Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2018, 18:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Nie chwalę się swoimi modelami, bo jak oglądam zdjęcia modeli wykonanych przez co niektórych fachowców tu na forum to muszę swoje na ten moment zamykać w szafie. Tym razem odstąpiłem od reguły, mimo tego, że nie jestem zadowolony z efektu.
Miałem problemy a właściwie Lume ma problemy jak musi drukować elementy modelu. Widać to na kadłubie w miejscach łączenia. W czasie druku kadłuba około 1 kg filamentu poszło do kosza dzięki Lume. Skrzydła i stateczniki drukowałem na Anet 8, którą kupiłem tylko po to aby eksperymentować z nią i ostatecznie palcem nie kiwnąłem bo pięknie drukuje.
Resumując: to wydrukowałem, trochę podmalowałem. W tej chwili jest w pelni wyposażony, ma serwa, regulator, odbiornik i silnik. Gotowy do lotu. Oblot będzie dopiero na wiosnę, może też będzie jakiś filmik. Ogolnie na wiosnę będę miał kilka modeli do oblotu bo tak się trochę nazbierało. :)

Acha, jeżeli to niewłaściwy dział, bo zastanawiałem się czy nie powinno być druk3D to przepraszam i więcej nie będę.


Załączniki:
SAM_0108.jpg
SAM_0108.jpg [ 160.05 KiB | Przeglądane 3303 razy ]
SAM_0079.jpg
SAM_0079.jpg [ 138.73 KiB | Przeglądane 3303 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2018, 18:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3322
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Fajnie ;) Podeślij namiary na model ;) Jaka wyszła masa pustego modelu? Z jakiego typu materiału wydrukowałeś?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2018, 21:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Model stąd: https://3dlabprint.com/shop/zivko-edge- ... h-replica/
W sumie nie ważyłem ale przed startem zważę. Mam problem bo nie mam pakietu na 22V tylko będę musiał 2 szeregowo połączyć i myślę, że będą cięższe niż jeden na 22 V.
Drukowałem z PLA, tak sugerowano w przewodniku. Poeksperymentuję z innymi filametami.
Drugi model drukuję z czego innego i wszystko na Anet. Na Lume drukuję inne rzeczy.


Załączniki:
27858738_441973602885820_279918108683685808_n.jpg
27858738_441973602885820_279918108683685808_n.jpg [ 93.02 KiB | Przeglądane 3151 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2018, 08:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
arsene napisał(a):
W sumie nie ważyłem ale przed startem zważę. Mam problem bo nie mam pakietu na 22V tylko będę musiał 2 szeregowo połączyć i myślę, że będą cięższe niż jeden na 22 V.


Przecież w pakiecie 22V i 11V stosowane są dokładnie te same ogniwa. Jedyna różnica to masa dodatkowych kabli i wtyczek - jakieś 15-20 g extra...

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2018, 20:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Zgadzasię. Nie pomyślałem.
Oni też stosują łączone pakiety.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: czwartek, 22 lutego 2018, 09:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Latałeś już którąś z drukowanek?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 07:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Nie jeszcze nie. Nie mam odwagi, boję się że rozbiję o twardą glebę. Czekam aż trawa na lotnisku urośnie. Do miga wczoraj dopiero przyszły pakiety. Jeszcze główkuję gdzie pojechać na loty Mig-iem, bo tu koło mnie raczej nie widzę miejsca do lądowania. Na szosie to tak trochę niebezpiecznie. Waga Mig-a z pakietami 2630g. Kawał cegły o rozpiętości 122cm.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 08:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 108
Wiek: 43
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No, mig będzie szyyyyyyyyyyyybki. Bez pasa to nawet start może być ciężki.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2018, 11:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5670
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
arsene napisał(a):

Resumując: to wydrukowałem, trochę podmalowałem. W tej chwili jest w pelni wyposażony, ma serwa, regulator, odbiornik i silnik. Gotowy do lotu. Oblot będzie dopiero na wiosnę, może też będzie jakiś filmik. Ogolnie na wiosnę będę miał kilka modeli do oblotu bo tak się trochę nazbierało. :)
.


No to jak będzie z wiosennym oblotem, a może już był tylko nam o tym nic nie wiadomo? :mrgreen:

_________________
"... Żubr i pewność to dwa pojęcia które nie zawsze da się pogodzić przy tym poziomie dokumentacji..."
cyt. autor jędrek (pwm.org.pl)
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2018, 14:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1483
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Z uwagi na przejściowe trudności z dosyłem energii elektrycznej, wiosenne loty przesunięto na Lato :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: środa, 6 czerwca 2018, 21:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Nie było oblotu. Jestem tak zarobiony, że jak wchodzę do domu nie mam siły na nic. W Edge regulator jednak jest za słaby, muszę kupić mocniejszy. Ciągle zapominam, np. dziś przyszła paczka śmigieł ale regulatora nie zamówiłem, muszę zrobić kolejne zamówienie. A Mig stoi w garażu i czeka. Nawet w którąś niedzielę jeździłem po okolicy i szukałem kawałka bezpiecznego asfaltu z łąkami po bokach. Znalazłem jakieś 15 km ode mnie. Jak nabiorę odwagi to pojadę. Jedynie co ostatnio zrobiłem to udoskonaliłem raptora i już nie musze walczyć o utrzymanie się w powietrzu. Acha, mam wydrukowanego kolejnego Miga ale bez wyposazenia jeszcze.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2018, 20:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Przyjechał dzisiaj regulator.
https://radio-modele.pl/regulator-turni ... 10308.html
Przylutowałem wtyczki, podłączyłem do modelu a tu dym z silnika i regulatora. Nie mam pomysłu dlaczego. Przy 6 S dymi. Przy 3S nie dymi ale i nie kręci. Odbiornik zasila i serwa chodzą.
Nie mam pojęcia kiedy uda mi się oblecieć tego Edge. Kupiłem tylko jeden ten regulator. Chyba z Mig-a wyjmę do prób. A nie lubię tego robić. U mnie każdy model ma swoje wyposażenie.
Acha, na innym regulatorze (słabszym) silnik kręci.


Załączniki:
20180702_205225[1].jpg
20180702_205225[1].jpg [ 3.27 MiB | Przeglądane 2155 razy ]
20180702_205917[1].jpg
20180702_205917[1].jpg [ 2.83 MiB | Przeglądane 2155 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2018, 08:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Poszedł dym z silnika i nadal silnik działa?

Zdarzały mi się takie przypadki w regulatorach do racerów. Przyjeżdżamy na lotnisko - pierwszy pakiet i dup: dymek z regla a wczoraj wszystko ładnie chodziło. Czy silnik nie był jakoś zablokowany?

Moja teoria na ten temat jest taka:
a) albo w silniku jest gdzieś przebicie na (spaliłem tak regulator na stole - ale w czasie pracy. Regulator przez złe uzwojenie stracił synchronizację, gubił się i w końcu źle wysterował silnik i poszło za dużo prądu i się sfajczył

b) regulator od początku miał uszkodzone/zawieszone mosfety i przy podłączeniu zasilania zanim regulator otrzymał poprawne ramki sterujące z odbiornika to coś mu się pomyliło i poszło za dużo prądu.

Przy dużych mocach i napięciach chyba lepiej używać regulatorów OPTO. Najpierw podłączasz zasilanie do odbiornika, a dopiero potem do regulatorów.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2018, 11:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Tak silnik dalej działa. Właśnie przyjechał kolejny regulator, w sumie 2 przyjechały. Podlutowałem goldy i podłaczyłem na razie pakiet 4S. silnik kręci. Wieczorkiem postaram się oblecieć Edge-a na 4S.
A wczoraj oblatałem Sbach-a. 3 loty, w ostatnim lekko pakiet mi się przesunął do tyłu i lądował jak Wilga - na 3 punkty. Fajnie wyglada z przodu podczas takiego lądowania - nos w górze.


Załączniki:
36713704_514295015653678_140609120372785152_n.jpg
36713704_514295015653678_140609120372785152_n.jpg [ 72.05 KiB | Przeglądane 2048 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2018, 15:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Ładny S-bach. Ładniejszy od tego Edge'a. Gdzie kupiłes?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2018, 20:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 238
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Sbach-a 140 kupiłem na allegro gdzieś w Katowicach albo w Częstochowie a przyszedł z Gimnika. Właściwie to mi kupiono, jako prezent z okazji Dnia Ojca.
A Edge poleciał do krainy wiecznych lotów. W drugim locie.
W pierwszym locie urwało się podwozie, w drugim locie ześliznął się na skrzydło, przydzwonił w glebę i po prostu się rozsypał. Tak z wysokości może 1 m. Tam gdzie nie było wklejonych prętow węglowych to się po prostu rozsypało. Pozbierałem szczątki, wróciłem do domu i poszedłem polatać Sbach-em.
Mam filmiki ale nie ma czym się chwalić. Wydawało mi się, że dobrze go wyważyłem a w locie wyraźnie nos szedł w górę.


Załączniki:
edge.png
edge.png [ 1.02 MiB | Przeglądane 2006 razy ]
edge1.png
edge1.png [ 1013.27 KiB | Przeglądane 2006 razy ]
edge2.png
edge2.png [ 993.91 KiB | Przeglądane 2006 razy ]
edge3.png
edge3.png [ 1.09 MiB | Przeglądane 2006 razy ]
sbach.png
sbach.png [ 910.02 KiB | Przeglądane 2010 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2018, 21:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4746
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Pierwszy raz ktoś wstawił filmiki w png :)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2018, 22:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1657
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Ellipsis napisał(a):
Pierwszy raz ktoś wstawił filmiki w png :)

Cheche - mnie to nie dziwi, w końcu to forum modelarskie (czyli ludzi potrafiących zrobić coś niedostępnego dla zwykłych śmiertelników:D:D)

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2018, 22:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1483
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
jak będziesz szyyyybko zmieniał kolejne kadry ..... zobaczysz filmik :P:P:P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wydrukowany Edge
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 20:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1483
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
... jakiś czas potem ....

Tak otwieram czasem starsze wątki i napotykam na zdumiewające rzeczy. Nie widziałem tego wcześniej ale zaciekawił mnie pewnien szczegół na filmiku "arsene" gdzie model mając hektary pustego pola zwala się na kable. Coś w tym musi być. To tak jak z paralotniarzami szczególnie początkującymi, podczas pierwszych lotów/zlotów (widziałem na własne oczy). Często żeby nie powiedzieć zawsze znajdzie się drzewo albo spory krzak gdzie takowy adept wyląduje, mimo że miejsca tyle że setka takich by się pomieściła i jeszcze by zostało ale nie, musi się kurcze wpakować. Jakeś to zrobił kolego ? :P:P:P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

62,313,803 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL