania. Kiedy wystartujesz modelem, załączysz Ap i zobaczysz , ze któryś parametr jest niewłaściwy nie będziesz mógł go zmienić w locie...
i to moim zdaniem jest większy problem bo trochę tych ustawień jest.
Nie wiem jak masz te 8 kanałów wykorzystane ale pomyśl, może uda Ci się odzyskać 1 kanał ( np. jakiś kabel Y ).
Edycja
Wracając do USB,
Jeśli bardzo Ci zależy na dostępie do USB możesz zmajstrować sobie taki kabelek :
Załącznik:
DSC_0316.JPG
DSC_0316.JPG [ 53.47 KiB | Przeglądane 18810 razy ]

Można go również kupić TUTAJ, trzeba tylko z drugiej strony podlutować gniazdo,

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 10:53 
modelarz

Cytuj:
Nie wiem jak masz te 8 kanałów wykorzystane ale pomyśl, może uda Ci się odzyskać 1 kanał ( np. jakiś kabel Y ).

lotka 1
lotka 2
sw
sk
gaz
klapa 1
klapa 2
tryby pracy (3 poz)

Nawet jak uwolnię jeden kanał to i tak brakuje drugiego przełącznika 3 poz. Oczywiście są to wszystko problemy do rozwiązania, ale wolał bym mieć po prostu więcej kanałów i zachować pełną mechanikę płata.

Latam już trochę czasu FPV, ale kopterami i nadal muszę się bardzo pilnować aby ogarnąć wszystkie parametry lotu, wyświetlane na monitorze, a nie przypatrywać się tylko obrazkom z kamery. Tu, jak się nawet pogubię, to po prostu zawisnę i mam chwilę na zastanowienie się. Samolotem jest zapewne trudniej. Wprawdzie można go wprowadzić np. w krążenie i też mieć chwile na przemyślenia, ale żeby w locie zmieniać różne ustawienia w menu, to nie na tym etapie lotów FPV :D . Może kiedyś do tego też dorosnę :D . Na dzisiaj jest to dla mnie sprawa drugorzędna. A o kabelku pomyślę, z mojego pierwszego kontaktu z tym sprzętem wydaje się, że wiele rzeczy znacznie prościej wprowadzić z komputera niż klepać trzema guzikami z klawiatury. Mam na myśli waypointy czy parametry lotnisk, a tego właśnie będę chciał w przyszłości próbować. Jak polatam, to życie pewnie skoryguje moje priorytety w tym zakresie, ale na to trzeba trochę czasu.

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 13:17 
modelarz

Lotki i klapy na kablu Y . Potrzebujesz wtedy do pełnego sterowania pięć kanałów, a reszta pozostaje do dyspozycji. Jeden kanał na przełącznik trzypozycyjny do trybów lotu, jeden kanał do wywoływania i poruszania się po menu, i jeden do zatwierdzania wyborów w menu i zmian wyświetlanych ekranów.

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 13:47 
modelarz

Darku, z mechaniki płata nie zrezygnuję. Chyba, że podczas lotów okaże się, że dostęp do menu jest niezbędny, to zrobię jak piszesz.

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 15:44 
Dla tej mechaniki w takim modelu Y kabel dla klap i lotek nie ma znaczenia.

PostNapisane: niedziela, 17 maja 2015, 16:54 
modelarz

Stefan, nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. A jak sobie wyobrażasz porobić miksy klap z lotkami na kablach Y. Chyba, że masz na myśli, iż w piance takie fanaberie jak camber czy butterfly są zbędne. Oczywiście, nie są niezbędne, ale jeśli można z nich korzystać, to czemu nie. A to, że warto, sam zapewne się wkrótce przekonasz :D. Wprawdzie nie działa to tak precyzyjnie jak w sztywnym płacie, ale działa. Zachęcam do prób na własnym modelu, zawsze to jakieś nowe doświadczenia :D .

Udało mi upchać kanapkę do komory pod skrzydło. Myślę nad miejscem dla odbiornika i GPS. Ten pierwszy zmieści się jeszcze pod skrzydłami (zamontuję D4r-II po CPPM - ma wymienione oprogramowanie). Tak miałem do tej pory. Anteny wychodziły bokami kadłuba i szły w dół mniej więcej w układzie Y. GPS ma za krótki kabel, aby dać go gdzieś w połowie belki, trzeba będzie przedłużyć, albo dam nad skrzydło, na kanale z kablami od regulatora.

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 16:44 
modelarz

Zrobiłem nową półkę pod AP&OSD, nieco dłuższą aby dokleić na niej UBEC.
Załącznik:
ap&osd2.jpg
ap&osd2.jpg [ 208.13 KiB | Przeglądane 17734 razy ]

Udało się to ładnie włożyć w komorę pod skrzydła. Podłączyłem wszystko, polutowałem czujnik prądu, zamontowałem skrzydła i poustawiałem właściwe rewersy oraz sprawdziłem czy wszystko działa jak powinno. Wygląda na to, że jest ok. Pozostało poskracać kable do kamery i nadajnika AV, zamontować je na przygotowanym kokpicie, zamontować GPS i jak pogoda dopisze, jutro będzie oblot z pełnym wyposażeniem.

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 17:01 
modelarz

Marek - dokładnie takie samo OSD i AP wpakowałem do Pioneera1400 :) w SS2000 dasz rade z palcem w .... :)

Lubisz Space Rock ? https://pigletsddeepforest.bandcamp.com/

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 17:23 
MarekJ napisał(a):
Stefan, nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. A jak sobie wyobrażasz porobić miksy klap z lotkami na kablach Y. Chyba, że masz na myśli, iż w piance takie fanaberie jak camber czy butterfly są zbędne.

Nie denerwuj się Marku.
Widziałem jak ten model latał u Darka i wyrafinowane mixy nie są mu potrzebne.

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 18:35 
modelarz

Stefan, ja się wcale nie denerwuję :D . Dobry model lata sam, jak pilot mu nie przeszkadza :D , a ten wygląda na całkiem niezły pod względem własności lotnych. Trochę za duże kąty natarcia, ale da się z tym żyć. Mechanika płata pomaga bardzo w wykorzystaniu istniejących warunków, przedłużając całkiem sporo czas lotu. Tu, gdzie mieszkam, nie znajdziesz ani kawałka łąki, same pola uprawne. Startuję i ląduję na wąskich, krętych polnych drogach czy miedzach między polami. W takich warunkach istotne jest, aby prędkość podejścia była jak najmniejsza, a droga najkrótsza. W tym z kolei wydatnie pomaga butterfly. Zazdroszczę Wam rozległych ugorów, na których latacie. Tam można lądować nawet jetem bez klap :D. Ot i cała moja filozofia, dotycząca ustawienia takiego motoszybowca.

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 20:21 
modelarz

Marku w tym modelu, ale i pewnie w innych tez, po opuszczeniu klap i podniesieniu lotek oraz przyduszeniu trochę wysokością model ląduje prawie w miejscu. Poniżej filmik z moich testów i nauki lądowania. Pomimo że teren mamy dość duży chciałem na tyle opanować lądowanie, aby mieć pewność że uda mi się wylądować tam gdzie chce. Bez ustawień klap i lotek próbowałem modelem podchodzić kilkanaście razy i za każdym razem przelatywałem nad lotniskiem. Z tych wydarzeń tez jest gdzieś filmik, ale nie moge go znaleźć.
A tak uczyłem sie ustawień i lądowania.

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 21:03 
modelarz

Fajny filmik, podoba mi się perspektywa ujęcia. Ja oczywiście wiem dokładnie co chcę osiągnąć, bo niemal od zawsze używam klap we wszystkich moich motoszybowcach :D. Jak pisałem wyżej, klapy i lotki nie tylko wspomagają lądowanie. Poprzez ugięcie profilu (camber) można regulować prędkość przelotową modelu oraz opadanie. Wtedy od nas zależy czy dłużej wisimy w powietrzu, czy przelatujemy większy dystans. Ale do tego potrzebne są osobne kanały na każdą płaszczyznę sterową.
Podobnie jak u Ciebie, męczą mnie te kable od lotek i klap. Na razie zostawię jak jest, ale wzorując się na Twoim rozwiązaniu, puszczę kable w skrzydłach jak u Ciebie, jedynie wtyczki z drugiej strony pozostawię luźne i będą wchodziły w otwór w kadłubie.
A tak wygląda zainstalowany sprzęt. Na razie kokpit mocowany jest na opaskę z rzepa. Jak taki układ się sprawdzi, to skrócę kable od AV na wymiar oraz kabel od GPS dam do kanału z zasilaniem od regulatora. Pomalowałem też nochal na czarny mat, aby nie odbijało się światło. Pantilt jest na razie tylko jako podstawka do kamery. Kiedyś pewnie zacznie się ruszać, jest do tego przygotowany.
Załącznik:
ap&osd3.jpg
ap&osd3.jpg [ 137.78 KiB | Przeglądane 17693 razy ]

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 23:04 
modelarz

Przez wiele dni wiało albo lało. Czasami było jedno i drugie. Od wczoraj deszcz nie pada, a dziś po południu nawet wyszło słonko, tylko nadal zimno. Wiat niewielki, dojazd do mojego lądowiska pewnie podeschnięty na tyle, że nie utknę więc jadę na pierwszy lot z wyposażeniem FPV i AP&OSD. Aby uniknąć ewentualnych niespodzianek przy przejściu na tryb STAB, odrobinę przetrymowałem sw w dół, aby model był szybszy. Model wcześniej oblatany więc start bez problemu. Po nabraniu wysokości przechodzę w tryb STAB, model ani drgnął, dalej spokojnie leciał. Jest nieźle, kilka łagodnych skrętów i zdziwienie, nie trzeba podtrzymywać w zakręcie sw, wystarczą same lotki. Ale w końcu AP ma stabilizować więc przecież tak ma być, trudno jednak było z początku się do tego przyzwyczaić. W locie silnikowym samoczynnie lekko się wznosi, bez silnika łagodnie opada, czyli jak w instrukcji. Po kilku minutach lotu w STAB, najważniejsza próba - AUTO z RTH. Odleciałem niezbyt daleko, aby w razie problemów dobrze widzieć model i interweniować. Nie trzeba było :D, SS łagodnie zawrócił i przyleciał prosto do domu, zrobił kółko nade mną więc dałem mu spokój dalej latałem w STAB. Tryb AUTO jest na filmie od ok. 2:50. W pierwszym locie miałem tylko sprawdzić te dwa tryby lotu, co zostało wykonane.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. W trybie STAB wydawało mi się, ze model leci za wolno, na granicy przeciągnięcia więc dałem dwa kliki trymerem sw w dół (mam ustawione precyzyjne trymowanie więc dwa kliki to praktycznie są bez znaczenia), ale po obejrzeniu filmu i zarejestrowanej prędkości okazało się, że mi się tylko tak wydawało. Wiatr był ok. 8 km/h. Model pod wiatr leciał nie wolniej (względem ziemi) jak 30 km/h, czyli z prędkością względem wiatru przynajmniej 38 km/h. To jest bardzo dobra prędkość dla niego, można nawet latać wolniej. Latałem na ustawieniach AP zalecanych przez producenta do pierwszego lotu. Wydaje mi się, że są poprawne dla w miarę spokojnych warunków. Muszę w kolejnych lotach wypróbować pozostałe, możliwe opcje i nieco agresywniejsze parametry stabilizacji.
Jedyny drobny mankament, który jest widoczny dopiero na filmie, to bardzo delikatne kiwanie modelu skrzydłami w trybie STAB. Ale nie wiem, czy to przypadkiem nie kiwa się kamerka na gimbalu, bo są tam całkiem spore luzy. Z dołu nie widać było żadnych przechyłów na skrzydła, a lot wydawał się niezwykle spokojny.
Na zamieszczonym filmie z nagrywarki jest sporo zakłóceń, ale przy monitorze miałem antenę panelową i stale zapominałem o tym, aby kierować sprzęt w stronę modelu, szczególnie jak był wyżej i bardzo blisko mnie. Panel boczną krawędzią raczej kiepsko odbiera ;) . Film jest skrócony, a i tak nudny. Ja z ciekawością go oglądam i analizuję parametry lotu, bo na lotnisku śledziłem model i jego zachowanie, nie patrząc w monitor.
Rozmieszczenie sprzętu raczej zdało egzamin. Bałem się o GPS bo jest na kanale z kablami do regulatora, ale dzielnie trzymał między 15 a 16 satelitami. Chwilami nawet łapał 17 szt. Jedynie odbiornik chyba dam na ogon aby ładnie ustawić anteny.

EDIT: Podmieniłem film, teraz odtwarza się poprawnie.

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2015, 21:20 przez MarekJ, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 00:45 
Gratulacje Marku, że wszystko w modelu dobrze ustawiłeś i świetnie lata.

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 10:14 
modelarz

Dzięki Stefan, starałem się zrobić wszystko zgodnie z dokumentacją i wiedzą zdobytą na forum w tym temacie i udało się.

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 17:11 
modelarz

Gratulacje Marku,
To pewnie teraz test lotu po punktach a potem zakup stacji bazowej, bo Cię będzie denerwowało kręcenia anteną ;)

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 17:56 
modelarz

Dzięki Andrzej. Lot po punktach to raczej w dalszych planach. Trzeba jeszcze posprawdzać zachowanie modelu w różnych sytuacjach i ogarnąć to wszystko oraz nabrać odpowiedniej wprawy, aby latać gapiąc się jedynie w monitor. A link RC też jest cienki, ze dwa kilometry pewnie odlecę, może więcej z anteną panelową w nadajniku, ale to jest chwila i trzeba wracać. Jednym słowem, zdaję sobie sprawę, że do swobodnego latania FPV jeszcze daleka droga...

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 23:20 
modelarz

Dzisiaj był kolejny lot testowy. Kilka razy było RTH oraz sprawdziłem jak model krąży w trybie AUTO. Oczywiście w monitor zerkałem tylko czasami, aby podejrzeć interesujące mnie parametry lotu. Tym razem na nosie miałem swoje okulary więc bez problemu odleciałem na 600m , czyli chyba przekroczyłem przewidziany ustawą "zakres wzroku" dla modelarzy :D . No i GPS trzymał nawet 19 satelitów. Poniżej kawałek filmu z krążenia w trybie AUTO.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 17:44 
modelarz

Model nadal lata i jest w całości :D . Pierwsze nagrania z kamerki podglądu pokazywały sporo zakłóceń, których być nie powinno (sprzęt sprawdzony w kopterku na znacznie większych odległościach). Myślałem, że to tylko moja wina, bo zapominałem kierować panelową antenę odbiorczą na model (taki tracker w rękach ;) ). Później jednak starałem się pilnować, a sytuacja nie poprawiła się. Zakłócenia były takie same przy wyłączonym silniku. Zasilanie OSD, czyli kamerki i nadajnika AV również, jest z osobnego aku. Zacząłem eksperymentować z antenami. Najgorszy efekt dawał zestaw koniczynka - koniczynka, co było jednak dla mnie zaskoczeniem. Na tym po prostu nie dało się latać. W końcu jednak wróciłem do panela jako anteny odbiorczej, w nadajniku zamontowałem wyselekcjonowany bacik (oceniałem jakość wykonania i wymiary). Postanowiłem też po raz pierwszy nie nagrywać nic Mobiusem. Okazało się, że przy lotach do 0,5 km ani śladu zakłóceń. Czyżby bliskość Mobiusa i kamerki podglądu, powodowała takie zakłócenia wizji? Muszę wykonać kolejny lot w takiej konfiguracji, ale z pracującym Mobiusem i wszystko pewnie się wyjaśni. Czy u Was Mobius też tak sieje na wizję?

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 21:04 
modelarz

Dziś dotarł do mnie taki komplecik:
Załącznik:
eleres.jpg
eleres.jpg [ 131.88 KiB | Przeglądane 17463 razy ]

Czas przejść na coś o większym zasięgu. Na zdjęciu jest oczywiście eLeReS Max z odbiornikiem i donglem do programowania. Teraz muszę czekać na anteny i studiować kolejne dokumentacje.

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 23:24 
Moderator

No proszę, drukowana obudowa w stylu JR. Wszyscy chwalą więc chyba Ty też będziesz musiał :)

PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 08:10 
modelarz

Sam wygląd raczej nie powala, przypomina mi wyroby plastikowe z lat 60-tych, ale funkcjonalność jest ok. Jak będą antenki to zobaczymy jak siedzi na swoim miejscu. Na razie nawet nie wkładam do nadajnika, aby przez przypadek nie upalić końcówki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1