Teraz jest wtorek, 15 września 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fox 2.32m FMS HK
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 09:11 
modelarz

Jako że z dalekiego wschodu przyszła wyczekiwana paczka, zaczynam małą relację z ulotnienia Fox'a 2.32m produkowanego przez FMS. Na początek trochę danych technicznych:

Rozpiętość: 2320mm
Długość: 1290mm
Masa startowa ok.: 1150g
Silnik:HexTronik DT750 750kv (w zestawie)
Pakiet: 2200mAh 3S 20c Zippy Flightmax
Regulator: 30A FMS(w zestawie), ja zamierzam włożyć Jeti ECO 25A
Serwa: W zestawie 4x no name, przyszykowane 3x HXT-900 i jakieś mocniejsze na wys.
Odbiornik: FrSky V8FR

Po wielu opiniach jakie czytałem na temat tego modelu użytkownicy zaznaczają kilka spraw wartych uwagi i zmian. W większości postaram się do nich zastosować, między innymi zamierzam wymienić"tłoczone" zawiasy na standardowe, przenieść serwo kierunku na ogon,wymienić serwa "zestawowe", poszerzyć komorę na pakiet dającą większe możliwości wyważenia, okleić spód modelu i krawędzi natarcia myślę też nad zalaminowaniem końcówek płata gdyż są dość delikatne.

Dzięki Slawomir'owi :D i jakiś 3 tyg. oczekiwania stałem się posiadaczem tego Fox'a. Paczka poza małym wgnieceniem nie nosiła śladów uszkodzenia mimo że Celnik się nią niestety zainteresował.
Po otwarciu widzimy wszystkie elementy zawinięte w folie i zabezpieczone przed przemieszczaniem. Po wyjęciu skrzydeł ukazał się majestat kadłuba naprawdę porządny kawał pianki :wink: . Oczywiście chęć zobaczenia go w pełnej krasie była silniejsza niż zdjęcia więc od razu złożyłem go w całość, tu warto wspomnieć że w przeciwieństwie do np. mojego pierwszego modelu jakim był Easy Star kadłub jest gotowy więc nie musimy bawić się w dokładne klejenie połówek itp. , po 5s mamy cały model. Oględziny części nie wykazały jakiś uszkodzeń, poza paroma rysami czy drobnym wgnieceniem zapewne jeszcze z czasów fabrycznych wszystko ok. Jest to mój do tej pory największy i najcięższy model ( całe nieco ponad kilo :) ) to też zanim poleci chcę go dokładnie wysprawdzać i zrobić co trzeba by dobrze i bezpiecznie latał.
Parę zdjęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zestawie standardowo otrzymujemy wszystkie potrzebne dźwignie popychacze, a nawet tubkę kleju i śrubokręt do mocowania skrzydła.

Obrazek

Kadłub pojemny, w planach mam dorobienie drugiej kabinki do której bez problemu zmieści się Nikonik 3700

Obrazek

Półeczka na serwa, jak się czasem okazywało niestety te serwa były za słabe na tak spory model, na to miejsce przyjdzie większe serwo steru wysokości, a na ogon pójdzie serwo kierunku.
Obrazek

Taki oto regulator dołączają do zestawu co jest wart sprawdzę ale chyba jednak wolę powierzyć tę funkcje Jeti

Obrazek

Model wykonany jest z jakiegoś typu EP, pianka jest sztywna i bardzo gładka.

Obrazek

Wyposażenie oczekuje na montaż:

Obrazek

Śmigło składane 12x5 nie budzi zaufania ale ponoć nie jest takie złe, z tym motorkiem daje 1400g ciągu przy 18.5A na 3s

Obrazek

Otwory wentylacyjne i spód, po paru lądowaniach w trawie pewnie nie będzie już tak dobrze wyglądać to też myślę o oklejeniu spodu białym Oracover'em też sprawdzone.

Obrazek

Obrazek

Statecznik poziomy mocowany na dwa wkręty przez co cały model można szybko złożyć i transportować w firmowym pudle.

Obrazek

Solidna rurka węglowa która jest dokręcana do skrzydeł śrubami wraz z drugą taką rurką biegnącą wzdłuż całego płata ponoć daje naprawde dobrą sztywność.

Obrazek

"Modelik" nie jest może poręczny ale przechowywanie w pudle wiele ułatwia, zabrałby mi cały sufit więc tam go nie podwieszę :D

Obrazek

Obrazek

Na koniec wraz z zadowolonym włascicielem dla porównania mam 190cm :mrgreen:
Obrazek

Wstępnie mogę powiedzieć że jest to ciekawa ćwierć makieta :wink: naszego Fox'a.
Gdybym miał teraz inwestować w jakiegoś Easy Glidera, Juniora S czy innego Cularisa to dobrze bym się zastanowił nad tym Fox'em, wykonanie na poziomie mpx, jak z własnościami lotnymi ja dopiero sprawdzę ale wiele ludzi go chwali a sylwetka moim zdaniem pierwsza klasa :D
Edit.
Zauważyłem że silnik nie jest osiowo względem kadłuba więc wykręciłem go. Okazało się że ktoś krzywo wkleił firewall, kilka otworków przekręcenie o parę stopni i jest już ok.

Obrazek

Obrazek

Zabrałem się za wklejenie zawiasów w stateczniki. Poszło nawet gładko :wink: . Następnie etap którego najbardziej się obawiałem a mianowicie przeniesienie serwa kierunku na ogon, wyciąłem otwór pod serwo, ukazał się bowden prowadzący popychacz do ciekawego "elementu" który zamieniał ruch cięgna góra dół na prawo lewo :o , jednak tak jak wyczytałem luz na tym mechaniźmie był spory i o precyzji mowy nie było. Umęczyłem się z tym strasznie. Musiałem jakoś wydrzeć bowden który był wklejony w kadłub uwarzając by z drugiej strony przeciągnąć sznurek który później przeciągnie przewód serwa :D . Jakimś cudem po 60min udało się to :D . Dolutowałem HXT-900 i zasłoniłem całość.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dziś starczy :wink:
CDN.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Fox 2.32m FMS HK
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 19:06 
modelarz

Czesc.
W takim tempie to jutro po południu latamy :lol:
Jak tyle do przeróbki to nie lepiej było zrobic od podstaw nowego :mrgreen:
Dawaj i opisuje co robisz. No na Twój oblot zabiore i przewietrze pomalowaną P11C.
Pozdrawiam Sławomir

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 19:32 
Moderator

Jestem bardzo ciekaw wrażeń z lotu. Przymierzałem się do niego ale ostatecznie kupiłem Multiplex'owego Blizzard'a i jestem z niego very happy.

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 20:05 
modelarz

:D Lubie żeby wszystko działało jak najlepiej może a niestety często fabrykę trzeba poprawiać Chińską tym bardziej ;) .Tak naprawdę to już pozostało wsadzić wyposażenie i można lecieć. Najgorsze co było do zrobienia gotowe, pozostała jakaś kosmetyka: podklejenie, lutowanie...

Jednak wszystkie te modele piankowe na dłuższą metę wysiadają przy laminatowym zestawie takim można latać lata i jest jak w pierwszy dzień a na tych piankach wszystko widać ;) , ale za cenę i masę się płaci :D

Edit.
Dziś parę drobiazgów, jako że w miejscu połączenia skrzydła z kadłubem przy spływie napotkałem minimalny luz wkleiłem mały zatrzask i teraz jest ok. zawsze to jakies dodatkowe zabezpieczenie ;) .
Obrazek

Zamontowałem także serwo wysokości 25g,10s,2kg.
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2011, 12:32 
modelarz

Post pod postem ale odkopuje temat ;) . Ostatnio nie było czasu na dokończenie Fox'a jak i innych projektów ale powoli wszystko wraca do normy. System 2.4 przetestowany na guppy'm a dziś udało mi się podłączyć wszystko. Silnik ma sporą moc, ale pokręciłem go z dwie minuty na różnych obrotach i wraz z regulatorem jest dość ciepły czyli tak że utrzymać palców na nim nie idzie a w rejonie wału to można zapomnieć :D . I teraz pytanie czy tak być powinno?, nigdy nie miałem napędu tych rozmiarów, zazwyczaj kończyło się na małych motorkach o ciągu ok.500g i tam takich temperatur nie spotykałem :wink: .
Jeszcze parę spraw kosmetycznych i wielki dzień nastanie :twisted:

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2011, 12:49 
Moderator

Ciepłota silnika to normalna sprawa, nie ma przepływu powietrza wokół silnika to nie ma chłodzenia. W locie problem ustąpi.

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2011, 13:23 
modelarz

nie powinien się aż tak grzać , jeśli wyraźnie jest gorący w okolicach wału sugerowało by to uszkodzone łożyska . Rozbierz motorek i sprawdź .

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 21:16 
modelarz

Motorek sprawdzony wszystko ok. po locie temperatura w normie więc pewnie była to wina kręcenia "na sucho".

Więc nastał ten dzień i Fox poleciał :D . Nogi z waty ale jakoś poszło. Po wyrzucie już czułem że będzie dobrze, stabilne wznoszenie i świetna sterowność :) . Z nerwów nie wiele pamiętam ale Slawomir był więc może coś powie :) . Nie było czasu żeby testować wszystkie fazy lotu bo komary nas zjadały i każdy skakał, odganiał a mając aparaturę w dłoniach łatwo nie było ;) .
Niskie przeloty z tym charakterystycznym gwizdem to coś pięknego :D . Film w drodze na razie parę fotek ;) . Z modelu jestem bardzo zadowolony, trzeba fabrykę nieco poprawić ale po tych zabiegach model jest naprawdę wart swego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 21:34 
Administrator

no model taki sobie ;) ale jak zwykle fotki powalające

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 21:53 
modelarz

Meloow napisał(a):
no model taki sobie ;) ale jak zwykle fotki powalające

Malkontent :D
Model bardzo fajny, a za tą kasę ciężko o coś dużo lepszego.
Jak mi kasy zabraknie na Minimoe to wejdę w tego FOX-a

PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 21:59 
Administrator

hahah

tak na serio fajny modelik jedyny minus to chyba ten ochydny czarny kopłak nie pasujący do białej reszty.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 09:50 
modelarz

Z kołpakiem się zgadzam w całej rozciągłości. :)

PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 10:14 
Moderator

Maznąć białym sprajem i będzie pięknie. Model bardzo ładny. Zastanawia mnie czy dałoby się do niego założyć akumulator 3000 3s + 1000 3s + 150 gram zbędnego balastu ? :)

PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 15:45 
modelarz

Z tego co widać na zdjęciach to miejsca jest tak sporo, więc myślę że spokojnie wlezą oda pakiety.
No ale to Paweł powinien się wypowiedzieć bo go ma. :)

PostNapisane: piątek, 19 sierpnia 2011, 17:02 
modelarz

W kadłubie miejsca jest sporo mimo to trzeba by jeszcze trochę wydrążyć w stronę SC bo teraz pakiet 2200 jest wycofany jak najbardziej ale pewnie część gratów można przerzucić na tył :) i wtedy wykorzystać tą pusta przestrzeń. Z tego co czytałem to często korzystają z nich do wożenia aparatów czy innych video zabawek ;) . Teraz dopiero zdałem sobie sprawę że nie zważyłem go do lotu :) będę musiał sprawdzić ale na tym pakiecie będzie miał koło 1300g co przy tej powierzchni nie jest dużą masą. Laminaty tej wielkości mają po 3kg. Tą niską masę świetnie czuć bo można lecieć spacerowym krokiem na granicy przepadnięcia a on dalej świetnie się prowadzi ;) i nawet awaryjny zwrot 3m nad ziemią na niskiej prędkości nie był problemem a tak to pewnie zwalił by się na skrzydło.

PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 20:48 
modelarz

Witam.
Model za tą cene nie do pobicia, jak by jeszcze nie wpadł na cło to cena nie do pobicia, rewelka ( niestety ten wpadł ).
Jak ktoś niezdecydowany to ja bardzo polecam, lata bajka co widac na zdjęciach, wzrotny szybki i jednocześnie można badzo na rzęsach latać.
Pozdrawiam Sławomir

PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 15:25 
modelarz

Dla cierpliwych wrzucam film ;) , oczywiście najlepiej oglądać na HQ, 720P
http://www.youtube.com/watch?v=244dWzZl ... ideo_title

Strefa czasowa: UTC + 1