Teraz jest czwartek, 17 września 2026, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Trochę elektroniki i człowiek się gubi.
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 21:32 
modelarz

Może lektura TEGO lub TEGO wprowadzi troszkę porządku:)
Mam też ładny pokaz w powerpoincie całego podziełu silników, ale raz że nie wiem gdzie go mam, a dwa - nawet nie wiem jak go tu zamieścić..:(

Faktem jest że język potoczny ma swoje prawa, ale drugim faktem jest że temat porusza zagadnienia techniczne - a tu już nie ma miejsca na dowolność interpratacji.. Wyobraźcie sobie że prosicie jakiegoś elektronika o pomoc, i tłumaczycie mu całe zagadnienie "po swojemu" (właśnie tym językiem potocznym).. Jestem więcej niż pewny że nie będzie w stanie Wam pomóc - a to z tego powodu, że Was po prostu nie zrozumie.. Owszem - między sobą możemy mówić jak chcemy, ale chociaż wypadało by wiedzieć jak dana rzecz ma się w rzeczywistości..

Pozdrawiam

P.S.
Poles to ilość magnesów, a teeth to ilość zębów - a przynajmniej w większości opracowań jakie widziałem. Zresztą można to sprawdzić licząc ilość zębów, a ta druga wartość będzie odnosić się do magnesów (lub odwrotnie) ;) Ilość zębów ZAWSZE jest podzielna przez 3!!

Ostatnio edytowano wtorek, 15 stycznia 2013, 22:09 przez Rumcajs, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:06 
modelarz

Rumcajs. Masz rację. Ale chcę odwrotnie. Niech elektronik swoją wiedzę przełoży na "po mojemu". Bo takich jest więcej niż fachowców. Np. silnik, jeśli ma tyle magnesów albo tyle cewek to ma tyle "pole" zatem optymalny timing ma być taki. Prosto, krótko i na temat.

PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:17 
modelarz

Pisaliśmy równocześnie, więc zerknij jeszcze raz do mojego post scriptum..
Co zaś do doboru timingu nie piszę bo.. po prostu za mało wiem:(.. Póki co wystarcza mi świadomość że coś tam wiem, i ta wiedza pozwala mi orientować się w danym zagadnieniu - a przynajmniej tak to wyglądało dotychczas, i całkiem dobrze się sprawdzało:).
Nie znam na tyle technicznego angielskiego (zresztą - ten potoczny też ledwoledwo:) ), więc może podaj jakieś zalecenia producenta regli odnośnie ustawiania timingu, i może coś się wykoncypuje poprzez porównanie ich do konkretnych silników?.. Zacytuj jakieś zdania, i - jeśli można prosić - już przetłumaczone..

P.S.
Troszkę teraz poczytałem, i wychodzi że timing jest powiązany z Kv silników - im Kv wyższe tym timing musi być szybszy / wyższy. Z kolei Kv jest powiązany z ilością ramion statora w ten sposób, że im ramion więcej tym Kv wyższe, stąd wniosek że im ramion statora więcej tym timing ma być wyższy / szybszy..
Jeśli się mylę proszę o łagodną zje..kę - na swoją obronę mam nieznajomość angielskiego, i opieranie się na google-tłumaczu;)..

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 10:23 
modelarz

Wobec tego, jesteśmy na podobnym etapie. Mój techniczny angielski jest, łagodnie mówiąc, do d... Dlatego zawsze działałem "na czuja" dzieląc ilość cewek przez 3 i to traktowałem jako "poles". Czy dobrze-nie wiem ale działało. Dlatego proszę, wyprostujcie ścieżki mojej niewiedzy.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 10:33 
modelarz

Dobrze by było aby ktoś całą tę wiedzę poukładał logicznie i napisał jak to z tymi ustawieniami jest. Niby wszystko wiadomo, ale nie do końca.
Jedna z moich instrukcji do regulatora podaje takie coś.
Załącznik:
DSC00020.JPG
DSC00020.JPG [ 46.22 KiB | Przeglądane 3977 razy ]

Inne jeszcze mniej, w sumie jak "Kali znać języka" zrozumiałem że trzeba ustawić aby było dobrze i coś tam o sprawności, mocy, oraz długości i czasie lotu. Spotkałem się też że instrukcja programowania regulatora odsyła nas do ustawień zalecanych przez producenta silnika. Tyle że nie zawsze udaje się takie dane znaleźć.
Ustawienia timing powiązane są raczej z polami silnika, Info. które podałem poprzednio znalazłem przy jakiejś instrukcji programowania regulatora (teraz jej nie znajdę, bo komputer przeżył od tego czasu kilka formatów), ale jest inna instrukcja.
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 78.02 KiB | Przeglądane 3977 razy ]

Jest jeszcze inna bajka w tym moim regulatorze do ustawienia.
Załącznik:
DSC00019.JPG
DSC00019.JPG [ 43.13 KiB | Przeglądane 3977 razy ]

Tu wydaje się że jest jeszcze ciekawiej, niż z timingiem.
Z tym parametrem trochę eksperymentowałem w sumie sam nie wiem bo na jednym z silników gubiła się synchronizacja na 32kHz podczas szybkich ruchów drążka gazu góra dół a przy 8kHz było dobrze. Na innym silniku natomiast działało cały czas dobrze. W końcu aby nie popaść w obłęd jaki to dałem sobie spokój i latam modelem z rok bez zastanawiania się co tam ustawiłem. Zmierzyłem tylko prąd na dedykowanym do silnika śmigle (statycznie oczywiście) i tyle. Nic się nie popaliło to chyba jest dobrze.
P.S.
aż się boje kiknąć wyślij :D

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 10:37 
Administrator

Pawle vel Ładziak , chyba wszyscy się ze mną zgodzą że skoro masz taką wiedzę to faktycznie dobrze było by napisać temat o silnikach BLDC takie "kompendium wiedzy", wtedy nikt nie będzie miał wątpliwości jak działa silnik BLDC po co ten regiel i nieszczęsne 3 kabelki :D a za przykład wiedzy będą podawać linki do naszego forum.

No to czekamy na temat.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 10:38 
modelarz

Kurna, przecież napisałem, tu oraz choćby w temacie linkowanym przez Jarka oraz w wielu innych!
Nie chce mi się tego robić po raz kolejny, bo jak zwykle znajdą się zasrani malkontenci, jak zwykle mądrzejsi.
Nie mam ochoty udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

EDIT: zmieniłem jedno słowo ze względu na małoletnich forowiczów.

Ostatnio edytowano środa, 16 stycznia 2013, 11:30 przez Ładziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 10:59 
Administrator

Ale ale, no właśnie , co z tego że napisałeś i tu i gdzieś tam, skoro jest tak napied...e w temacie że nadal nikt nic nie wie !!!!

Cytuj:
Nie mam ochoty udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

PS. ale od początku udowadniasz że większość z nas nie ma wiedzy o BLDC pisząc N-postów. TYLKO PO CO ?, zamiast tu się spuszczać i marnować niepotrzebnie swoje nerwy trzeba było od razy wywalić elaborat na temat BLDC. Temat byłby do zamknięcia i już. Jak ktoś chce to przeczyta fachową wiedzę a jak nie to to będzie płodził kolejne posty na kolejnych forach jak działa BLDC

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 11:11 
Moderator

Paweł a tego co tu napisałeś o silnikach BLDC nie dałoby rady skopiować do nowego wątku w odpowiednim dziale, uporządkować ten wpis i byłoby OK.
Przecież jak ktoś będzie potrzebował info o silnikach to nie będzie go szukać w dziale wolność słowa a zwłaszcza w wątku o takim tytule jak ten.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 12:27 
modelarz

Moderacja może przenieść cały wątek w odpowiedni dział zmienić tytuł i posprzątać wszystko co zbędne ja osobiście nie mam nic przeciwko.

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 20:06 
modelarz

Koledzy. Zużyliśmy już 3 strony na fachowe dysputy, ambicjonalne wycieczki, udowadnianie swojej niewielbłądowości i nic...
Zaawansowana elektronika nie jest moją specjalnoścą i dlatego proszę o prostą odpowiedź że silnik, jeśli ma tyle magnesów albo tyle cewek to ma tyle "pole" zatem optymalny timing ma być taki. Albo prościej: POLES w instrukcji regulatora to:
a. ilość magnesów
b. ilość zębów na statorze(cewek)
c. ilość czegoś dzielona przez coś

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 20:11 
modelarz

HenryS napisał(a):
ma tyle "pole" zatem optymalny timing ma być taki.

NIE DA SIĘ.

EDIT: dodałem cytat, którego tyczy się moja odpowiedź. Na resztę odpowiedział Rumcajs już wcześniej.

Ostatnio edytowano środa, 16 stycznia 2013, 20:27 przez Ładziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 20:15 
modelarz

Na TEJ stronce jest kilka arkuszy do obliczeń związanych z budową silników, i wszędzie określenie "poles" odnosi się do magnesów..

edit

Cheche - to i ja coś dopiszę;)..
Obawiam się że nie ma jakiejś jednolitej zasady, gdyż w zasadzie ów timing jest bezpośrednio powiązany z danym reglem, a dokładniej - z jego oprogramowaniem.. Chodzi mi o to, że dla jednego producenta norma to 100 (wyimaginowanych) jednostek, a dla innego - 120.. Przy czym - jako że to różni producenci - nawet nie wiadomo czy posługują się jednolitym wzorcem "jednostki".. Tą błyskotliwą myśl ;) wyciągnąłem z różnic w zachowaniu tego samego regla mającego różne oprogramowanie. Idąc dalej - sądzę, że obok oprogramowania równie ważne są modele mosfetów, gdyż co niektóre nadają się do użytku tylko z nazwy..
Na swój użytek wiem jedno - staram się szukać regli zgodnych z normą Atmela (jeśli mowa o tych używających Atmegi328 smd), a wtedy przynajmniej mam pewność że część elektroniczna jest odpowiednia (a oprogramowanie zawsze można zmienić, n.p. na chwalone wszędzie wersje Simonk'a)..

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 16:34 
modelarz

Sorki za post pod postem, ale może komuś się przyda (a edycja postu przejdzie niezauważona).
Otóż - właśnie skończyłem lekturę znalezionej pół godzinki temu STRONKI, gdzie autor genialnie prosto opisuje działanie silnika BLDC (stronkę znam od dawna ale dawno nie zaglądałem, a tam mnóstwo nowości - polecam każdemu z zacięciem elektronicznym :D ). W każdym bądź razie - może autor będzie coś wiedział n.t. zasad dobierania "timingu", bo właśnie mam zamiar napisać zapytanie w tym temacie ;) :twisted:

EDIT

Oto odpowiedź autora stronki:

"Dondu pisze...
Witaj.
Nie znam żargonu modelarskiego, ale sądzę, że chodzi o regulację momentu (kąta) komutacji faz względem faktycznego położenia wirnika. To wpływa na parametry uzyskane z silnika, a przede wszystkim na pobór prądu. Będzie o tym zjawisku mowa w jednym z następnych artykułów.
18 marca 2013 08:47"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1