Teraz jest piątek, 18 września 2026, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: NOWY KOLIBER
PostNapisane: piątek, 16 marca 2012, 18:15 
modelarz

Witam.
Zaczynam relację z budowy szybowca/ motoszybowca pt. KOLIBER. Jest to już kolejny egzemplarz tego szybowca pojawiający sie na tym forum. Rysunki i opis wzięte z MODELARZA 12/2005. Jest to niewielki szybowiec o stopniu trudności w sam raz dla tak zaawansowanego modelarza jak ja. Model będzie nieco zmodyfikowany gdyż zamierzam zrobić z niego motoszybowiec , a nie jak jest w oryginalnych planach szybowiec. Wersja, którą zamierzam wykonać będzie sterowana sterem wysokości i kierunku. Plany dalekosiężne zakładają następną wersję ze skrzydłem z jednostopniowym wzniosem i z lotkami. Napędem do niego będzie silnik RAY CD3530/10 z kołpakiem MP-JET STD 30mm. oraz śmigłami ( składanymi) Graupnera CAM FOLDING PROP 9x5. Do tego regulator RAY 40 , serwa POWER PRO SG- 91R. i pakiet 3E Model 1300mAh 11,1V 15C. Budowę zacząłem od kadłuba laminowanego wykonanego metodą traconego styropianu.
Rysunek kadłuba ( patrz MODELARZ) zeskanowałem i przeniosłem do komputera. Następnie przeskalowałem w programie RHINOCEROS do wielkości 1:1 i wydrukowałem w kawałkach w formacie A4. Kawałki te przyciąłem i skleiłem w jedną całość. Następnie rys. ten nakleiłem na cienką sklejkę 3mm i wyciąłem dwa szablony rzutu bocznego. Szablony te nakleiłem na odpowiedniej grubości ( przygotowany wcześniej ) kawałek styropianu i surowy kształt kadłuba wyciąłem drutem ( patrz obrazki poniżej). Surowy kadłub oszlifowałem najpierw grubym papierem , a potem coraz cieńszym aż osiągnąłem porządany kształt i gładkość. Następnie pomalowałem tak przygotowane kopytko żywicą EPIDIAN 5. Gdy żywica prawie stwardniała ale jeszcze lekko lepiła się nałożyłem pierwszą warstwę cienkiej tkaniny szklanej ( 24g) i używając twardego pędzla przesączyłem żywicą. Drugą warstwę położyłem trochę za wcześnie . W prawdzie w myśl zasady mokro na mokro ale było trochę za mokro i druga warstwa wyszła mi fatalnie. Już w trakcie żelowania żywicy widziałem, że wyjdzie to bardzo kostropato. Dałem jej więc wyschnąć do końca i zeszlifowałem tę warstwę. Rozgrzałem żywicę tak by była bardziej płynna wstawiając puszkę do garnka z gorącą wodą a następnie pomalowałem kopytko jeszcze raz cienką warstwą. Gdy była prawie sucha ale jeszcze się lepiła położyłem warstwę tkaniny i kolejną- trzecią położyłem w podobny sposób. Efekt końcowy osiągnąłem jak na obrazku. Następnie wydłubałem styropian , a resztki wymyłem acetonem. W ten sposób mam surową skorupkę kadłuba ze ścianką grubości 2mm. Teraz będzie wycinanie miejsca na silnik, kabinkę. Wklejanie wręgów i półki pod serwa no i szpachlowanie, szlifowanie i tego typu zabawy.
Ciąg dalszy relacji nastąpi.
Załącznik:
Komentarz: Rama z drutem do wycinania większych elementów ze stro.
IMG_4.jpg
IMG_4.jpg [ 56.33 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Ramka mniejsza do wycinania ze styro.
IMG_3.jpg
IMG_3.jpg [ 58.43 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Oszlifowane i pomalowane żywicą kopytko
IMG_1.jpg
IMG_1.jpg [ 57.77 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
IMG_2.jpg
IMG_2.jpg [ 56.34 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Gotowa skorupa kadłuba
IMG_0001 copy.jpg
IMG_0001 copy.jpg [ 56.54 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
IMG_0002 copy.jpg
IMG_0002 copy.jpg [ 59.99 KiB | Przeglądane 13730 razy ]
Załącznik:
IMG_0003 copy.jpg
IMG_0003 copy.jpg [ 48.89 KiB | Przeglądane 13730 razy ]

Żyj sam i daj żyć innym!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: NOWY KOLIBER
PostNapisane: piątek, 16 marca 2012, 20:34 
modelarz

Józku nareszcie widać Twoją pracę.
Refleksja nad pierwszym Twoim wpisem ;) : Trochę za dokładnie opisujesz. Jak dla sześciolatków :lol: .
Jesteśmy wszyscy modelarzami i możesz pomijać bliższe szczegóły.
Dużo Ci podpowiadałem jak wykonać te pierwsze prace, ale zilustrowane fotkami to już zupełnie inna sprawa.
W Twoim laminatowym kadłubie dostrzegam pewne błędy. Łoże płata powinieneś wykonać już na etapie wykonania laminatu. Nie widzę tego.
Również kabinkę byłoby łatwiej odciąć od gotowca. Przyjrzyj się mojemu kadłubowi w relacji TRUMFA. Chyba wiesz o co chodzi ? Fakt to inny model, ale zasada ta sama.
Sprawa w Twoim wykonaniu nie jest przesądzona, ale potrzeba dołożyć dodatkowej roboty.
Na Twoim laminacie brakuje mi pewnych elementów. Pozwoliłem sobie nanieść te poprawki na Twoich fotkach:

W takim wykonaniu laminatu trzeba dorobić jeszcze łoże płata. Taka forma nie może przejść.
Ja widzę to tak. Niebieską linią zaznaczyłem otwór w kadłubie, przez który masz dostęp do serw. Reszta powinien być laminat:

Załącznik:
Łoże.jpg
Łoże.jpg [ 48.18 KiB | Przeglądane 13695 razy ]

Jak widać w Twoim wykonaniu brakuje trochę laminatu. Nie dziwię się zatem, że kadłub wyszedł Ci za wiotki.
Przekrój poprzeczny kadłuba powinien wyglądać mniej więcej tak:

Załącznik:
przekrój.jpg
przekrój.jpg [ 5.06 KiB | Przeglądane 13695 razy ]

Dodatkowe wklejenie półeczek pod serwa, mocowanie pakietu i pozostałej elektroniki znacznie wzmocni sztywność konstrukcji.
Również masz dostęp do środka kadłuba poprzez wycięcie kabiny w gotowym laminacie (zaznaczyłem czerwona linią):

Załącznik:
kabinka.jpg
kabinka.jpg [ 48.95 KiB | Przeglądane 13695 razy ]

Co teraz bym Ci zaproponował, żeby wyjść z problemu ?
Dookoła tej dziury w Twoim kadłubie od środka wklej listewki balsowe, depronowe, lub nawet ze styropianu tak gdzieś 5x5 mm, oraz w poprzek kadłuba elementy łoża tuż za kabinką, oraz z tyłu przed zwężeniem (zielona linia), po czym trzeba by to zalaminować. Chodzi o to, abyś miał konstrukcję do położenia laminatu.
Po zalaminowaniu możesz to ze środka usunąć lub zostawić (nie będzie przeszkadzać):

Załącznik:
listewki.jpg
listewki.jpg [ 48.49 KiB | Przeglądane 13695 razy ]

PostNapisane: piątek, 16 marca 2012, 21:12 
Moderator

Dokładnie Józku tak jak prawi Jarek, że swoje trzy grosze wtrące.
Gdyby było pomocne to możesz trochę poczytać o tym jak budowałem ToTo-5 - użyłem prawie dokładnie tej samej technologii.

http://motylasty.pl/toto005a.html

Miejsce brakujące do wylaminowania góry kadłuba możesz też dorobić ze styropianu, wklejasz klocek styropianu, docinasz go nożem do potrzebnego kształtu, doszlifowywujesz, laminujesz górę, wypłukujesz styro.
Wycinasz górę by uzyskać dostęp do serw, robisz od przodu klapkę na pakiet etc.
Parę moich mam nadzieje pomocnych fotek bez zbędnego opisu, do opisu dotrzesz sam w razie potrzeby.Ufny jestem że nie zaśmieciłem Ci wątku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: piątek, 16 marca 2012, 22:06 
modelarz

Gdzieś mi się coś takiego przewracało :) i zastanawiałem się co z tym począć będę śledził tę relację :)
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 07:28 
Moderator

Nie jest źle . Fakt jest błąd z brakiem płaszczyzny od góry ale modelarstwo własnie na tym polega by się doskonalić .
Nawet wklejenie całej góry z cienkiej sklejeczki modelarskiej ratuje sytuację a skorupka dostanie stosownej sztywności gdy wkleisz wręgi , półki na serwa itd .
Jak na pierwszy kadłub to wyszło dobrze i możesz być z siebie zadowolony .
Przy kolejnych będzie już z górki - zobaczysz

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 15:40 
modelarz

OK. Koledzy! Na początku mojego postu stwierdziłem, że jest to surowa skorupka. Nie mam zamiaru polemizować z Wami gdyż wszystkie wasze uwagi są bardzo cenne. Wypada mi tylko przekuć je w czyn , jak mawiali nasi sławetni wieszcze. Pokażę wkrótce co i jak zrobiłem. Mam wszakże mały problem, z którym nie wiem jak mam sobie poradzić. Rzućcie okiem na poniższy obrazek:
Załącznik:
Komentarz: schemat mocowania kołpaka i silnika
MOCOWANIE KOŁPAKA.JPG
MOCOWANIE KOŁPAKA.JPG [ 34.71 KiB | Przeglądane 13579 razy ]

Nie mam jeszcze wszystkich elementów takich jak kołpak ,silnik, śmigła itd. Mam je wytypowane i opieram się na ich opisach. Opracowując w dalszym ciągu kadłub muszę obciąć jego dziób ale na tyle by przechodził płynnie w jedną linie z kołpakiem. Nie mam wyobrażenia jak mocowany jest kołpak na wale silnika i jak w związku z tym musi być mocowany silnik w kadłubie tak żeby pasował do niego kołpak i żeby kołpak, silnik i kadłub tworzyły płynną całość. Jak widać na obrazku silnik ma większą średnicę niż kołpak. Czy w takim razie da się to jakoś zgrać? Od tej ważnej sprawy i od Waszych uwag zależy dalszy postęp prac.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 18:24 
Moderator

Nie tnij nic nie mając jeszcze w ręku silnika i kołpaka.
dwa razy uciąłem na ślepo a później sztukowałem bo wymiary się nie zgadzały...

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 19:45 
modelarz

Dokładnie nic nie tnij :) a najleprze jest to że wymiar 30mm fajnie ale kołpaki wtedy są trudniej dostępne na wał silnika 3mm! A jak zrobisz 32mm to w karzdym sklepie taki dostaniesz :)

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 20:21 
modelarz

Gdyby nie podane wymiary to z rysunku wynika, że to kołpak jest szerszy niż silnik ;) . No ale to drobnostka. Sugerujmy się wymiarami.
W tym przypadku dla Ciebie lepszy byłby kołpak o średnicy 35mm. Oczywiście, zanim nie będziesz miał w ręku kołpaka i silnika to nic nie tnij. Piszesz, że nie masz pojęcia jak osadzona jest piasta na osi silnika. Otóż podobnie jak wiertła czy inne narzędzia w uchwytach miniwiertarek w powszechnej sprzedaży. Nie jest to żadna wyższa technologia :) .
Jeżeli chodzi o metodę obcięcia przodu pod silnik, aby było ładne płynne przejście.
Gdy będziesz miał kołpak w ręku, zmierz jego średnicę. W kawałku kartonu, plastiku, cienkiej sklejki lub czegokolwiek innego wytnij okrągły otwór o milimetr większy od średnicy kołpaka. Teraz ten kawałek czegoś z otworem nałóż na przód kadłuba nadając jednocześnie ujemny kąt pochylenia silnika i nieznacznie (około 2 stopnie) w prawo. Możesz do przymocowania kawałka czegoś użyć plasteliny. Teraz wszystko co jest z przodu przed kawałkiem czegoś odcinasz mając dokładne przycięcie pod kołpak. Wystarczy wkleić od środka wręgę silnika i wio, dalej.

PostNapisane: sobota, 17 marca 2012, 22:22 
modelarz

Dostosowuję się do Waszych rad Koledzy. Daję sobie na wstrzymanie i dopóki nie będę miał kołpaka i silnika w ręku , to nic nie ucinam, a potem zrobię jak radzi Jarek.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 16:29 
modelarz

Witam po dłuższej przerwie. Niewielki, nagły przypływ gotówki pozwolił mi kupić kilka elementów wyposażenia KOLIBRA. Mam więc silnik, kołpak i serwa. pozwala mi to na kontynuowanie pracy nad kadłubem. Chcę zamontować silnik, serwa i przygotować miejsca na pozostałe elementy. Wyłonił się wszakże mały problem z dopasowaniem kołpaka śmigła do kadłuba. Kadłub ma przekrój jak na obrazku i średnica kołpaka tylko w niewielkim stopniu pokrywa się z przekrojem kadłuba. Jak sobie z tym poradzić? Czy pozostawić tak jak jest? Czy może przebudowywać kadłub tak by w całości pokrywał się z kołpakiem?
Załącznik:
Przekrój.JPG
Przekrój.JPG [ 24.26 KiB | Przeglądane 13411 razy ]

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 16:45 
modelarz

Myślę, że łatwiej będzie zrobić nowy kadłub z uwzględnieniem posiadanego silnika i kołpaka, niż bawić się z przeróbką tego, który posiadasz. Motylasty zamieścił zdjęcia, dzięki którym nie powinieneś mieć kłopotów ze zrobieniem nowego kadłuba.

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 21:46 
Moderator

Dokładnie Józku , tak jak prawi kesto, szkoda czasu na modyfikację i przeróbki. Dorób nowy kadłub do kołpaka.
Na ten przykład, model z fotek, które zapodałem powstał na zasadzie "dorobienia" reszty do kawałka wędki, którą dostałem od przyjaciela "rybochwyta".

PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 06:28 
modelarz

Józku, coś mi nie pasuje ten Twój wykres.
Koliber ma taki owalny kształt ale dopiero na wysokości owiewki kabiny (na planach przekrój E/E).
W miejscu przewidzianym do zamontowania silnika powinien być przekrój okrągły.
I tutaj masz lekcję na własnym błędzie. Najpierw zrobiłeś kadłub a później szukałeś osprzętu (kołpak, silnik).
Gdy przewidujemy założenie napędu należało by wykonywać kadłub już pod konkretne wymiary i nieuniknione jest wówczas niewielkie odstepstwo od planu. Tak jak koledzy przedmówcy napisali również proponuje wykonać nowy kadłub. Ten który posiadasz możesz użyć do wykonania wersji szybowca.
Napisz do kolegi Graffi_25. Pochwalił się ;) , że ma formę do Kolibra. Jeżeli w miejscu gdzie będzie silnik wymiary są OK., to może Ci pomoże i wykona ten laminat .

PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 18:34 
modelarz

Najpierw powiem to co myślę w odniesieniu do Waszych sugestji: Macie rację. Nie widzę innego wyjścia niż zrobienie nowego kadłuba z uwzględnieniem wymiarów kołpaka i silnika.Moja zona twierdzi, że jestem za szybki i zrobiłem kadłub nie czekając na ważne elementy.No cóż,pewnie ma trochę racji ale głównie to brak doświadczenia i wyobraźni. Niestety za naukę trzeba płacić. Zrobienie nowego kadłuba wcale nie będzie łatwe. Kształt jego dziobowej części będzie znacznie odbiegał od oryginału. Pokażę jak to bedzie wygłądało jak dopracuję wszystkie szczegóły.
Teraz parę słów do postu Jarka: Jarku popatrz na obrazki. Tak by wygłądała ta część kadłuba gdyby w miejscu dopasowania kołpaka kadłub miał przekrój okrągły.
Załącznik:
Komentarz: Bez komentarza
Koliber kadłub.JPG
Koliber kadłub.JPG [ 38.84 KiB | Przeglądane 13294 razy ]
Załącznik:
Komentarz: Okrągły przekrój kadłuba w miejscu dopasowania kołpaka
koliber kadłub. 02.JPG
koliber kadłub. 02.JPG [ 29.31 KiB | Przeglądane 13294 razy ]
Załącznik:
koliber kadłub. 03.JPG
koliber kadłub. 03.JPG [ 31.31 KiB | Przeglądane 13294 razy ]
Tak wyglądałby kadłub w rzucie z góry gdyby miał okrągły przekrój w miejscu dopasowania kołpaka.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 22:33 
modelarz

Wstaw w kadłub pierścień (krążek) o średnicy kołpaka, rozpychając do okrągłego kształtu, prze laminuj i powinno trzymać okrągły kształt. Następnie odetnij w odpowiednim miejscu i teoretycznie gotowe.
Ale tak szczerze, to patrząc na ten kadłub to zrobiłbym nowy bardziej okrągły ze wzmocnieniem (wargą) pod płatem.

Pozdrawiam Łukasz

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 11:58 
modelarz

Witam Koledzy po dłuższej przerwie.
Skończyłem właśnie pracę nad przekonstruowaniem kadłuba KOLIBRA dopasowując go do posiadanego kołpaka i silnika. Ze zdziwieniem stwierdziłem,że bedzie on kształtem bardzo zbliżony do tego co przedstawił Tomek. Nie mniej jednak , to co opracowałem różni się dość znacznie od oryginału. W kadłubie rozmieściłem wyposażenie. Nie wiem czy dobrze? Nie mam jeszcze pakietu i regulatora. Wymiary tych elementów wziąłem z opisu sklepowego by móc je umieścić w projekcie. Kolory przyjąłem takie jakie chciałbym zastosować w rzeczywistości. Nie umieściłęm także wręgów wzmacniających oprócz wręgi silnika. Resztę mam rozrysowane i wydrukowane w skali 1:1.
Załącznik:
nowy kadłub 1..JPG
nowy kadłub 1..JPG [ 45.21 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 2..JPG
nowy kadłub 2..JPG [ 27.09 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 3..JPG
nowy kadłub 3..JPG [ 26 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 4..JPG
nowy kadłub 4..JPG [ 40.12 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 5..JPG
nowy kadłub 5..JPG [ 21.05 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 6..JPG
nowy kadłub 6..JPG [ 38.09 KiB | Przeglądane 13156 razy ]
Załącznik:
nowy kadłub 7..JPG
nowy kadłub 7..JPG [ 36.66 KiB | Przeglądane 13156 razy ]

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 12:08 
modelarz

Chcesz zrobić tak, że kołpak będzie miał większą średnicę, niż przód kadłuba i zrobisz taki uskok? Jaki jest tego cel?

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 16:37 
modelarz

Wszystko będzie tak jak trzeba tj. bez żadnych uskoków. Będzie gładko i równo. Widoczny uskok powstał gdy styrodurowe kopytko pomniejszyłem o grubość nałożonego na nie laminatu . Czyli, to co widać to kształt i wielkość kopytka. Na to przyjdzie laminat. Wybaczcie proszę ale nie chciało mi się kolejny raz przeskalowywać tego rysunku. Przesiedziałem nad tym projektem kilka dni zmieniając i poprawiając kształty i skale . Najważniejszym celem było uzyskanie właściwego kształtu kopytka, a reszta jest domyślna.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:14 
modelarz

No to na dzień dobry od razu uwaga.
Jeżeli Twój kadłub będzie dokładnie tak jak na Twoich projektach to niefortunnie wypadają serwa.
Zwróć uwagę, że płaszczyzny orczyków serw nie pokrywają się z osią rurki kadłuba. A powinny.

Załącznik:
nowy kadłub 2..jpg
nowy kadłub 2..jpg [ 23.12 KiB | Przeglądane 13089 razy ]

Liniami czerwonymi zaznaczyłem jak wypadają cięgna sterów wdg. Twojego projektu.
Grubą linią niebieską zaznaczyłem jak to powinno być, aby pracowało lekko i bez zacięć.
Wdg. Twojego projektu serwa powinny być umieszczone dużo niżej, tak, aby linie czerwone biegły w osi rurki kadłuba (gruba linia niebieska).

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:33 
modelarz

Ja proponuje z kolei przeinstalować wyposażenie w kadłubie.
Pakiet i regulator umieścić obok siebie. W miejsce gdzie masz odbiornik dajesz serwa (najlepiej obok siebie) wtedy bowdeny będą szły po lekkim łuku i będzie dobrze. Za serwami umieścisz odbiornik. Myślę że taki układ będzie dużo lepszy oraz rozwiąże Tobie parę problemów.

Pozdrawiam Rafał

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 21:22 
modelarz

Zgodnie z tym co pisze Jarek powinieneś odwrócić kolejność umieszczenia wyposażenia. Tam gdzie pakiet powinny przyjść serwa po nich odbiornik i za nim cała reszta. Jeśli Rysunek jest w miarę proporcjonalny to wychodzi że pakiet powinien się zmieścić.
Poza tym dając tak blisko nosa pakiet może się okazać, że model będzie zbyt ciężki na nosie.
Jeśli się nie da nic już zrobić to zostaje Ci zamontowanie serw do góry nogami.

PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 21:41 
Moderator

Konrad_P napisał(a):
Zgodnie z tym co pisze Jarek powinieneś odwrócić kolejność umieszczenia wyposażenia. Tam gdzie pakiet powinny przyjść serwa po nich odbiornik i za nim cała reszta.

Kondziu, że się tak wtrącę - bez jaj.
Przy pionowym krecie ( a takowe się zdarzają ) pakiet elegancko Ci zgniecie ( dosłownie ) cała resztę.
Pakiet jako najcięższy powinien bezapelacyjnie być zaraz za silnikiem.

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 07:32 
modelarz

Tak jest. To jest szczegół, który przeoczyłem. Patrząc na rysunek zastanawiam się czy serwa mogą pracować w pozycji "up side down" czyli do góry nogami.Jesli tak to jest tam na tyle dużo miejsca, że można je tak ustawić. Jesli nie, to coś mi się tu nie zgadza, bo wypadałoby zmienić serwa na inne. Ale przecież nie budujemy kadłuba dla serw, a raczej dobieramy serwa przede wszystkim mocą , a z tym wiąże się ich wielkość.Jak zatem pogodzić jedno z drugim?
Ale jak już siedzę przy kompie to przećwiczę ten temat na rysunkach roboczych 3d.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 08:43 
modelarz

Zdecydowanie pakiet powinien być z przodu za silnikiem. Zgodnie z sugestią Tomka, rzeczywiście przy twardym lądowaniu pakiet gniecie wszystko.
W tym przypadku jeżeli skala elementów na rysunkach jest prawdziwa serwa umieściłbym w miejscu odbiornika. Mocowanie serw do góry nogami nie przeszkadza w ich pracy jednak jest bardzo niewygodne przy obsłudze. Możliwe jest też mocowanie w pozycji poziomej. Najwygodniejsze jest w pionie. Regulator dałbym nad pakietem. Również odbiornik można by tam zamontować tuż przed skrzydłem. Czyli wszystko masz pod owiewką kabiny. W miejscu pracy cięgien (czyli tu gdzie masz na rysunku serwa i regulator) raczej nie montowałbym nic, ze względu na obsługę. Jednak jak byłoby miejsce i nie przeszkadzałoby w pracy i obsłudze można by tam wcisnąć odbiornik.

Ostatnio edytowano środa, 11 kwietnia 2012, 08:45 przez JarekF, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 08:44 
Moderator

Nie ma problemu, serwa mogą pracować dogóry nogami.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 13:23 
modelarz

No wreszcie! Poprawiłem nieco kontur kadłuba tak by zmieściły sie spokojnie serwa i bowdeny i żeby nic ze sobą nie kolidowało - obrazki poniżej. Ale pozostało pytanie: Jak te wszystkie elementy są mocowane wewnątrz kadłuba. Wiem, że serwa przykręcone są do płóki, która z kolei wklejona ( wlaminowana) jest w kadłub. A pozostałe?... Jak mocowane są bowdeny? Czy to nie mogą być zwykłe sztywne druty zamiast grubych bowdenów?
Załącznik:
NK.2.JPG
NK.2.JPG [ 59.39 KiB | Przeglądane 11891 razy ]
Załącznik:
NK.3.JPG
NK.3.JPG [ 163.63 KiB | Przeglądane 11891 razy ]
Załącznik:
NK.4.JPG
NK.4.JPG [ 57.9 KiB | Przeglądane 11891 razy ]
Załącznik:
NK.5.JPG
NK.5.JPG [ 49.6 KiB | Przeglądane 11891 razy ]

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 14:07 
Moderator

Józku jestem pod wielkim wrażeniem Twoich rysunków i sorry za pytanie, ale czy czasu który na to poświęcasz nie lepiej spożytkować na budowę ?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 14:45 
modelarz

No cóż. sprawa dość względna. Jeden zchrzaniony kadłub już leży. A leży dlatego, że nie mam doświadczenia i tego co trzeba nie uwzględniłem właśnie w rysunku. Drożej kosztuje mnie wykonanie kadłuba niż wykonanie kolejnego rysunku wrzucenie go na forum i skonsultowanie go z Wami. Program, którego używam pozwala mi wszechstronnie spojrzeć na przyszłą konstrukcję. Nie lubię robić rzeczy na "pałę" lub na czuja jak kto woli.
Jeśli Wy znawcy tematu uznacie, że to co przedstawiam Wam na obrazkach nadaje się do wykonania, to rysunki konstrukcyjne do obrazków już czekają i zaraz zabieram sie do roboty.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 14:54 
Moderator

A rysujesz w ? - jakiś Solid Works, Cad ?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 14:58 
modelarz

Motylasty napisał(a):
Józku jestem pod wielkim wrażeniem Twoich rysunków i sorry za pytanie, ale czy czasu który na to poświęcasz nie lepiej spożytkować na budowę ?

Dokładnie ! Chciałem to samo powiedzieć. Tomku z ust mi to wyjąłeś.

Jak znam życie w tej "branży" to Józku w realu możesz czuć się rozczarowany, bo często się zdarza, że tak jak jest na rysunku to nie pasuje i trzeba się trochę "nagiąć".
Co do Twoich pytań to sposobów mocowań jest tyle ilu modelarzy. Można również wykonywać sklejkowe półeczki pod wymiar elementów i mocować do nich na rozmaite sposoby. Można na rzepy samoprzylepne, można na plastikowe opaski, można wkleić piankę, lub styropian i pasować do tego elementy ( w zasadzie kolejność jest w tym sposobie odwrotna - ja najpierw pasuję elementy jak mam na wierzchu, a potem dopiero wklejam piankę w kadłub). Sposobów jest od metra a wybór zależy od samego kadłuba - ile tam jest miejsca? -i od inwencji modelarskiej. Tutaj jest pole do samotwórczości.
Zasada jest prosta: Trzeba tak zamocować aby było pewnie i nie latało jak Żyd po pustym sklepie.
Co do bowdenów, to nie wiem jakie bowdeny masz Józku na myśli (chyba nie linki od roweru ? ;) ), ale bowdeny modelarskie tzw. pomarańczowe to można wykorzystać w ten sposób, że drut (0,8mm) w środku białej rurki jest cięgnem a biała rurka (2mm) obudową. Jaki cieńszy sztywny drut chciałbyś zastosować ? Szprycha rowerowa ma 2mm.
Tutaj tzn. tył kadłuba, również musisz zwracać uwagę na wagę. Tył musisz starać się wykonać jak najlżejszy.
Co do mocowania bowdenów to proste jak .... Poprostu tą białą rurkę przyklejasz do rurki kadłuba na stałe a drut w środku sobie luźno pracuje. Ważne jest aby pracowały miękko, bez zacięć i zeby tam im nic nie przeszkadzało, gdyż tam na górze nie ma możliwości poprawić jakby co nie tak. Wszystko musi być OK. na ziemi.

Ostatnio edytowano wtorek, 17 kwietnia 2012, 15:07 przez JarekF, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 14:59 
Moderator

Bowdeny tez muszą być mocowane do półki (pancerze). Co do mocowania serwa do góry nogami, to wszystko ok, opócz tego że drut bowdenowy ciężko zamocować.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 15:14 
modelarz

Widzisz Józku już daję Ci przykład na podstawie Twojego ostatniego rysunku.
Wdg. rysunku jest super. Odbiornik fajnie leży z boku nie przeszkadzając w pracy cięgien. Ale to tylko bryła odbiornika. A gdzie masz przewody ? Od serw, od regulatora ? Gdzie są kable prądowe ? W realu okaże się, że jednak tam odbiornik nie za bardzo pasuje bo w pracy cięgien będą przeszkadzać kable. Nie musi tak być a jednak może ?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 15:19 
Moderator

Józku zamień miejscami serwa z odbiornikiem i po problemie a do tego skrócisz jeszcze i jakieś 2cm bowden.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 17:47 
Moderator

etam chłopy ...dajcie pokój

Skoro Józek obrał taką drogę to dajmy mu skończyć ....Satysfakcja że coś wykonało się samemu jest wielka .

ja sam czasem robię coś z palca a potem okazuje się że mam 2x więcej roboty

każdy z nas ma jakieś "zboczenie" -w pozytywnym znaczeniu

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:10 
modelarz

Ja bym zaproponował to samo co Wojtek. Nie widzę praktycznego zastosowania takiej kolejności. Zamienić odbiornik z serwami. Jeśli idzie o wagę serw i SC to nie ma co na to patrzeć.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 21:23 
modelarz

Dobra Chłopy. Wszystko już wiem co trzeba. Jeszcze odpowiem tylko Tomkowi i jutro od rana, bo dzisiaj juz późno, biorę się do roboty. Następne obrazki, to już fotki z realu.
Program, o który pytasz Tomku , to RhinoCeros. Program do wspomagania projektowania 3d. z rodziny CamCadów tyle,że ze znacznie wiekszymi możliwościami. Chcesz wiedzieć coś więcej, to pytaj. A przy okazji, to służę pomocą każdemu, kto potrzebuje rysunku 3d, modelu 3d,zwykłego rysunku 2d, jakiejś wizualizacji i temu podobnych tematów.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:54 
modelarz

A ja bym jednak proponował coś z planów... I nie laminat. No chyba, że kupny. Np guppiego czy coś takiego (można kupić kadłub laminatowy do tego modelu). Zobaczyć z czym to się wszystko je i potem spróbować z projektowaniem...
Albo chociaż przejrzeć i przyjrzeć się dokładnie istniejącym konstrukcją i powielić rozwiązania już stosowane...
Ale to tylko moja luźna opinia :)

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 06:09 
modelarz

kr3cik napisał(a):
A ja bym jednak proponował coś z planów... I nie laminat. No chyba, że kupny. Np guppiego czy coś takiego (można kupić kadłub laminatowy do tego modelu). Zobaczyć z czym to się wszystko je i potem spróbować z projektowaniem...
Albo chociaż przejrzeć i przyjrzeć się dokładnie istniejącym konstrukcją i powielić rozwiązania już stosowane...

Ojej. Kolega chyba nie jest w temacie i nie czytał od początku.

PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 23:28 
modelarz

JarekF napisał(a):
kr3cik napisał(a):

Ojej. Kolega chyba nie jest w temacie i nie czytał od początku.

Czytał...
Model oparty na planach, jak widać dosyć luźno, i mocno przerobiony + laminat + brak rozeznania + ... To dosyć trudny powrót do modelarstwa... Na pewno trudniejszy niż budowa dokładnie z planów... Chyba że chodzi ci o coś innego...

Strefa czasowa: UTC + 1