Chciałem zaprezentować Michasia Max - tzw relację z budowy .
Ma to być typowy wół roboczy , fotografia z powietrza , FPV , holownik , model transportowy
Model jest konstrukcji
Mirka z L. i kity są przez niego rozprowadzane .
Ogólnie o zestawie:
Wszystkie elementy konstrukcyjne wchodzą w skład zestawu . Większość materiału to balso-sklejka i wydaje się to być sensowne jeśli wziąść pod uwagę przeznaczenie modelu .
Kadłub konstrukcyjny - boki oraz wręgi balso-sklejka pokrycie częsciowo balsa .

Kabina bardzo szeroka - jak widać półka akumulatorowa bez problemu mieści aku 2,6Ah 3s1p i jest jeszcze sporo miejsca

Półeczka podwoziowa sklejona z dwóch elementów razem i wklejona pomiędzy wręgi stanowi solidną skrzynkę

Usterzenie klasyczne kratownicowe . Każdy element puzzli jest oznaczony co wyklucza błędny montaż. Prawdopodobnie zostanie ono pokryte skorupą z balsy ze względu na moje mało finezyjne lądowania

Skrzydła... jakie są każdy widzi

Płaty dzielone , mocowane na gumę do kadłuba .Mechanika płata lotki oraz klapy .
Żeberka balso-sklejka, dźwigary sosnowe, pomocnicza listwa w natarciu sklejkowa . Spływ gruba balsa . Ogólnie to nie ma tutaj czego pomylić bo wszystko składa się idealnie .
Skrzydło będzie posiadać keson oraz nakładki żeberek z balsy .
Klapy i lotki są konstrukcyjne . Stanowią zamkniętą sztywną skorupę . Tutaj również elementy są znaczone .

Ogólnie zestaw składa się bardzo miło . Chciałem dodać że na tych zdjęciach elementy nie są jeszcze sklejone to tylko wstępne pasowanie . Kadłub ,usterzenie i skrzydła klejone szybką żywicą z mikrobalonem, lotki i klapy na cyjanoakrylat
Z uwag dla innych składaczy:
- Jeśli to Twój pierwszy KIT to trzeba pamiętać o kilku zasadach
elementy są cięte laserem co pozostawia na drewnie warstewkę węgla - należy usunąć go poprzez delikatne przeszlifowanie drobnym papierem ściernym .Jeśli tego nie zrobisz klej bardzo słabo będzie trzymał w tych miejscach albo nawet wcale
- Niczego nie wyłamuj z formatek.Łaczniki należy docinać skalpelem
- kilka razy sprawdź i montuj "na sucho" -bez kleju elementy są tak spasowane że trzymają się same . Pozwoli to uniknąć pomyłki trudnej do odwrócenia
- skrzydła , lotki i klapy to elementy o lustrzanym odbiciu zachowaj czujność by nie skleić np 2 lewych skrzydeł ... niby oczywiste a sam zacząłem kleić drugą lewą lotkę

na szczęście klej nie złapał -mimo ze kleiłem CA i miałem czas na korektę.
cdn...