Teraz jest piątek, 14 marca 2025, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: J-1 Prząśniczka EP 2,0 m - opis budowy i loty
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 09:04 
Nowy film z lotów J1-M Prząśniczka

PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 21:00 
Czy opłaca się budować modele z zestawów KIT ?

Patrząc na to z punktu widzenia tylko pieniędzy, zestaw KIT wyjdzie zawsze drożej niż odpowiadający mu Chiński zestaw ARF - oczywiście jeżeli taki jest dostępny. Trzeba pamiętać jednak, że niska cena jest bardzo często okupiona jakością wykonania modelu - z zewnątrz jest śliczniutki i kolorowy wewnątrz często złożony na "sucho" (konstrukcja polana po wierzchu klejem), że nie wspomnę o zdarzających takich kuriozalnych sprawach jak np. nośne dźwigary z balsy. Z kolei zestaw ARF dobrze wykonany i dobrej firmy - kosztuje odpowiednio. Wielu z nas kupuje też zestawy ARF po prostu z braku czasu na budowę modelu od podstaw.

Budując własny model z KIT uzyskujemy pełną kontrolę nad wszystkimi fazami jego powstawania. Możemy dokonać własnych modyfikacji i wzmocnień konstrukcyjnych, wykonać starannie wszystkie połączenia klejone, wykonać model we własnym pokryciu barwnym i wyposażeniu (spersonifikować model) . Nie wspomnę już o poczuciu zadowolenia z tego, że zbudowany własnoręcznie model jest jedyny w swoim rodzaju a nie kolejną kopią fabryczną stojącą obok na lotnisku. Jednocześnie producent KIT, który model wcześniej skonstruował i "ulotnił" daje nam pewność, że model prawidłowo złożony będzie dobrze latał -tak przynajmniej powinno być w założeniu. Wykonanie własnego modelu doskonali też umiejętności modelarskie i pozwala na zdobycie wielu nowych doświadczeń.

Bardzo cieszy mnie, że w Polsce coraz więcej osób i firm zaczyna produkować zestawy KIT modeli, często wyjątkowych w swoim rodzaju. Dlatego jeżeli jest okazja, warto zastanowić się, czy kupić kolejny model ARF czy może zbudować własny, niepowtarzalny z zestawu KIT popierając przy okazji produkt rodzimego pochodzenia.

Dojście do takich wniosków zajęło mi 4 lata, po ok. 10 kupionych modeli ARF :D

A co o tym sądzą Koledzy na forum ?

Załączniki:
Experimental05.jpg
Experimental05.jpg [ 152.17 KiB | Przeglądane 9267 razy ]

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 10:54 
Prząśniczka otrzymała kamerę do filmowania z powietrza. Oto pierwszy film:

Opis kamerki jest pod adresem: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38372-kamerka-z-reala/

Załączniki:
kamera03.jpg
kamera03.jpg [ 129.6 KiB | Przeglądane 9197 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 14:33 
W międzyczasie przybył mi nowy model Space Walker 1,6 m EP firmy Seagull. Cechą wspólną tych samolotów w oryginale jest to, że oba oferowane są (były) w dla amatorów zestawach do samodzielnego składania. Porównanie z Space Walkera z Prząśniczką na zdjęciu:

Załączniki:
SWP02.jpg
SWP02.jpg [ 254.79 KiB | Przeglądane 9135 razy ]

PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:04 
Nowy film z lotów Prząśniczką z kamerą HD na pokładzie

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 14:51 
Nowy film z Prząśniczką J1-M z pikniku w Dziuchowie 28.10.2013. Film zawiera ujęcia z powietrza.

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:21 
modelarz

Cytuj:
Bardzo cieszy mnie, że w Polsce coraz więcej osób i firm zaczyna produkować zestawy KIT modeli, często wyjątkowych w swoim rodzaju. Dlatego jeżeli jest okazja, warto zastanowić się, czy kupić kolejny model ARF czy może zbudować własny, niepowtarzalny z zestawu KIT popierając przy okazji produkt rodzimego pochodzenia.

Dojście do takich wniosków zajęło mi 4 lata, po ok. 10 kupionych modeli ARF :D

A co o tym sądzą Koledzy na forum ?
Trochę po czasie bo chyba mi uciekł ten wątek.
W pełni się z Tobą zgadzam. Dobry KIT daje przyjemność budowy oraz kontrolę nad tym co robimy. Możliwe są też na tym etapie pewne modyfikacje wynikające z własnych przekonań, doświadczeń, upodobań czy też przyszłego zastosowania modelu. Można też dokonywać drobnych poprawek producenta, jak to robiłeś właśnie w tym modelu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:28 
Właśnie dlatego rodzi mi się w głowie następny nowy pomysł zbudowania z KIT PZL 11. :D

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:44 
Pioterek napisał(a):
Film zawiera ujęcia z powietrza.

To już teraz został malutki kroczek do lotów FPV :mrgreen:
Model lata pięknie, stabilnie, i aż się prosi, aby "wsiąść na jego pokład" :D

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 16:01 
modelarz

Koledzy,absolutnie zgadzam sie z Waszym zdaniem.
Generalnie zestawy modeli typu KIT traktuje jako baze materjalowa sprawdzonego modelu,
wprowadzam wiele zmian w.g. mojego uznania i to mnie zadawala ,nie wazne ile czasu musze na to poswiecic.
Przyznam sie ze kupilem raz (latawiec) typu ARF
ale byl to pierwszy i ostatni raz.Ten model oddalem koledze w prezencie.
Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 16:08 
Artu napisał(a):
Pioterek napisał(a):
Film zawiera ujęcia z powietrza.

To już teraz został malutki kroczek do lotów FPV :mrgreen:
Model lata pięknie, stabilnie, i aż się prosi, aby "wsiąść na jego pokład" :D

Tak, Prząśniczka to b.stabilna platforma do FPV. FPV to niestety to dość spory wydatek zwłaszcza jak kupuje się coś markowego. Jak chcę popatrzeć z góry to wkładam kamerę, ale bardziej lubię obserwować jak panienka sobie lata swobodnie. :D

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 16:29 
Aby "usiąść za sterami" w Twoim modelu, i podziwiać online widoki podczas lotu, to koszty nie są takie horrendalne :D
Zestaw TX/RX wideo 5,8GHz to wydatek rzędu 55$ za Boscam 5.8Ghz 200mw FPV Wireless AV Tx & Rx Set
Niezła kamerka z pantilt-em to kolejne 68$ za Fatshark 600TVL High Resolution FPV Tuned Pan/Tilt CMOS Camera
Pozostają "gogle" (ale na początek może być monitor), i tutaj już koszty są nieco większe... Gogle w HobbyKing
Można "pójść na skróty" i kupić taki zestaw FatShark Teleporter V3 RTF FPV Headset System w/Camera and 5.8G TX za 200$

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 16:30 
modelarz

Piotrek,w jakiej skali jest ta 11 i kto sprzedaje zestaw tego modelu.
Jak sie zdecydojesz to napisz, na pewno bede w stanie Tobie pomoc.Wiele lat zbieralem dokumentacje tego
samolotu.
Uprzedzam nie jest to latwy model do latania.
Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 15:48 
Wladek napisał(a):
Piotrek,w jakiej skali jest ta 11 i kto sprzedaje zestaw tego modelu.
Jak sie zdecydojesz to napisz, na pewno bede w stanie Tobie pomoc.Wiele lat zbieralem dokumentacje tego
samolotu.
Uprzedzam nie jest to latwy model do latania.
Pozdrawiam Wladek.

To jest 2,0 m PZL 24 od Suchockiego i będzie oczywiście w wersji EP.

http://modelesuchocki.pl/model-29

Mój zamysł jest taki aby wykonać PZL 24 przede wszystkim jako model dobrze latający a zdobienia i szczegóły detaliczne nie są dla mnie priorytetowe.
Są Koledzy modelarze kładący cały nacisk na makietowość - ja natomiast chcę przede wszystkim model dobrze ulotnić. Chciałbym też uprościć go wykonawczo, aby był dostępny dla kolegów modelarzy, nie aż tak mocno zaawansowanych. Dlatego KIT mi bardzo pasuje bo można w nim dużo zmieniać. A że model nie jest łatwy w locie to dobrze jest o co powalczyć, po Prząśniczce nic nie jest mi już straszne :D . Chętnie bym posłuchał o trudnościach w pilotażu tego modelu. Na forum o lataniu jest raczej niewiele, głownie to zachwyty nad kabinami, nitami i innymi szczegółami wykończenia. A ja z natury jestem bardziej "latający" niż "detalista". Niedługo będzie o tym założony wątek na forum - na razie zbieram pomysły.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr

PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 17:15 
O tym lataniu modelami o kształcie makietowym warto poczytać twoją opinię.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1