Teraz jest niedziela, 13 września 2026, 08:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rura z tkaniny szklanej bądź węglowej - kupić/zrobić
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 13:56 
Moderator

Czołem!

Szukam rury węglowej lub laminatowej ale nie z rowingu tylko z tkaniny. Przeznaczenie tej rury to kieszeń dodatkowego bagnetu w SkyWalkerze. Oryginalny bagnet jest zbyt cienki i przez to słaby (koledze złożyły się wczoraj skrzydła w SW w drugim locie), dlatego chcę zmodyfikować swojego SW. Średnica wewnętrzna 8 mm, bo taką rurę na bagnet mam gdzieś w domu.

Ewentualnie jesli to nie jest wielka filozofia, to powiedzcie jak samemu zrobić (wylaminować) taką rurę. Nie mam tkaniny ani żywicy więc wszystko będę musiał kupić, ale to nie jest jakiś wielki problem.

Ewentualnie, co sądzicie o zastosowaniu cienkościennej rurki aluminiowej np 9x8,1 (znalazłem w jednym ze sklepów modelarskich w Warszawie). Może zabrzmi to głupio, ale czy ten luz 0.1 mm nie będzie przeszkadzał? Jak ciasno powinien być spasowany bagnet z kieszenią?

Pozdrawiam!
Szymon

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Rura z tkaniny szklanej bądź węglowej - kupić/zrobić
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2011, 18:29 
Moderator

Problem z rurami laminatowymi jest taki że nie są one idealnie okrągłe .

Wynika to ze sposobu wykonania takiej rury. Nie wszędzie materiał układa się idealnie równomiernie. aby pasowały tak jak np dwie metalowe trzeba czasem je "dokalibrować" za pomocą papierka ściernego .
Luz 0,1mm bedzie tylko teoretyczny . jeśli wykonac pomiar dobrym miernikiem zegarowym na obracającej się rurze okaże się że wcale nie jest ona okragła jak się to wydaje .
Ale wykonać możesz i wbrew pozorom nie jest to trudne . na tubie , forum sau i jescze gdzieś widziałem opisy i filmy .
Jak znajdę czas pozbieram

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1