Teraz jest piątek, 11 września 2026, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: pisanie postów po polsku
PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 10:30 
Stan napisał(a):
Czy kto i jak pisze naprawdę tak was boli?

Stan, a czy Wolisz rozmawiać z osobą, która się wyraża poprawnie i zrozumiale, czy wysłuchiwać jakiegoś niezrozumiałego bełkotu :roll:
Z przerażeniem stwierdzam, że oprócz prawidłowej ortografii, interpunkcji, czy stylistyki, w wielu postach brakuje podstawowej logiki i składni tekstu.
Czasami muszę kilkukrotnie przeczytać tekst, aby w ogóle "załapać" o co w nim chodzi i co Autor miał na myśli (:)
Posłużę się (oryginalną wersją) przykładem z innego forum:

"na o wychodzi też kompas mnie przceiągnąłął nad obwodnicą tylko zimna krew i pomoc znajomków urqaowała mi sprzeta stary soft i stara kalibracja kompasu ale lekko zlekceważona i dała odcineka na dłuie wieczory"

I niech mi ktoś wytłumaczy, o co chodziło Autorowi (:)

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 11:42 
modelarz

Napewno na kazdym forum znajdzie sie jakis idiota, ale wole czytac i dyskutowac na forum o tematyce lotniczej.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 11:58 
Administrator

Stan, nie ma tak źle skoro na 4426 tematów jest jeden czy dwa tematy o pisaniu , reszta to prawie czyste lotnictwo/modelarstwo.

Dla mnie forum jest jak spotkanie w "relau". W końcu jak się spotykamy na lotniskach to przecież nie dyskutujemy tam tylko o modelarstwie ale o wszystkim, z tym że w "realu" łatwiej konwersować.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 13:09 
Moderator

A dział w którym toczy się ta dyskusja to Wolność słowa jak mniemam.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 13:50 
Moderator

ćzytanie niektórych postów mocno wali po oczach...
Nie tylko na tym forum.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 18:07 
Moderator

Stan tak jak napisałem wcześniej prosił bym kolegów o wyrozumiałość dla tych co poza granicami od lat .

Napiszę jaśniej niejaka "Dzołana Krupa" ma lepszy "polisz" niż 90% gimbusów które aktualnie mają zajęcia z języka Polskiego .
Koresponduję z wieloma osobami z zagranicy i mam tę satysfakcję że nie piszą do mnie "krzysztow" tak jak robią to rodacy ..
sam często nie zaczynam zdań z wielkiej litery albo piszę w jednym ciągu bez znaków itd... podobno to się jakoś nazywa - ale co mnie to obchodzi jak uczone człowieki to nazwali ...
Liczy się przekaz no i ogólny styl - czy rozmówca nas jakoś poważa . Bez wnikania czy TY pisze się z wielkiej czy małej litery .. bo co jak rozmówca jest niskiego wzrostu - pisać Ty - wielką literą to prawie jak wytykanie ułomności ;)

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 20:51 
Moderator

Stan napisał(a):
Czy kto i jak pisze naprawde tak was boli?

Stan chyba trochę źle to pojmujesz. Bardziej chodzi o to, że jak dalej będziemy szli na ustępstwa, pozwalali na ignorowanie zasad, to obudzimy się któregoś dnia z przysłowiową "ręką w nocniku".
Czym się skończył eksperyment bezstresowego wychowania młodzieży, powołania rzecznika praw dziecka widać na polskich ulicach. Choćby zwykły szacunek do osób starszych u młodego pokolenia jest jak mision imposible.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 02:24 
modelarz

Naprawde dobrze pojmuje, ale tez napewno mam inne podejscie do tematu “trudnej mlodziezy”.
Pokazanie pewnej tolerancji a jednoczesnie dystypliny jest stosunkowo trudnym zadaniem, ale mozliwym , rownie wazna jest cierpliwosc i determinacja osiagniecia celu.
Jezeli nie bedziemy uczyc wlasciwego zachowania, jezyka, kultury, pokazeny brak tolerancji podejmujac drastyczne kroki efekty sa odwrotne do spodziewanych i ta “trudna mlodziez” jest jeszcze trudniejsza. Bezstresowe wychowanie to wcale nie znaczy nie uczyc i nie wymagac.
Dac osobie druga szanse w zyciu lub nawet tylko na forum jest wspaniale I cenne.
Nasz szacunek rowniez zalezy od nas tz: jak sie zachowujemy,wypowiadamy, reagujemy, jaki poziom wiedzy w temacie mamy i inaczej mowiac na szacunek nalezy sobie zasluzyc i zapracowac.
Panowie temat napewno tudny, ale banowaniem, blokowaniem, drastycznymi metodami nie wiele zrobicie. Tu w Australi rowniez sa podobne przypadki , ale sa traktowane tak jak powyzej.
I jeszcze jedno: czym bardziej forum bedzie scisle tematyczne tym mniej bedzie “belkotu”, polityki, religi itd. Czystego jezyka technicznego, lotniczego, aerodynamiki, teori lotu, impez modelarskich,
dobrego video, zdjec , dobrych zdrowych dyskusji nie da sie zamienic w belkot.
Panowie naprawde duzo pracujemy z mlodzieza kangurska i tego typu problemy rozwiazujemy jak powyzej.
Ale tak naprawde na koniec;- dla takich wtornych analfabetow jak ja i Wladek to forum to jedyny kontakt z krajem i mamy nadzieje ze np. u kreskowane, z czy rz, ogonki, wspaniala bezbedna gramatyka :lol:itd. nie beda was tak bardzo bolaly i moj nastepny post napewno juz w inym temacie.

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 05:36 
Administrator

Stan ogonki to tzw "pikuś" twój post przeczytałem beż żadnego problemu , ba nawet "fajnie" się go czytało pomimo braku łogonków ;) , teraz porównaj twój post z tym co przedstawił Artur.

Bełkot nie leży po stronie braku ogonków, choć posty które je mają czyta się zapewne "lepiej". Tu chodzi o przeniesienie myśli na ekran w taki sposób aby drugi mógł to od razu zrozumieć. W realu podczas rozmowy jak czegoś nie rozumiesz, to od razu człowiek się wtrąca (choć to nie ładnie) i stara aby mówiący ponownie wytłumaczył się co miał na myśli. Na forum taka niby prosta rzecz, a czasami zajmuje kilka stron postów :) po których dopiero reszta czytających łapie, co autor miał na myśli.

Co do samej kultury, zachowania, obycia itp itd., co cóż z tym różnie bywa i to chyba nie jest zależne gdzie kto mieszka na taj naszej małej planecie. Zmieniają się tylko sposoby "walki" z takimi przypadkami.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 15:27 
Moderator

Tak właściwie to niepotrzebnie się Stan tłumaczysz, za siebie i za Władka, bo ten wątek to nie o Was.
:D
To jest o dzieciach neostrady, pseudo dyslektykach i tzw. Neokidach, które po prostu zasady gramatyki maja w .... głęboko.., o postach pisanych chaotycznie których sens ciężko jest ustalić, te które są pisane z rażącymi błędami ortograficznymi.

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2013, 00:27 
modelarz

Tak naprawde to Wladka i siebie nie tlumacze, mowie o troche innym podejsciu do tej mlodziezy o ktorej piszesz. Byc moze ze niektorych dalo by sie nawrocic?

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2013, 05:54 
modelarz

Stan napisał(a):
...
...Byc moze ze niektorych dalo by sie nawrocic?

O to chodzi. Dlatego ten temat.

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 10:00 
modelarz

Stan napisał(a):
..Byc moze ze niektorych dalo by sie nawrocic?..

Podam taki przykład:
- pisane przez człowieka światłego: ..zrób mi łaskę..
- i to samo pisane przez "dziecko neo": ..zrob mi laske..

Przyznacie, że obydwie formy mają całkiem inną wymowę :oops: :lol:

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 10:17 
Administrator

Neokid nie zna jeszcze znaczenia drugiego powiedzenia :D

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 10:20 
Marcin, obyś się nie zdziwił... :mrgreen: :lol:

PostNapisane: piątek, 24 maja 2013, 07:35 
modelarz

Krótka anegdota, niedawno kolega do mnie dzwoni czy nie pojechałbym z nim odebrać jego auto firmowe, bo małżonka nie może go zawieść, ok ale za godzinę.
Jedziemy już moim autem i pytam co Ci robią z autem, przecież prawie nowe? Odpowiada, nie jedziemy do mechanika, tylko do firmy zajmującej się reklamą, mają mi okleić auto. Przygotowałem sam grafiki piece, kominki i do tego napis (opis usługi i namiary na firmę). Jednak grafika była trochę źle przygotowana i mieli mi ją przerobić.
Dojechaliśmy na miejsce, ciekawi od razu idziemy zobaczyć, furgon stoi fajnie oklejony tylko ten napis 'USŁUGI ZDÓŃSKIE" - ała to boli.
Chłopak się tłumaczy że tak było na oryginale, niech pokarze, d... na wzorze jest w porządku.
Prosimy szefa, nie ma, pracownik do niego dzwoni, pojawił się za 20 minut, wyładowywał się na pracowniku przez 10 minut.
Później właściciel oczywiście jak się już uspokoił zadeklarował się wszystko poprawić, przeprosił, wystawił nową niższą fakturę, prosił za to o dyskrecję, więc nie piszę która to firma i skąd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1