Teraz jest wtorek, 6 października 2026, 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: RC Club i rzeczywistosc.
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 18:58 
modelarz

Wiem ze troche zamieszam,
ale pozwolcie ze wyjasnie swoje zdanie .
Jak wielu z nas jestem na tym forum praktycznie od samego poczatku,majac nadzieje ze powstanie
prawdziwe (merytorycznie) forum modelarskie. Niestety tak sie nie stalo.
Jestem troche zawiedziony,rzeczywistosc jest zupelnie inna.
Przyznaje, osobiscie odpisywalem w tematach nie majacych nic wspolnego z modelarstwem to jest moja wina!
Propozycja: o ile ma byc tak jak jest ,zmienmy nazwe forun na RC PUB .eu
Jakie jest Wawsze zdanie ?

Pozdrawiam Wladek.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: RC Club i rzeczywistosc.
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:08 
Władku, a moim zdaniem nazwa jest jak najbardziej adekwatna do zawartości forum :D
Jak Idziesz do klubu Jazzowego, to oprócz tematów o muzyce z gatunku Jazz, pojawiają się tematy o innych gatunkach muzycznych, jak i o tym, co Jadłeś dzisiaj na obiad ;)
Rozumiem, że gdyby była to ModelarniaRC, to mogło by byc bardziej "sztywno", aczkolwiek i w prawdziwej modelarni prowadzone są rozmowy wykraczające poza tematy stricte modelarskie...
Myślę, że właśnie taka formuła, jak obecna pozwala nam nie zwariować, i nie zaszufladkować Naszego Forum jako "sztywniackie", jak w przypadku Elektrody na przykład :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:10 
Moderator

Władek a co Cię tak nagle po trzech i pół roku na refleksje napadło?
Który to post, wątek czy wydarzenie na forum tak Cię rozczarował?
Nie wydaje mi się aby była konieczność zmieniania nazwy.
Uważam, że jest to (chyba) nie możliwe utrzymywać na forum wątki stricte modelarskie, nie tyle od strony technicznej ale od strony natury człowieka.
Spotykając się na lotnisku, piknikach, zlotach rozmawiamy tylko i wyłącznie o modelach, lataniu i budowie modeli?

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 20:14 
modelarz

O.K.
Do prawdy nie chce byc sztywny tylko w temacie modelarstwa.
Ale, niech to bedzie podstawa wszelkiej dyskusji.
Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 20:43 
Moderator

Gdybyśmy zaczęli gadać tylko o tych nudnych modelach to by wiało w naszym klubie potworną nudą.
Z tego co pamiętam na początku to miała być taka "loża szyrderców", ja osobiście na razie z modelami skończyłem ale zaglądać tu nie przestałem.
Dopóki na forum ogólnym nie zaczną się pojawiać "niesmaczne", obraźliwe tematy to formuła tegoż jest jak najbardziej OK.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 21:17 
modelarz

Bez luźnych wypowiedzi nie nawiąże się znajomości, a już na pewno przyjaźni. Jak poznać drugiego człowieka, jak tylko w kółko o modelach "gada"? Równie dobrze można by do regulaminu dopisać konieczność zwracania się do drugiej osoby per "Pan".

Piszę to jako wieloletni użytkownik innych forów tematycznych ( samochodowych, elektronicznych ), bo na tym forum to ja raczej świeżak jestem.

PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 22:19 
modelarz

A tak poza tematem to wydaje mi się że Pan Władek ma nie aktualny avatar w stosunku do swojego wieku ;) , a przecież chodzi o to by kiedyś szło się rozpoznać na jakichś piknikach czy zlotach - tak mówił kiedyś któryś z zielonych :D

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:24 
Moderator

No i zaczęło sie. A może nazwa avatar.eu ?

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:28 
dawko93e napisał(a):
...wydaje mi się że Pan Władek ma nie aktualny avatar w stosunku do swojego wieku ;) , a przecież chodzi o to by kiedyś szło się rozpoznać na jakichś piknikach czy zlotach...

Dawidzie, spojrzyj swoim łaskawym okiem na lokalizację Władka, i jeśli nie planujesz wyjazdu do RPA, to raczej się z Nim nie spotkasz inaczej, jak na łamach forum :nieufny:
Jeśli jednak planujesz taki wyjazd, to zapewniam Ciebie, że Władek powita Twoją osobę osobiście na lotnisku w Johannesburgu :mrgreen:
Poza tym, jak już było wielokrotnie pisane, Koledzy "na emigracji" mają prawo do pewnych "odstępstw"... :D

Edyta - dopisek ;)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:31 przez Artu, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 08:29 
modelarz

Zdjecie Pana Wladka nie ma prawa byc zmienione. To prawdziwa historia, w tamtych latach nie wiele osob budowalo wodnosamoloty I latalo na Wisle z aparatura zacnego Jrka Segaly.
Wladek tak jak i ja nie jestesmy tu dlatego ze jest to na wysokim poziomie forum lotnicze. Jestesmy tu dlatego poniewaz czujemy sie polakami, nie chcemy stracic kontaktu
z jezykiem, ale chcemy rozmawiac na tematy i problemy zwiazane z modelarstwem lotniczym. Czasami chcemy pomoc w tematach czysto lotniczych i tez nie zawsze sie udaje. A bywalo tu juz roznie, byla polityka, religia I inne bzdurne tematy.

Ponizej - co to jest Avator

Cytuj:
Awatar (rzeczywistość wirtualna)[edytuj]

Awatar (także avatar) – reprezentacja uczestników światów wirtualnych. Dotyczy zarówno rzeczywistych ludzi uczestniczących za ich pomocą w tych światach jak i postaci generowanych przez samo oprogramowanie. Awatary są używane głównie na forach dyskusyjnych, a także w grach komputerowych (zwłaszcza RPG, MMORPG i FPP) oraz rzeczywistości wirtualnej.

Nazwa ta pochodzi od sanskryckiego słowa avatāra, oznaczającego w hinduizmie wcielenie bóstwa, które zstępuje z nieba na ziemię w postaci śmiertelnej – ludzkiej, zwierzęcej lub mieszanej.

Awatar przyjmuje rozmaite formy – od niewielkiej grafiki rastrowej (bitmapowej), często bardzo uproszczonej lub symbolicznej, pojawiającej się np. przy komunikatach wysyłanych na fora dyskusyjne i służącej łatwemu rozpoznawaniu ich zarejestrowanych uczestników, po bardzo złożone trójwymiarowe modele, reprezentujące postać w grze komputerowej lub rzeczywistości wirtualnej (jak np. Second Life, Entropia Universe lub There). Użytkownicy mogą nadać awatarowi – swojemu wirtualnemu wizerunkowi – imię i nazwisko lub nick oraz modelować ich wygląd wybierając m.in. kolor włosów, fryzurę, kolor oczu, wzrost, wagę, sylwetkę, ubranie, płeć oraz cechy psychofizyczne wpływające na zachowanie awataru.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 11:46 
Administrator

Wiem Wiem w czym problem ! po prostu trzeba zmienić opis w profilu z Avatar na zdjęcie profilowe ! ;)

Wtedy wszystko będzie jasne :P

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:23 
modelarz

A ja zgadzam się z Władkiem i wiem o co chodzi.
Wystarczy przejrzeć tematy w "Nieprzeczytanych postach" lub w "Nowych postach" i wszystko widać.
Tematy jakie są poruszane dalekie są od modelarstwa. Pisze się wiele o przysłowiowej "dupie Maryni", relacji z budowy modeli prawie wcale, merytorycznych porad w zakresie modelarstwa jak na lekarstwo. Kwitnie za to "wolność słowa" i "Pchli targ". Różne przepychanki, gdzie najważniejszy jest avatar, przywitalnia i takie inne pierdoły nie mające nic wspólnego z modelarstwem. Przykład: pojawia się nowy człowiek, który ma ciekawe informacje w zakresie modelarstwa, ale brak zdjęcia w profilu, czy wpisu w dziale "przywitalnia" powoduje CIACH !!
Coraz częściej zastanawiam się czy to naprawdę forum modelarskie ?

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:06 
modelarz

Przecież nikt nikomu nie zabrania stworzenia takiego strikte modelarskiego forum. Załóżcie sobie takie i zobaczycie jaki to kawałek ciężkiego chleba, prowadzenie owego. :)

A i zobaczymy ile osób będzie dziennie się rejestrowało na takim forum i jeszcze tego samego dnia zostanie zbanowanych za tematy niekoniecznie modelarskie ;)

Jest jak jest i uważam, że jest dobrze. Gdyby nie ciężka codzienna praca kilku osób, mogło by być gorzej!

P.S. To nie jest atak na kogokolwiek! 8-)

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:19 
YaneQopter napisał(a):
Przecież nikt nikomu nie zabrania stworzenia takiego strikte modelarskiego forum. Załóżcie sobie takie i zobaczycie jaki to kawałek ciężkiego chleba, prowadzenie owego. :)

A i zobaczymy ile osób będzie dziennie się rejestrowało na takim forum i jeszcze tego samego dnia zostanie zbanowanych za tematy niekoniecznie modelarskie ;)

ElektrodaBIS :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:20 
Moderator

Idea powstania tego forum byla nieco inna niz forum stricte modelarskie.
To byla odskocznia od innego miejsca dla grupy kumpli ktorzy lubili sobie pogadac - okazalo sie, ze my czyli ci owi kumple maja innych kumpli, ktorzy chca dolaczyc do nas bo za nami tesknia (tak - bylismy w szoku)
Na poczatku bylo proste forum podczepione na jakims istniejacym serwerku - okazalo sie jednak, ze ludzie chca dolaczac w wiekszych ilosciach i byla zmiana softu na lepciejszy. Forum sie rozroslo, ze nastepnie trzeba bylo osobnego serwera zakupic bo stary nie wydalal i oto jestesmy :)
Bez reklam, bez zbednych fajerwerkow w wiekszosci w takiej formie w jakiej sobie wiekszosc zyczy.
Fakt mamy swoje fanaberie co do avatara/zdjecia i paru innych rzeczy ale to chyba niewielka cena jaka wszyscy ponosza ?
Chlopaki spedzaja kupe czasu na utrzymaniu porzadku (ja ostatnio prawie tylko zagladam :/ ) i nikt nic w zamian nie oczekuje - to naprawde potrafi byc upierdliwe - a co do braku relacji z budowy modeli i tak dalej to wina jest po stronie uzyszkodnikow :D :D :D Przeca nikt watkow z budowy nie kasuje i nie ukrywa - sa to sa -nie ma to do roboty i budowac i pokazywac ;)
Tak czy inaczej - zycze wszystkim milego forumowania a najlepiej spotkania na lotnisku ;)

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:28 
I na poście Słoniątka dyskusja w tym temacie powinna się zakończyć :D

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:30 
Moderator

Forum tworzą ludzie. A ponoć ludzie tego forum to .... modelarze.
Pretensje, że tematy o niczym, bicie piany, mało o budowie modeli.
A ilu coś w tej chwili buduje, a jeśli już buduje, to dlaczego się nie pochwali.
Dlaczego nie wstawia relacji ? Jak mawiał Ferdek "każden jeden by chciał, a robić nie ma komu".
I tu leży sedno sprawy. Póki każdy się będzie ograniczał do tego , że wejdzie i tylko zerknie co słychać,
to o kant dupy możemy to rozwalić, pod warunkiem oczywiście że jest się posiadaczem dupy kanciastej.
Sorry za tą "dupę", ale taka jest prawda. Powiedzmy że jest tu czynnych raptem stu modelarzy, powiedzmy że każdy średnio raz na kwartał
coś tam w zaciszu "skrobie" i robi. To dlaczego tego nie widać ?. Odpowiem - CZYSTE LENISTWO, nic więcej.
Nie sztuka zrobić model model w ukryciu, wyskoczyć z fotką gotowca jak Filip z konopii i czekać na ochy i achy.
Jak mawiał mój sierżant w wojsku "brać się za robotę, nie ma sr..ania po krzakach".

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:06 
Moderator

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 16:26 
modelarz

To Wy se gadajcie dalej, a ja idę robić model :) .

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 17:40 
Na rozluźnienie atmosfery... :D gdy ktoś chciał powrócić do modeli "uwięziowych"...

Cox .049 "Surestart" Control Line Package

Obrazek

I przeróbka na "samozapłon" aby było bardziej "umiejscowione w epoce"

Cox .049 - .051 Diesel Head Conversion

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 17:55 
Moderator

Za karę forumowy projekt każdy ma rok by zbudować Jaskółkę . Swobodnie latającą !
Jak se koledzy podstawy przypomną to zaraz uśmiechy powrócą ;P

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 18:08 
modelarz

Krzysiu,
masz racje wracamy do Jaskolek i konczymy ten temat.
Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 18:14 
Moderator

Nie chodzi o to by zamykać usta - źle mnie zrozumiałeś :)

Chodzi o to by mimo odmiennych poglądów umieć uśmiechać się wzajemnie i żyć wspólnie..
Od pokoleń skutecznie hodowano w naszym narodzie nienawiść - nie ważne do czego ważne by mieć kogoś do deptania .
Czas z tym skończyć. Najmniej problemu mają z tym o dziwo dzieciaki wychowane na komputerach - może przez to że nie dostają tylko jednego punktu widzenia . W robocie mam gościa który innych określa słowami "zjeb - zjeb ale sympatyczny ! " i nie ma w tym ani grama obelgi mimo takiego wydźwięku .

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 18:40 
modelarz

Do prawdy nic zlego nie mialem na mysli.
Bardzo fajnie ze poznalismy karzdego z nas opinje w tym temacie.
Nic w tym nie ma zlego, osobiscie mam szacunek do wszystkich wypowiedzi i na nikogo sie nie gniewam.
Pozdrawiam Wladek.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 19:34 
modelarz

Panowie. Oprę się na swoim przykładzie. Myślcie sobie co chcecie.

Los chciał, tak pokierował moim życiem, że wylądowałem z Gdyni w Nowym Targu. To miejsce jest może fajne ale jeśli chodzi o znalezienie tu pracy, to totalna kicha. Co za tym idzie, z kasą u mnie krucho.
Wyobraźcie sobie, że jeszcze nie mam żadnego dorobku modelarskiego w postaci modelu. Przyznam się szczerze, że nie miałem jeszcze aparatury w ręku, choć bardzo bym chciał.

Jestem zarejestrowany na paru forach modelarskich, jednak z racji tego co napisałem wcześniej, nie mam zbyt wiele do powiedzenia. Ale jest tu coś takiego, co przyciąga mnie codziennie. Żeby wejść choćby na chwilę i pobyć w waszym gronie. Napisać choćby kilka słów o rzeczach o których mam jakieś pojęcie, wymienić się doświadczeniami czy po prostu zbierać informacje, które, mam nadzieję kiedyś pomogą mi zrealizować pasję którą sobie wybrałem.

Wniosek mój jest taki.
Gdyby na tym czy innym forum nie było innych możliwości wypowiedzi jak tylko w czysto modelarskich czy technicznych, to już dawno mnie by tu nie było lub nie wypowiadałbym się w ogóle bo i na jaki temat? Na ten o którym nie mam bladego pojęcia? Przecież nie o to chodzi.

Ja i tak lawiruję, próbuję się jakoś poruszać w gąszczu informacji które czasami rozgryzam poza forum. Ale to nic takiego, przecież dzięki temu zdobywam cenne informacje w interesującym mnie temacie.

Przepraszam za wywód ale chciałem jakoś zobrazować, że to forum w formie w jakiej w tej chwili funkcjonuje, mnie osobiście nie przeszkadza i nawet taki laik jak ja czuje się w waszym gronie dobrze.

Nie zmieniajcie charakteru tego forum bo to będzie przysłowiowy "gwóźdź do jego trumny".

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 19:46 
Moderator

Jasiek - początki zawsze są trudne potem robisz pierwszy krok i zanik sie obejrzysz biegniesz z górki z wszystkimi

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 21:39 
Administrator

Do Tomasza Motylastego ! Kolego jak mam robić relację z budowy jak ja ARTF składam rok !!!! Tak tak ARTF składam ROK, tak średnio raz na 2-3 tygodnie wpadnę do modelarni aby przeszlifować ze dwie listewki i dokręcić jakąś śrubkę :). No ze 2-3 godzinki i tyle. Za to tu siedzę co dzień prawie od rana do nocy, cóż taka praca.

forum jest dobre i tyle ;)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 21:52 
Zanim wróciłem do modelarstwa przeglądałem wpisy na różnych tego rodzaju forach, ale spodobało mi się TO bo takie jest.
I nie zawiodłem się.
Znalazłem tu Kolegów, teraz są moimi przyjaciółmi [mam nadzieję] którzy pomagali mi i wciąż pomagają w tym powrocie. To grono się wciąż rozszerza.
O Pikniku już nie wspomnę, bo tam wśród Ludzi spotkanych "na żywo" też od razu czułem się jak wśród Przyjaciół.
Właśnie dzięki formule naszego forum - Klubu, a wymagany "avatar" ma jednak coś z tym wspólnego.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:05 
Moderator

Meloow napisał(a):
Do Tomasza Motylastego ! Kolego jak mam robić relację z budowy jak ja ARTF składam rok !!!! Tak tak ARTF składam ROK, tak średnio raz na 2-3 tygodnie wpadnę do modelarni aby przeszlifować ze dwie listewki i dokręcić jakąś śrubkę :). No ze 2-3 godzinki i tyle. Za to tu siedzę co dzień prawie od rana do nocy, cóż taka praca.

forum jest dobre i tyle ;)

Nastepnym razem kup se rtf - poudawaj ze z pakietem walczysz daj filmik z oblotu I bedzie ten no owy GIT XD

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:23 
modelarz

Jasiek...nigdy nie jest za późno by zacząć zabawę w modelarstwo. Zerknij ile mam lat, ale... a zacząłem późno i mam zamiar się nie poddawać i latać ile tylko sił i zdrówka starczy :ugeek: A forum jest super :)

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:28 
Moderator

Meloow napisał(a):
! Kolego jak mam robić relację z budowy jak ja ARTF składam rok !!!! )

Tia w domu psa kopie, na kota szczeka a mnie tu od "kolegów" będzie wyskakiwał, se znalazł miejsce do szukania kumpli :)
A tak serio, wtrąciłem swe trzy grosze na narzekaczy i tyle.
Mnie się tu podoba i jak mnie który wpadnie na pomysła by "robić prawdziwe, fachowe forum modelarskie", to
jak nic wsiądę na bicykla, podjadę i "wyszczelam" po gumowym ryju.
Choć z drugiej strony weźcie się za robotę, zróbcie coś i pokażcie, nawet Marcinku kochany te dwie wyszlifowane listewki,
bo jak znam życie jak nic spartoliłeś robotę z nimi i wyjszły krzywo, ze o gwincie we wspomnianej śrubce nie wspomnę.

"HOŁK-ŻEKŁEM"

Idę Zlina malować.

PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:39 
Na czerwono?

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 08:49 
Moderator

Pomarańczowo ;)

Strefa czasowa: UTC + 1