Do drewna Wikol firmy
Jedność. Moja aktualna butelka ma uwaga 8 lat. Na etykiecie teraz piszą o 24 miesiącach przydatności - na mojej nie ma nawet etykiety

Opakowanie 1litr. Działa jak stary wikol.
Załącznik:
jedność wikol.JPG [ 14.52 KiB | Przeglądane 677 razy ]
Butelka wygląda jakby nie słyszeli nic o marketingu ale klej więcej niż zacny. Cena też. Parę rzeczy stoi na zewnętrzu właśnie nim sklejonych, no i po prostu jest sklejona.
Cyjanoakryl zawsze
JOKER. Parę innych gęstniało, nie kleiło, itd. Właśnie kończę butelkę otwartą około stycznia a butelka pochodzi z zakupów w 2021 roku gdy jeszcze abc-rc było sklepem modelarskim.
Załącznik:
joker CA sredni.JPG [ 14.98 KiB | Przeglądane 677 razy ]
Załącznik:
joker aktywator.JPG [ 15.95 KiB | Przeglądane 677 razy ]
Do tego aktywator tej samej firmy, bo inne też zadziałają ale ten ma najmniejsze naloty na materiale i ładniej pachnie
Do zerwanych lotek i paru innych zastosowań,
UHU POR - jest elastyczny łapie np gumę i nie niszczy pianek. Jedyny minus nie lubi ciepełka, więc zostawienie modelu w aucie w pełnym słońcu może się skończyć rozklejeniem
Załącznik:
uhu por.JPG [ 8.66 KiB | Przeglądane 677 razy ]
Zamiennika distala nigdy nie spotkałem, wszelkie dwuskładnikowe używam w ostateczności i się jakoś nie lubimy.
Zdarza mi się użyć
Soudal 66A - czyli wersja poliuretanowa, działa jak każdy inny poliuretanowy klej więc jeśli od razu się go nie podzieli na małe dawki to dość szybko szlag trafia całe opakowanie. Używałem też sporadycznie paru różnych produktów
Dragona:
https://dragon.com.pl/produkty/grupy-produktow/kleje np butapren, klej do plastiku, vinyl i złego słowa nie powiem.