Hej,
Otwory ulżeniowe jak sama nazwa wskazuje, to otwory majace na celu 'ulżenie', czyli odjecie wagi z elementu. Najpopularniejszym przykladem otworow ulzeniowych sa ażury we wregach, czy żebrach.Wycinając skrzydło ze styropianu, czy styroduru mozemy, a nawet powinniśmy pozbyć się tych zbednych gramow, wiec trzeba to zrobic. Mozna to zrobic w dwojaki sposób. Jezeli oklejasz skrzydło balsą lub jakims fornirem mozesz to zrobic po prostu tnąc nożem lub gorącym drutem 'dziury' w kształcie trójkątów lub rombów w skrzydle, potem to skrzydlo oklejasz. Nic na zewnatrz nie widac, a w srodku masz lekko. Jezeli (tak jak w Twoim przypadku prawdopodobnie bedzie) nie bedziesz oklejac zadnym drewienkiem skrzydel trzeba te otwory zrobic tak, zeby ich nie bylo widac, czyli wewnatrz skrzydła. Oto rysunek poglądowy....

Tylko, że wycinając ploterem CNC nie bedzie mozliwe zrobienie tych otworów bez naruszania samej konstrukcji(jakos ten drut musi byc wprowadzony w materiał, zeby ciał otwór). Zachecam do zrobienia ich recznie. Musisz po prostu przeprowadzic jakis rozgrzany pręta przez styrodur na wylot, zebyś potem mogł przeciagnac przez niego drut i wyciac otwory.
Co do wycieca otworów pod rure na ploterze to nie jestem pewien (bo nigdy ploterem nie cialem, zawsze w raczkach), ale chyba nie da sie tego zrobic. Za to recznie jak najbardziej:) I tak bedziesz musiał wstawić połżebro pod koniec rury, bo inaczej przy mocniejszym zaciagnieciu draga skrzydełka pokaza Ci 'mewe' i bedziesz mial wiecej roboty.
Najprostszym rozwiązaniem kadłuba jest taki przekrój:

Mam nadzieję, że moje tworcze rysunki troche Ci pomogą.
Planów jako takich nie mam na kompie, mam w wersji kartkowej i to do rozp. 2.2m, wiec na niewiele Ci sie zdadzą. Ale mam jakieś tam rzuty, wiec podeślij na PW maila, to Ci przerzuce.