Teraz jest niedziela, 7 czerwca 2026, 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ToolkitRC M7
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 17:13 
modelarz

Witam, niedawno dotarła do mnie ładowarka czy jak tam to nazwać ToolkitRC M7 i chyba coś namieszałem w ustawieniach- prawdopodobnie od strony zabezpieczenia baterii zasilającej i teraz nie mogę wybrnąć z problemu - ustrojstwo ciągle się resetuje przy próbie uruchomienia.
Pomocy bo sezon tuż tuż
filmik z prób uruchomienia
https://m.youtube.com/shorts/hbDINXmAjl0

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: ToolkitRC M7
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 17:31 
Moderator

Co to za przewód masz podłączony? Co tam jest w nim? Pytam o zmierzone wartości a nie "powinno być" czy "wydaje mi się że".

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 18:07 
modelarz

Przewód to pakiet 4S - ok 16,4v, próbowałem też 2S -7,2 V i 3S - 12,4v - wszystkie te napięcia ładowarka wg danych toleruje, ale u mnie reset, wprowadziłem- o ile dobrze pamiętam zakres zasilania od 12 do 16,8v i po zapisaniu ustawień kiszka, ciągle się resetuje.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 19:10 
Moderator

Jeśli Twoje pakiety mają ZMIERZONEGO napięcia 7,2V dla 2S; 12,4V dla 3S i 16,4C dla 4S to polecam zakupy nowych. Traktujmy się poważnie.

Zachowanie tej ładowarki wskazuje na niewydajne źródło zasilania lub problemy z wewnętrzną pamięcią zapisywalną. Powinna być zasilana zasilaczem a nie akumulatorem, a przyjmuje zasilanie już od 7V aż do 28V ale oprócz tego potrzebuje mocy... producent zaleca 12A.
Jeśli masz pewność, że zasilanie jest dobre I TYLKO WTEDY, to można wgrać firmware i/lub zrobić powrót do ustawień fabrycznych.
To co podałeś jako zakres zasilania w ustawieniach to coś zupełnie innego... polecam szczerze, nie zmieniać ustawień z bańki... bo to się źle skończy.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2025, 19:50 
modelarz

Traktujemy się jak najbardziej poważnie, skąd przypuszczenia że pakiety są do wyrzucenia skoro mają wzorcowe napięcia? 2S (w trybie storage) pozostałe naładowane
- to LiIon, wydajność prądowa ok.60 - 80A więc nie ma mowy o zbyt słabym źródle zasilania.
Ale dzięki za pomysł z aktualizacją firmware - to chyba najlepsze rozwiązanie, zaraz je sprawdzę

--- edit -----
Ellipsis napisał(a):
...Powinna być zasilana zasilaczem a nie akumulatorem...

Tutaj nie mogę się zgodzić, albowiem ogromną zaletą tego narzędzia jest funkcja rozładowarki, a moc z rozładowania zamiast marnować na ciepło można "przepompować" do innego pakietu, i to dużo szybciej i wydajniej, właśnie dlatego podłączanie akumulatora jako źródła zasilania jest tutaj jak najbardziej zasadne, trzeba jednak zadbać o właściwą konfigurację tegoż źródła, co widocznie spaprałem i teraz ładowarka go nie rozpoznaje - mój błąd.

---edit------
Ładowarka po wgraniu nowego firmware działa jak trzeba - dzięki Hubert za podpowiedź

PostNapisane: piątek, 28 marca 2025, 10:45 
Moderator

No to fajnie, że się udało.

Ale żeby rozwiać parę ważnych kwestii.

Napięcia podawane na opakowaniach akumulatorów nie są wzorcowe a leżą dokładnie w połowie między pustym a pełnym pakietem. Dlatego pełne mają dużo więcej a puste, mniej. I oczywiście puste to nie 0,0V
Kolejna sprawa pakiet może mieć 14V i prawie zerową wydajność prądową - dlatego pisałem o zmierzenie tego co daje.

Używanie pakietów o tak dużej wydajności - pobierając z nich (gdy nic nie ładujesz) ledwie parędziesiąt mA to czyste zabójstwo dla nich.

Życie każdego akumulatora wyznacza ilość cykli ładowania, tego nie przeskoczysz tak mają. Więc takie mikro doładowywania i inne zastosowania, do których one nie zostały zaprojektowane no cóż, nie jest oszczędzaniem a zabijaniem ich.

Ale wybór należy do Ciebie. Ja tylko mówię jak to działa.

PostNapisane: piątek, 28 marca 2025, 23:32 
modelarz

Z tym co piszesz o cyklach i żywotności trudno się nie zgodzić, dlatego przemyślę używanie niektórych jako magazynu energii, pewnie zbuduję sobie jakiegoś potworka z takich niskoprądowych do magazynowania energii i zasilania awaryjnego w terenie itp.
Zastanawiam się jednak nieco nad balansowaniem sekcji po stronie zasilania - bo tam nie ma żadnego złącza, które mogłoby kontrolować napięcia na pojedynczych ogniwach

Strefa czasowa: UTC + 1