Teraz jest środa, 8 kwietnia 2020, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 23:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 432
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Posiadam nadajnik Taranis X9E , ale że dużo jeżdżę samochodami i pływam motorówkami potrzebny był mi nadajnik mniejszy . Pistoletowa mi nie leży .
Kupiłem u braci skośnookich zza Amuru nadajnik Taranis QX7 . Potrzebuję teraz wpisać firmowe do tej aparatury a najlepiej do obu i wszystkich odbiorników ten sam firmware .
I tu problem , który wpisać . Może ktoś obeznany mi pomoże .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 09:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2892
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Pogadaj z Chłopakami z 77Hobby.pl

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 11:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5333
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Miałem ten sam problem po zakupie Q7, wgrałem do niej wersje international, gdyż we wszystkich odbiornikach mam taką i tak było prościej, nie mówiąc o tym, że wersja international ma parę zmian w stosunku do tej drugiej, które z punktu widzenia użytkownika są lepsze.
Firmware w Q7 zmienia się wrzucając go to pamięci aparatury przez kabelek USB, i nie ma sensu z nikim "gadać" bo zajmuje to 3 min.

edyta:
- potrzebny jest program OpenTX Companion - ja mam wersję 2.2.4 ale pewnie jest już nowsza
- plik firmware ściągamy ze strony ja użyłem "opentx-x7-lua-en.bin"

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: sobota, 15 lutego 2020, 18:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 432
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Kompanion mam , u mnie 2,2,2 bo taki firmowy mam we wszystkich odbiornikach i drugim nadajniku . Ale nie mogę znaleźć plików luna .
No i klops , prawdopodobnie to wrodzona tępota .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: sobota, 15 lutego 2020, 19:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5333
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Załącznik:
opentx-x7-lua-en.zip [256.88 KiB]
Pobrane 15 razy


Mieszka w:
C:\Program Files (x86)\OpenTX\Companion 2.2\wsady

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 17:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 432
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Z małą zwłoką , ale byłem daleko na urodzinach wnuczki ( 1 rok ) impreza bardzo poważna .
No ale mogę dalej wojować . Jak na razie nic nie wyszło .
Mam zainstalowany Companion 2,2,2 ale ładuje mi program 2.2.4 ( poprzednio był zainstalowany 2,2,0 .
Mieszka w:
C:\Program Files (x86)\OpenTX\Companion 2.2\wsady Tego tego nie mogę znaleść jest tylko Companion 2,2 który uruchamia program .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 21:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 maja 2013, 11:21
Posty: 89
Lokalizacja: Murowaniec (ok. Bydgoszczy)
Ellipsis napisał(a):
Mieszka w:
C:\Program Files (x86)\OpenTX\Companion 2.2\wsady

Nie mieszka, bo to tylko Twój katalog.


Mam Companion 2.3.5 ale to bez znaczenia.

Aby pobrać firmware z odpowiednimi opcjami to trzeba je zdefiniować lub zmodyfikować ustawienia w Companion, tj. Ustawienia -> Ustawienia lub zdefiniować nowe radio i je poustawiać.
W oknie, jak na zrzucie zaznaczamy "ptaszkiem" opcje np. obsługa Lua, noheli itd. Zakończyć >OK<
Załącznik:
Radio.png
Radio.png [ 20.8 KiB | Przeglądane 858 razy ]


Teraz wypadałoby pobrać firmware z naszymi opcjami.
Pomoc -> Sprawdź aktualizacje
Załącznik:
Konfig.png
Konfig.png [ 47.7 KiB | Przeglądane 858 razy ]

Zapisać plik.

Po podłączeniu radia przez USB, w Companion klikamy >Odczyt/Zapis< -> Zapisz firmware...
pojawia się okienko z pobranym plikiem.
Zaznaczamy (o ile nie jest) "Sprawdź kompatybilność..."
Klik >Zapisz do radia<
Załącznik:
flash.png
flash.png [ 54.19 KiB | Przeglądane 858 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Jerzy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 432
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
Wszystko ładnie , ale ja chcę wpisać wersje 2,2,2 taką mam w drugim nadajniku i we wszystkich odbiornikach .
A najważniejsze mam też odbiornik do symulatora ( wtykany w USB komputera ) też z wersją 2,2,2 , jest on zaplombowany i musiał bym go wysłać do sprzedawcy i w tym problem .Wersja nowsza wpisuje się bez problemu .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 maja 2013, 11:21
Posty: 89
Lokalizacja: Murowaniec (ok. Bydgoszczy)
Ale nie pobierzesz 2.2.2
Companion 2.2 z automatu pobiera ostatnią dostępną wersję w grupie czyli 2.2.4
Nie widziałem tam jakiś kosmicznych zmian w stosunku do 2.2.2 i (przynajmniej ja) nie widzę potrzeby aktualizacji wszystkiego i wszędzie.

_________________
Pozdrawiam
Jerzy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2892
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Porządne oprogramowanie powinno działać "w dół".

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 maja 2013, 11:21
Posty: 89
Lokalizacja: Murowaniec (ok. Bydgoszczy)
Nie za koniecznie.
Są poprawki bugów występujących niżej i ewentualnie coś dołożone.

Edyta:
z translatora
2.2.3 m.in.
X7 / X9E / Horus: przycisk zasilania jest teraz uważany za klucz do działania podświetlenia
X7 / X9E / Horus: zezwól na wyłączenie podczas wyświetlania notatek o modelu

2.2.4 m.in.
LUA: naprawiono problem polegający na tym, że funkcja sportTelemetryPush () nie działała, gdy crc ma wartość 0x7D lub 0x7E
LUA: dodaj telem1 do telem32v
LUA: dodaj wyjścia mikserów Lua

_________________
Pozdrawiam
Jerzy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 16:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 432
Wiek: 71
Lokalizacja: Olsztyn
No to klops .
Czeka mnie przeprogramowanie wszystkiego i odesłanie odbiornika do 77hobby .
Jeszcze takie pytanie . Gdzie znajdę firmowe do odbiorników .

Joker

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 16:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2892
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
W 77Hobby

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 16:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 maja 2013, 11:21
Posty: 89
Lokalizacja: Murowaniec (ok. Bydgoszczy)
Ale po co chcesz programować odbiorniki?
Ja nie widzę sensu i potrzeby.

Strona firmowa frsky i download
https://www.frsky-rc.com/download/

_________________
Pozdrawiam
Jerzy


Ostatnio edytowano środa, 19 lutego 2020, 16:45 przez JerzyR, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: FrSky - aktualizacja firmwar
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 16:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 620
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Jakby co to odbiorniki można przeflashować. To dosłownie kilka minut roboty - więcej czasu zajmie wyciąganie ich z modeli :D

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

71,456,903 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL