Czołem!
Zakupiłem sobie szybowiec w Chinach

Nazywa się Canary SQ, ma 1210 mm rozpiętości, kadłub wykonany z włókna szklanego, skrzydła i stateczniki balsowe kryte folią, a ogonowa rurka jest chyba z węgla.
Jakość wykonania tego zestawu jest zadowalająca. Jak na moje wymagania powiedziałbym nawet że świetna.
Może kilka fotek i przy okazji o niedociągnięciach które zauważyłem.
Na pierwszy ogień kadłub. Jakość wykonania jest w porządku. Całość się ładnie świeci

Półka pod serwa sklejkowa.

Nie wiem czy dobrze widać, ale na samym końcu kadłuba jest pęknięcie, ale to raczej pęknięcie tej białej powłoki która pokrywa kadłub. Powstało na skutek próby przymierzenia belki ogonowej do kadłuba - czyli z mojej winy. Rurka jednak jest na tyle ściśle spasowana, że nie chciałem używać więcej siły coby czegoś nie połamać i nie udało mi się tej rurki przypasować.

Od spodu kadłuba jest sobie takie wcięcie. Gdzieś w okolicach środka ciężkości. Zakładam że w to miejsce powinno się zamocować hak do holu. Mam rację?

Skrzydełka także są w porządku. Miejscami folia będzie wymagała usunięcia zmarszczek, ale to dosłownie pojedyncze detale, których trzeba szukać na siłę.

Bardziej martwi mnie to, że wznios uszu połówek płata rożni się o kilka milimetrów. Ciężko to uchwycić na fotce żeby pokazać faktyczną różnicę, ale pewne jest że ona występuje. Czy taka kilkumilimetrowa różnica będzie miała znaczący wpływ na lot modelu?

Jeśli idzie o łączenie płatów, to w zestawie jest rurka węglowa która robi za łącznik, niestety nie udało mi się jej wsunąć dalej niż 5 cm zarówno w jedną jak i drugą połówkę płata. Pewnie coś tam w środku "kieszeni" trzeba będzie podszlifować.

Stateczniki wykonane z balsy 3 mm. Są sztywne, folia się nie marszczy. Statecznik poziomy posiada wycięcie na zamocowanie pionowego. Stery posiadają wycięcia pod dźwignie.

Rurka ogonowa posiada fabrycznie wycięte miejsce montażu zarówno stateczników jak i otwory przez które wyjdą popychacze. Nie jest to jakoś idealnie zrobione, ale i tak jest znacznie lepiej niż się obawiałem.

A tutaj reszta galanterii tego modelu. Gumy do mocowania skrzydeł, popychacze, dźwignie, snapy, naklejki, instrukcja, wkręty (przestudiuję instrukcje to się dowiem po co one), wycięty sklejkowy element do zamontowania rurki w kadłubie oraz plastikowa kabinka.

Link do sklepu:
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=14421Jakość oceniam na 8/10, ale nigdy nie miałem takiego szybowca więc moja opinia jest dosyć subiektywna.
Wstępnie myślałem coby do niego założyć i postanowiłem dać serwa HXT900 lub 500, zależnie od waszej rady, odbiornikiem będzie 4-kanałowa Corona 35MHz z syntezą (wg instrukcji 6.6 grama) oraz zasilanie: akumulator 350mAh NIMH 4cele, wchodzi w niego jakieś 220-260 mAh albo jakiś mały regulator i pakiet lipol np 500mAh.
Pozdrawiam!
PS. Linijka ma 60 cm.