Teraz jest poniedziałek, 21 września 2026, 07:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 290 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rms Vento [BOBS II]
PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 22:08 
Moderator

Pamietaj, ze skrzydlo pracuje na calosci - jesli nowy bagnet bedzie sztywniejszy to na jego koncach masz wieksza sile scinajaca (czy jaka tam) i tam moze skrzydlo strzelic.
My na oryginalnym latalismy w wiaterku 25mil/h (na ziemi)- to bedzie kolo 40km/h !!! skrzydla sie gna ale nic nie strzelilo mimo naszych wyglupow ;)
Tak czy siak - milej zabawy - pamietaj poki leci pod wiatr to znaczy, ze sa dobre warunki do latania :D

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 00:09 
Ta lekka rura z grafitu czy węgla, (grafit to i tak z węgla) jest potwornie sztywna i nie ma różnicy z tym stalowym prętem.
Skrzydła przy silnym wietrze gną się bo bagnet ma tylko 46 cm długości.
Co w nich siedzi dalej nie wiem.
Trzeba by prześwietlić.
Przy okazji przekonałem się naocznie jak można hamować śmigłem.
Dolatując w pierwszym locie pod wiatr do lądowania leciałem na zmiennym niewielkim gazie.
Gdy tylko zdjąłem gaz, do szybowania do przyziemienia, Vento natychmiast przyspieszył.
Drugiego lądowania nie bardzo pamiętam, w takim byłem stresie po próbie jego "ucieczki". :D

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 16:04 
Wczoraj latałem na tym stalowym bagnecie.
Nie wiele musiałem przesunąć pakiet do przodu dla zachowania SC w tym samym miejscu bo bagnet jest tylko 15 mm za dźwigarem.
Wiało odrobinę mniej niż we wtorek. Porywy nie były takie gwałtowne.
Pod wiatr nie musiałem już używać silnika, gdy model zatrzymywał się wystarczyło opuścić dziób i dzielnie rozpychał powietrze i parł do przodu. Vento ustabilizował się też poprzecznie i nie musiałem już cały czas korygować lotkami jego szarpania skrzydłami pod wiatr..
Dziękuję za ten "patent".
Dla mnie jeszcze latanie w takich warunkach jest bardzo stresujące i potwornie mnie męczy. :D
Już mi się marzy znów polatać w takich warunkach jak np. przy oblocie.

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 19:13 
modelarz

Stefan, wylatasz kilka godzin i bedzie po problemie stresu, nic ne kombinuj,lataj minimum 4 loty dziennie.
Co do kwestji adrenaliny, tak z mojego doswiadczenia, stres ,adrenalina jest wprost proporcjonalna do wieku
pilota :lol: ,niestety na to nie ma rady.
Zycze powodzenia, Wladek.

Ps. Jutro jade latac moim starenkim Easy Glider.wlasnie dla relaksu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 19:44 
Też mam taki zamiar polatać dla relaksu :D :D :D
Może pogoda wreszcie pozwoli :?:

PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 21:36 
Wladek napisał(a):
Stefan, wylatasz kilka godzin i będzie po problemie stresu, nic nie kombinuj, lataj minimum 4 loty dziennie.

Dzisiaj polatałem ze 14, a może i 24 loty.
Pierwsza godzina z wiatrem, nawet zastanawiałem się który bagnet założyć, ale wybrałem lekki.
Potem do zmierzchu już bez wiatru.
W totalnej flaucie miałem spore problemy z lądowaniem bo musiałem je zaczynać od szosy, a na tę odległość już słabo widzę model szczególnie na tle drzew.
Darek poradził mi okulary do dali. Będę musiał o tym pomyśleć.
No i wracają klapy do lądowania.
Tym Młodym Oczom, którzy odżegnują mnie od tej konieczności założę moje okulary na nos i dam wylądować Vento. :mrgreen:
Jak się nim ląduje bez wiatru można zobaczyć na filmie Darka, który wstawił w wątku Nasze lotniska/Urszulin.

PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 22:32 
.... masz lotki na dwóch serwach nic nie musisz wycinać. Solius w Urszulinie z klapolotkami lądował do ręki.

PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 07:41 
modelarz

Stefan, Wojtek

Przez kilka-dziesiat lat duzego i malego szybownictwa widzialem kilkanascie modeli z rozwalonymi lotkami poniewaz klapolotki przy ladowaniu szukaly kretow.

Jezeli nie motylek to napewno tylko Spoilerons - czyli obie lotki do gory.
Jezeli masz dwa serwa na lotkach I sa one na oddzielnych kanalach to nie ma problemu. Stefan, jeszcze bym sugerowal zeby motor byl na 3-poz. wylaczniku, a spoilerons na Jojstiku lub potencjometrze. Plynna regulacja spoilerons czy motyla jest bardzo wazna do precyzyjnego, bezpiecznego ladowania. Zawsze pierwsze proby otwarcia spoilerons zrob dosc wysoko-- musisz nauczyc :lol: model wlasciwego zachowania no I przy okazji siebie tez :oops:
Po kilku lotach ladujesz na cel max. 1m :P :P

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 08:09 
Stefan w Sanwie ma dobre boczne potencjometry.
W przewidująć w późniejszym czasie różnicowe wychylenia i kl/spoilerons ustawiałem Stefanowi podłączenie na dwóch kanałach.
Stefan, to parę minut pracy:)

PS. W swoich modelach bez klap ustawiam tak jak mówisz.

PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 16:50 
Dzisiaj sporo latałem i był wiatr.
Najpierw mniejszy, "umiarkowany" i nie było problemu z planowaniem podejścia do lądowania. Po wylataniu baterii 1,8 podłączyłem ją do ładowania i zrobiłem przerwę. Na odpoczynek. :D
W tym czasie wiatr zmienił kierunek i siłę.
Zastanawiałem się nad założeniem stalowego bagnetu, ale na próbę zdecydowałem się na założeniu cięższego pakietu 2,2 Ah.
SC poszedł do przodu i Vento szybciej szybował, ale tracił na opadaniu. Może powinienem spróbować trymowania, ale nie pomyślałem o tym.
Jutro nie będę latał i powalczę z ustawieniami na Sanwie.

PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 21:52 
Moderator

Idz i lataj - powalczysz jak bedzie padac.
Nic nie zastapi machania dragami ;)

PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 03:14 
Robert, Ty to masz trzeźwy, konkretny umysł. :mrgreen:
Na popołudnie się zgadałem. :!: :D

PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 19:54 
Latałem ponad 2 godziny aż do zmierzchu. Wylatałem dwa pakiety.
W dzień nic przy Vento nie grzebałem.
"Rozsypało" mi się spanie. Wieczorem nie mogę usnąć, kładę się wstaję i siedzę długo w nocy. Potem gdy usnę nad ranem to długo śpię.
Ponoć zdarza się to ludziom, którzy gwałtownie zmienili tryb życia, czytaj: w tym emerytom. Muszę się z tym uporać.

PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:29 
Moderator

Stefan, bo trzeba jedną noc poświęcić na pracę, przemęczyć dzień i położyć się o wyznaczonej porze - 22 czy 23-cia i pilnować pory snu.
Też to miałem; siedzenie długo w noc, bo fajnie - spokój, cisza, nikt nie przeszkadza :) , a rano zwlec się z wersalki nie mogłem...
Teraz często kładę się po północy, a zrywam ok 6-ej, ale to z wrodzonego lenistwa :oops: - wstaję wcześnie, żeby dłużej nic nie robić ;)

PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:42 
:D
Spróbuję Twojej rady, ale mam co robić i to mnie denerwuje, że w dzień jestem kiepski.

PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:45 
Moderator

No to rada Karola jest jak znalazł. Czasem tak robię bo chcę, a czasem bo muszę...

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 09:31 
modelarz

Stefan, gratuluje pierwszego filmu I super camerki idealnie zamocowanej do tylu. ALE dzieki tej camerce wyszlo kilka problemow ktore nalezalo by usunac.
Bardzo prosze nie wez mi tego za zle ale model jest zle ustawiony, lata bardzo nerwowo.

1. Musisz ustawic lotki, ktore na filmie sa caly czas podniesione w gore o 2-3 milimetry, podczas normalnego lotu musza byc na zero z profilem skrzydla.
tego typu ustawienie jest do zwiekszenia predkosci przelotowych przy wiekszym opadaniu.

2.Po wylaczeniu silnika model nie szybuje, rozpedza sie I jest podtrzymywany sterem wysokosci I nastepnie wali sie z powrotem.
Moga byc dwie przyczyny: Lotki o ktorych pisalem powyzej I proponuje je ustawic pierwsze . Moze byc rowniesz bardzo zle wywazony [za ciezki na nos ]
I dlatego ciagle podpierasz ciezki nos sterem wysokosci.
3. Wychylenia sterow masz za duze I bez expo.
Bardzo prosze nie badz zly, ustaw model jeszcze raz I oblataj z kamerka I daj film.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 10:06 
Dziękuję Władku za gratulacje. :oops:

O tych lekko uniesionych lotkach wiedziałem już wcześniej, ale odkładałem ich regulacje do momentu "zabawy" z klapami i trochę brak czasu - inne sprawy.
Pkt. 2 to właśnie też lotki. Model w szybowaniu nie wali się tylko opuszcza dziób i robi "klasyczny szybki przelot".
Pkt. 3 celowo na razie zostawiliśmy z Wojtkiem stery bez expo dla treningu.
Latam już trochę lepiej i coraz pewniej się czuję, tak że nawet kilka pętli już udanie kręciłem i beczki, ale te mi kiepsko wychodzą.
Być może coś nie tak je kręcę. (:)
Jest na beczki jakiś patent :?:
Nie jestem zły, a wręcz dziękuję za trafne uwagi i moralne wsparcie.
Z teorii lotu jestem niezły i na poprzednim starym nadajniku wszystko mechanicznie ustawiłem na popychaczach i Vento latał jak po sznurku, ale do regulacji w Sanwie podchodzę "jak do jeża" [tak zresztą niektórzy nazywają ten typ nadajnika] bo się boję, żeby nie zrobić czegoś co uniemożliwi mi latanie. :shock:
Ten moment przełamania strachu nieuchronnie już nadchodzi. :mrgreen:

ED: Kamerka to tani rejestrator samochodowy 115 g. Mam ją dawno i robię nią krótkie dokumenty z lotniska.
Oryginalny film jest 1280x960, ale YT pobiera swoje "myto" :D
Załącznik:
S5000123.JPG
S5000123.JPG [ 103.81 KiB | Przeglądane 10624 razy ]

Załącznik:
S5000127.JPG
S5000127.JPG [ 127.07 KiB | Przeglądane 10624 razy ]

Załącznik:
S5000128.JPG
S5000128.JPG [ 127.51 KiB | Przeglądane 10624 razy ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 września 2014, 10:45 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 10:12 
modelarz

Stema napisał(a):
...bo się boję, żeby nie zrobić czegoś co uniemożliwi mi latanie. ...

Skopiuj model, zrób sobie Vento II i ćwicz zmianę ustawień. Jak coś pójdzie nie tak zawsze będziesz miał Vento I - to obecne.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 10:14 
modelarz

Ad 2. Ja mam pytanie o statecznik poziomy.
W wątku na RCGroups o Calypso sporo jest o tym, że stara wersja kadłuba miała niedobry kąt zaklinowania i ludzie podkładali pod spływ podkładki.
Właśnie dlatego, żeby model nie walił się na dziób.
Nowe wersje Calypso "v2" mają nadlew na stateczniku poziomym i znacznie mniejszy kłopot z ustawieniem szybowania.

Obrazek

http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=711

Jak to wygląda w Twoim Vento?

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 10:50 
MiQ27 napisał(a):

Jeszcze jest na dole w samochodzie.
Przyniosę to odpowiem.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 12:25 
modelarz

Ciesze sie ze nie jestes zly, ze tez dziekujesz Wladkowi, ale to Stasiek kangur napisal i mozesz mnie o pier papier.
Zapomniales tez o ciezkim nosie, ale bardzo prosze lotki pierwsze, pozniej SC az model naprawde bedzie szybowal I ster wysokosci na zero
Napisales ze model sie nie wali tylko klasycznie sie rozpedza---I go podtrzymujesz sterem wysokosco wychlonym o 30 stopni?????????????????????????
Po lotkach i oblocie przesun SC do tylu na poczatek 5mm.
Jeszcze raz prosze o nastepny film z tym samym ustawieniem kamery

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:01 
No pewnie, że Staszek. :oops:
Przepraszam, ale Was dwóch mam w pamięci jako Starych Kumpli z AW na obczyźnie i pisałem do Ciebie, ale na pełnym edytorze nie ma podglądu wstecz i jakoś wyszło Władek. (Przy okazji pozdrawiam Władka)
Na starych ustawieniach i radiu na tym samym środku ciężkości Vento szybował idealnie i dla tego napisałem, że winne są poddarte lotki. Ster wysokości jest ok. 0,5 mm opuszczony w dół i trymerem pod drążkiem nie da się już wyrównać, można tylko bardziej opuszczać. Tego nie widać na filmie. Trzeba to z robić w programie lub wydłużeniem popychacza.
Po regulacji w Sanwie i ewentualnych korektach na lotnisku zrobię dla Ciebie kolejny filmik. :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:59 
Moderator

Stema napisał(a):
Ster wysokości jest ok. 0,5 mm opuszczony w dół i trymerem pod drążkiem nie da się już wyrównać, można tylko bardziej opuszczać.

Odkrec srubke na snapie - zdejmij z orczyka - odkrec snapa ze 2-3 obroty - upewnij sie ze jeszcze siedzi na popychaczu ;) i zaloz z powrotem.
Sprawdz tez polozenie dzwigni na serwie przy trymie na zero - moze nie jest prosto ?

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 15:11 
Dzięki Robert. :D
Wychodziłem do sklepu to przyniosłem model z samochodu.
Ster wysokości ustawiłem na snapie tak, że teraz mam pełne trymowanie góra/dół.
Podobnie zrobiłem z lotkami i są teraz równiutko jak poprzednio na starej aparaturze.
Zalogowałem się, żeby to napisać Stachowi i zobaczyłem Twój wpis. To miłe, że pomagacie początkującym bo to dobre forum przecież jest. (:) :mrgreen:
I tak przy najbliższych lotach będę to musiał nagrać Stanowi bo przecież bez filmu nie ... :D

Przy przechodzeniu na Sanwę, na lotnisku, byłem podekscytowany, a Wojtek też przecież wszystkiego nie dojrzał w warunkach polowych. :!:

ED:
MiQ27 napisał(a):

Jest dokładnie tak jak na Twoim zdjęciu.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 15:19 
Wszystko było prosto, pisałem Tobie PW, żeby nie klikać po trymerach, po tym jak ostatnio Ciebie na tym przyłapałem w Urszulinie
Zanim przepniesz cokolwiek "na snapie" to wszystkie trim i subtrim na ZERO. Wtedy to co powiedział Robert, Jak nie da się co do ząbka poprawić to wtedy subtrim dla lotek (albo profitrim, nie pamiętam jak to u Ciebie w Sanwie było), a odkręcenie popychacza dla SW i SK.
Tak efektywnie będziesz miał równo ustawione z równymi popychaczami (w wypadku lotek).

Edit: Zjedzone literki

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 15:27 
No właśnie Wojtek, z lotkami to dopiero trymowanie sobie sprawdzę jak wejdę w programowanie.
Na razie zrobiłem to mechanicznie.
Najgorzej, że teoretycznie to ja wszystko wiem, tylko muszę to jeszcze opanować w programie nadajnika.
Dam radę.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 15:33 
Stema napisał(a):
No właśnie Wojtek, z lotkami to dopiero trymowanie sobie sprawdzę jak wejdę w programowanie.
Na razie zrobiłem to mechanicznie.
Najgorzej, że teoretycznie to ja wszystko wiem, tylko muszę to jeszcze opanować w programie nadajnika.
Dam radę.

Wszystkie trim na zero, potem mechanicznie. Bo potem masz efekt o jakim pisałeś, że "możliwość trymowanie" się kończy. OCzywiście jak trim na zero to też inspekcja położenia dźwigni na serwach.
Po podłączeniu Sanwy wszystko przeszło normalny check list, czyli na wszystkich kanałach centrowanie oraz maksymalny trim na plus i na minus.
Musi działać.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 15:54 
Żebym ja jeszcze rozumiał "co Ty do mnie piszesz" :?: :D
No cóż, wszelkie początki są trudne.
Wojtek, w razie nie zrozumiem czegoś w instrukcji będę pytał. Mogę?

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 16:08 
... ale pytanie :)

PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 19:52 
We wtorek przywaliłem Vento.
Relację zdałem w Lotniska/Urszulin.
Załącznik:
S5000131.JPG
S5000131.JPG [ 259.78 KiB | Przeglądane 11416 razy ]

Wczoraj przywiozłem nowy kadłub i wkleiłem serwa, dzisiaj przełożyłem osprzęt, wyregulowałem model.
Załącznik:
S5000145.JPG
S5000145.JPG [ 137.13 KiB | Przeglądane 11416 razy ]

Załącznik:
S5000148.JPG
S5000148.JPG [ 135.61 KiB | Przeglądane 11416 razy ]

Jutro oblot.

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 07:47 
modelarz

Czy mozesz mi przyzec ze model bedzie wlasciwie ustawiony, wywazony I bezblednie oblatany?

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 08:31 
Oczywiście.
Na tym mi zależy.

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 09:09 
Moderator

A z czystej ciekawosci - jak zes go rozwalil ? Obrazenia wskazuja, ze kolega sie w kombat bawil :D :D

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 09:46 
Bawiłem się w latanie jak na Twoim filmie w czasie dużego wiatru. :D
Przeczytaj jakie są skutki podpuszczania młodych pilotów w Nasze lotniska/Urszulin. :mrgreen:
Powiem Ci tylko, że było fantastycznie. :opad:
Tak obecnie wygląda Vento II Bobs II przed wyjazdem na lotnisko.
Załącznik:
S5000150.JPG
S5000150.JPG [ 97.1 KiB | Przeglądane 11374 razy ]

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 10:00 
Moderator

No i tak trzymac Stefan !
Fajnym cwiczeniem jest utrzymanie modelu w jednym miejscu w czasie silnego wiatru - tak 2-3m nad ziemia - najlepiej tuz przed soba ;)

PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 10:12 
Stan napisał(a):
Czy mozesz mi przyzec ze model bedzie wlasciwie ustawiony, wywazony I bezblednie oblatany?

Dotrzymałem obietnicy. :mrgreen:
Lotki i ster wysokości ustawiłem w domu jak należy.
Zamontowałem przy okazji serwa i dźwignie popychaczy do klap, ale jeszcze nie odciąłem ich.
Załącznik:
S5000155.JPG
S5000155.JPG [ 143.51 KiB | Przeglądane 11327 razy ]

Vento z nowym kadłubem pojechał na lotnisko:

Filmik nakręcił Mirek [Rycerz 100]
Szybowałem z puszczonymi drążkami i model zarówno z wiatrem jak i pod wiatr sam doskonale daje sobie radę. :!: :D

Klapy odciąłem wczoraj rano i zamontowałem popychacze,
Załącznik:
S5000160.JPG
S5000160.JPG [ 118.45 KiB | Przeglądane 11327 razy ]

Załącznik:
S5000161.JPG
S5000161.JPG [ 119.03 KiB | Przeglądane 11327 razy ]

ale nie mogłem pojechać na lotnisko.
Oblot z klapami jeszcze musi poczekać.

PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 11:56 
Niewiele widać na zdjęciach, ale z takim montażem będziesz miał mały kąt wychylenia klap .... mogłeś podpatrzeć na modelu, który masz.
Dodatkowo masz sporą szansę, że pierwsza gałązka, których w urszulinie jest sporo, wydłubie Tobie serwo. Po pierwsze ze względu na zamontowanie serwa, po drugie ze wzgledu na wielkość dźwigni klapy.

PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 12:09 
Moderator

kat wychylenia bedzie olbrzymi ;)
Niestety bedziesz mial gorsza reakcje na lotki chyba ze domiksujesz klapy do lotek - wtedy to nawet mozesz poprawic aerodynamike i bedziesz mial mniejsze straty na zwrotach - chociaz te klapy sa dosc male wiec .... pobaw sie i zobaczysz ;)

PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 12:16 
a widzi Pan, że dzwignia oprze się o płat, gdyby jeszcze była obrócna o 180st :) ??? Chyba ,że jest baaardzo duża i sporo odstaje od skrzydła (moja uwaga o zdjeciu). To wtedy sama wyjdzie ze skrzydła borąc pod uwagę Urszulin.

Edit: No chyba, że tak montuje sie dźwignie do klap :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 290 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1