Teraz jest sobota, 19 września 2026, 10:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Niemodelarski - zakup pralki
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 18:49 
Moderator

Pany takie pytanko mam . Co polecicie jaki zakup dokonać ( w domyśle dobry) wybierając pralkę ?
Ładowana od frontu 6-7kG, płytka 40cm .Zasadniczo to pytanie do Waszych Piękniejszych połówek ;)
Czytane opinie w sieci wzajemnie sobie przeczą a o pisaniu opinii na zamówienie nie muszę chyba wspominać .
Nasz whirpool (zwany złośliwie wiatropol w serwisach) zaczął gnić na potęgę jak tyko gwarancja wygasła , fascynujące jest to że powłoka oraz blacha nigdzie nie jest uszkodzona ;)
Zdecydowanie w nowej wykupimy rozszerzoną gwarancję by zabezpieczyć się przed identyczną niespodzianką

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Niemodelarski - zakup pralki
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 18:59 
modelarz

Niedawno kupowaliśmy, to jestem w miarę na bieżąco :)
My mamy ładowaną od góry, Electrolux. Małżonka bardzo sobie chwali.
Natomiast co do ładowanych od frontu to dobre opinie słyszałem o koreańskich pralkach.
Gdybym kupował ładowaną od frontu to chyba bym wziął jakiegoś Samsunga. Ew. LG z napędem Direct.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 19:01 
Moderator

Moja Połowica chwali sobie zakup pralki Szajsunga ale to było kupowane jakoś tak 3 lata temu.
Na razie jest ok i tylko jedna wymiana łożysk bębna po drodze, na gwarancji jeszcze pralka była :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 19:49 
Moderator

Od 7 lat małżowinka katuje Aristona Aqualtis (6kg ładowności) ale ona nie ma 40cm na głębokość.
Rodzice od jakiś 12 a może i więcej lat też katują Aristona Margarita czy cuś takiego.
Moja do dnia dzisiejszego nie widziała serwisanta i nie słyszałem aby u rodziców był.

P.S. Krzysiek to tak jak z podzespołami samochodowymi, dopóki są na gwarancji jest wszystko OK a tydzień później... ;)
Niech się pochwalą osoby co mają pralki powyżej 5 lat.
Choć produkcja 5 lat temu a dzisiaj to też duuuża różnica.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 19:52 
modelarz

Właśnie jestem po zakupie nowej pralki (Ariston po 13 latach wyzionął ducha). Po buszowaniu w sieci i rozmowach ze znajomymi zakupiłem Samsunga z systemem ECO BUBBLE.
Jak na razie, po przełamaniu pierwszych lodów związanych z wyświetlaczem i melodyjkami (poprzednia pralka nie miała takich bajerów) moja szanowna małżonka stwierdziła, że to był dobry zakup.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:54 
Administrator

My katujemy od 8 lat BEKO , trochę tego przez nią przechodzi przy trójce dzieci, jak na razie bezawaryjna.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:18 
modelarz

Ja mam LG z silnikiem DD ( Direct Drive ). Ten silnik jest zamontowany bezpośrednio na bębnie. Dzięki temu pralka jest cicha i nie podróżuje po łazience. Słychać ją właściwie tylko jak napełnia wodę i podczas najwyższych obrotów. Przechodząc koło łazienki wówczas słychać mały odrzutowiec ;). Moja ma system wyważania prania, przez to nie wpada w wibrację. Dzieciaka nie raz żona przebiera na pralce podczas wirowania. Na prawdę chodzi to bardzo fajnie. Mam ją jakieś 2-3 lata. Mam dwójkę małych dzieci, przez co żona robi pranie około 5 razy w tygodniu. Nadal zero problemów ( odpukać w niemalowaną balsę ;) ). Ja za swoją dałem jakieś 1100-1200zł. Bez jakiś zbędnych bajerów. Ma tylko wyświetlacz LED z czasem do końca prania i fajne pokrętło. To mi wystarczy. Ma 45cm głębokości. Nie podaje modelu, bo już są inne na jej miejsce.

Jeśli bym się żony zapytał to na pewno byłby to najlepszy nasz zakup sprzętu do domu. Razem z lodówką Samsunga gdzie się słoń mieści ;). Polecam.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:31 
modelarz

Cytuj:
Bosch Maxx, jakieś 15 lat i nadal śmiga bez problemów :D . Nic nie było wymieniane, nic nie rdzewieje. Dzisiaj takich urządzeń już nie produkują. I komu to przeszkadzało....

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:54 
modelarz

MarekJ tylko jest jeden problem. Ten Bosch co był 15 lat temu to nie to samo co dzisiejszy. Teraz tylko najdroższe pralki w Niemczech produkują. Tańsze w Polsce i jeszcze gdzieś. Sam miałem kupić cały sprzęt AGD Boscha ale jak zorientowałem się w temacie to nic nie kupiłem. Lodówkę Boscha oddałem do sklepu. Kosztowała 2300 a wyglądała jak by ją pod koniec lat 90 zrobili. Porażka totalna za duże pieniądze. Za 2000 kupiłem samsunga z no frostem w lodówce i zamrażalniku ( tam był tylko zamrażalnik z ta funkcją ). Ogólnie mieliśmy wtopę z tą lodówką bo przyjechała uszkodzona, a opis w internecie odbiegał od rzeczywistości. Na szczęście w Neo24 odebrali ją bez problemu.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 22:01 
MarekJ napisał(a):
Cytuj:
Bosch Maxx, jakieś 15 lat i nadal śmiga bez problemów :D . Nic nie było wymieniane, nic nie rdzewieje. Dzisiaj takich urządzeń już nie produkują. I komu to przeszkadzało....

Brandt "ładowany od góry" bezawaryjne 10 lat (prezent ślubny :mrgreen:), przy dwójce dzieci :D

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 22:46 
modelarz

Mastercook Elegance Plus - 14 lat przy dwójce dzieci. Bez zarzutów. Jedynie wyłamany zaczep zamka i początki rdzy na samym dole.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 23:21 
modelarz

Ariston - Indesit, pierwsza z wyświetlaczem LCD w oznaczeniu coś było 109x.
Nie jest to głębokość 40cm tylko standard. Ma już ponad 5 lat (chyba 9 lat) i psuła się tylko na gwarancji, naprawiana była chyba 4 razy, gdy gwarancja minęła przestała się psuć.
Wtedy zaczęli też produkować bębny z kompozytów, niezniszczalne.
W porównaniu do Bosch i Elektrolux kupowanego w tym samym czasie to w Ariston silnik chodzi dużo ciszej i więcej ma programów i moim zdaniem właśnie te niby 'niższych' marek mogą być lepsze. (Bosch sprawny stoi w garażu a Elektrolux który zastąpił Bosch-a chodzi bez problemu).
Nie wiem jak to wygląda teraz bo nie mam potrzeby wymiany.

Jeżeli miałbym coś doradzić to tylko 2 rzeczy, po pierwsze 40cm tylko w przypadku gdy nie ma innego wyjścia, lepsza standardowa, a po drugie im wyższe obroty wirowania tym gorzej, max 1000 - wystarcza.

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 08:21 
modelarz

Ksysiu, ja jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch pralek Indesit, szczęśliwą ponieważ nic się z nimi nie dzieje.
Jestem zwolenniczką najzwyklejszych modeli - bez wyświetlaczy - uważam, że jedna rzecz mniej do zepsucia. Choć kupując kilka miesięcy temu drugą pralkę nie miałam wyboru i musiałam kupić z jakimś małym wyświetlaczem (Indesit IWSD51252 eco). Ale nic się nie dzieje (póki co).
Poprzednią pralkę Indesit miałam ponad 9 lat, zmarła przez zwarcie w przedłużaczu z tego co się orientuję.. Przez te lata nie miałam jakiejkolwiek awarii. Nie gniła, wyglądała jak nowa i z zewnątrz jak i wewnątrz. Ładnie pierze delikatne rzeczy, jak i robocze. Posiadają najróżniejsze programy pranie codzienne, delikatne, obuwie, sportowe, bawełna, itd..
Model który mam w domu to IWSC51051. Uważam, że za dobre pieniądze dobry sprzęt :-)

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 08:56 
Moderator

Cytuj:

DAEWOO DWF-5590 kupiona w roku 1994, czyli 21 lat. Wtedy najdroższy "normalny" Bosh był od niej tańszy.
Piszę "normalny" bo moja normalna nie jest, nie grzeje wody bo nie ma w ogóle grzałki, pierze w zimnej wodzie,
technologia bąbelkowa ( po czesku bublinkowa praćka ) plus utradźwięki, oczywiście można podpiąć wodę ciepłą.
W ciągi tego czasu raz wymieniłem folię na klawiaturze i raz pompę wody, a raczej jej wiatrak.
Do dzisiaj śmiga jak ta lala, trochę plastiki pożółkły.
Pakowana z góry.
Nie wiem czemu te pralki jakoś się nie przebiły na świat, była to chyba zbyt nowatorska
technika prania, bo kto normalny uwierzy, że można coś wyprać w zupełnie zimnej wodzie :).
Pranie nocne, ciężkie, lekkie, pranie chemiczne garniturów i inkszych takowych, które się do pralni oddawało.

Tak owoż tu cudo kosmiczne wygląda ( foto z netu ) :

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1