Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rurka Pitota i prędkość jako funkcja różnicy ciśnień
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2011, 22:11 
Moderator

Czołem!

Posiadam elektroniczny czujnik mierzący różnice ciśnień na wejściach. Do wejść owe ciśnienia doprowadzane mogą być (tak mi się przynajmniej wydaje) np silikonowymi wężykami.

Pomyślalem więc że możnaby za pomoca owego sensora mierzyć prędkość. Żeby jednak to robić należy wiedzieć jak przekłada dobrze różnicę ciśnień zmierzyć, czyli - jak zbudować prawdziwą rurkę Pitota. Z tego co zdążyłem się zorientować, owa rurka powinna wyglądać następująco:
jeden otwór - skierowany wzdłuż osi lotu (każdy pewnie wie o co chodzi)
drugi otwór - skierowany prosopadle do pierwszego, jego zadaniem jest pomiar ciśnienia statycznego.
Ciężko oczywiście mówić o "prostopadłości otworów" - wybaczcie mi taki skrót myślowy.

Czujnik wyznaczy różnicę tych dwóch ciśnień w jakichśtam jednostkach (pewnie Paskalach, muszę doczytać w dokumentacji).
Teraz przydałby się wzór który określa zależnosć między różnica ciśnień i prędkością. Fajnie by było gdyby była liniowa.

Znalazłem taką oto stronę: http://www.test-therm.com.pl/calc/predkosc.htm
W kodzie strony znalazłem wzór z jakiego jest obliczana prędkość na podstawie podanej różnicy ciśnień.
prędkość = (pierwiastek 2 stopnia z różnicy ciśnień ) * 1,29
i jakieś tam zabawy na jednostkach, ale zbyt późno żeby sprawdzić czy są dobre :)

Czy ten wzór ma sens?

Ajj, obejrzałem właśnie program o katastrofie samolotu w lesie kabackim z 1987 roku i już nie wiem co chciałem od was...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Rurka Pitota i prędkość jako funkcja różnicy ciśnień
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 07:00 
modelarz

Kiedyś na studiach miałem jakieś tam laboratoria z pomiaru prędkości przepływu w rurociągach rurkami Pitota, jak znajdę to jeszcze gdzieś w komputerze to mogę Ci udostępnić materiały.
Dla Twoich potrzeb wystarczy jedna rurka Pitota, pomiar ciśnienia statycznego uzyskasz pozostawiając drugi otwór wolny, no chyba że przez kadłub przepływa jakiś chłodzący strumień powietrza. Przy czym wlot Twojej rurki powinien być umieszczony poza strumieniem ciągu, czyli np. gdzieś w połowie skrzydła.
Według mnie nie będziesz w stanie uzyskać wiarygodnych wyników na podstawie samych obliczeń. Bez skalowania z użyciem jakiegoś laserowego prędkościomierza się nie obędzie. Szczególnie przy niższych prędkościach wszelkie błędy będą bardziej fałszować wskazania.
Kiedyś szukając materiałów o EG trafiłem przypadkiem na coś takiego: http://voiletech.free.fr/skyassistant/pitot.htm

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1