Teraz jest sobota, 12 września 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mustang P51D, model EPA(pełny kadłub) klasy ESA
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 18:16 
Witam, dzis otrzymałem elementy nowej konstrukcji od Marka : http://www.cyber-fly.pl/produkt-1718.html Zgodnie z tym co lubie czyli "wszystkie bebechy w środku" model klasy EPA, dopuszczony do zawodów ESA. Rozpietość ok 840mm, długość 700mm, masa myslę że wyjdzie ok. 380g. Model z przezroczystą kabina, nos wytloczony z tworzywa. W sumie zapowiada sie fajna maszynka. Wyposażenie: serwa 3Xtower pro 90, regulator jeti25A, silnik "Black" - oczywiscie 3F, pakiet 11,1V 1250mAh kokam...

Tak prezentuje sie na fotkach wstępnie złożony:

Obrazek
Obrazek

Prace postepuja. Serwa na miejscu, bowdeny i popychacze podłaczone. Byc może jutro oblot w "zimowym" kamuflazu :mrgreen:

Fotki wyprowadzenia napedu powierzchni sterowych i osadzenia serw:
Obrazek

Stosuje taki zdwojony naped bo łatwiej o korekte ustawienia obu połówek steru wysokosci

Obrazek

Serwo steru wysokosci

Obrazek

Szczegół wyprowadzenia napedu z kadłuba

Obrazek

Serwo lotki umieszczone w skrzydle, na górnej powierzchni. Dzieki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia (serwa) przy lądowaniu...

Pierwszy oblot odbył sie dzisiaj, w sumie nie udany. Nic sie nie stało, model otrzymałem od producenta jako juz częsciowo sklejony. Wydawało mi sie, że ster wysokosci ma zbyt duży kąt dodatni, i taka była prawda. Lot odbył sie pod wiatr oczywiscie, a wiał dziś mocno. Niestety taki lot to walka z modelem, caly czas na zaciagnietej wysokosci. Wyladowałem bez strat. Wząłem nóż i wyciałem spore kliny pod sterem wysokości. Wkleiłem (mysle ze już dobrze)w/w ale na oblot bylo za pózno. Mam nadzieje, że jutro bedzie dobrze.
Fotki w "zimowym kamuflażu", jak bedzie juz OK. zabiore sie za malowanie:
Obrazek

wlot powietrza - chłodzenie regulatora
Obrazek

cdn.

Tytuł: Re: Mustang P51D, model EPA(pełny kadłub) klasy ESA
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 20:43 
modelarz

jesli będzie dobrze latal to moze sobie takiego kiedys sprawie :) będzie jeździł na zawody w moim Mustangu XD

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 16:46 
Mój model jeszcze w "zimowym kamuflażu", ale dziś po niezbędnych korektach poleciał jak po sznurku. Wlasnie przeglądam wzory malowania. Duzo tego, trudno sie na cos zdecydować. Uwagi co do korekt kątów zaklinowania steru wysokosci i ew zmian przekroju kadłuba przekazalem Markowi. Kolejne modele napewno bedą już od razu doskonałe.

Cdn.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:37 
Moderator

Ale ładnie się prezentuje . Taka prawie makietka - gdyby nie kolor kołpaka i śmigła . Ale to już moje szukanie dziury w całym ( jeszcze modelu :lol: )

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:55 
modelarz

Dj. napisał(a):
Wlasnie przeglądam wzory malowania. Duzo tego, trudno sie na cos zdecydować.

Pamiętaj żeby to było coś z pasami inwazyjnym, moim zdaniem w Mustangu to konieczność ;)

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 19:52 
utopia napisał(a):
Taka prawie makietka - gdyby nie kolor kołpaka i śmigła

Prawie dobre słowo, model przecież przystosowany do walki powietrznej ma wystartowac, walczyc - nie koniecznie wylądowac w całosci. Przy obecnym rozwoju popularnosci ESA w powietrzu robi sie dośc gesto. Na zawodach 7 modeli w powietrzu w jednej rundzie - to norma. Kraksy sa nieuniknione. Widzowie obserwujący takie zmagania i konkretne "dzwony", czesto jeden po drugim okreslają to: "ale tartak". Bywa, że do konca 5 minuty walki lata jeden który dobrze unikał przeciwnika, albo mial szczescie... Krzysiu nie ma co sie specjalnie przejmowac makietowym wyglądem bo radosc bywa krótkotrwala :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 20:53 
Moderator

Jarku ale właśnie w tej makietce siła . Bo sporo przeznaczonych do walki tych które oglądałem to "czyste 3 deski ".
I muszę przyznać że strasznie mi się podobuje ... a kolor kołpaka i śmigła ? zawsze można przed walką sprayem maznać ...bo już w czasie walki nikt na to nie będzie zawracał uwagi .
Jak się domyślam śmigło zmienisz ? Bo te pomarańczowe to się łamią "od samego patrzenia"

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 19:40 
Nie tylko smigło, ale generalnie przód kadłuba. Im dlużej na niego patrze tym bardziej przypomina mi zlina, lub jeszcze cos innego... Ide ciąc!

PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2011, 23:03 
modelarz

Nie chce nic mówić ale bardzo ładny. Jak się już Piperem L-4 nalatam to kupie sobie może:)

Optic 6 Sport przeróbka na 2,4GHZ. "Praca"- "Serwisant" sprzętu typu laptopy, komputery w Jeleniej górze

Strefa czasowa: UTC + 1