Teraz jest piątek, 14 marca 2025, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: czym kleić papierowe szablony do balsy
PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 13:32 
modelarz

do tej pory robiłem skrzydła w prostokącie i nie było problemu kleiłem wikolem a ostatnie żeberko z szablonem leciało do kosza ewentualnie szlifowałem sklejkę ale teraz mam do zrobienia skrzydła zbieżne i stąd moje pytanie jakiego kleju używacie do klejenia papierowych szablonów żeby później łatwo było by go usunąć gdyż szlifowanie 2mm balsy nie wchodzi w grę

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: czym kleić papierowe szablony do balsy
PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 14:37 
Używam kleju w spraju, do podklejania tapicerki samochodowej. Chyba jest to klej jakiś kauczukowy. Po zrobieniu żeberka moczę element w nitro, papier odchodzi, klej rozpuszcza się.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 16:38 
modelarz

dzięki Milo ale znalazłem odpowiedz na moje pytanie

fredzio napisał(a):
Do listy dodałbym jeszcze 3m77 (albo UHU Power Spray) a za ten poliuretanowy klej do drewna to masz u mnie Motylasty zupkę chmielową.
Zabrałem się wieczorem do mojego nowego projektu - skeeter 40". Nie mając pomysłu jak przenosić rysunki na balsę, bo laserowo wydruku nie mam jak robić, a ksero potwornie daleko, więc z desperacji wydrukowałem fragmenty planów, psiknąłem delikatnie tylną stronę 3m77 i po 20 sekundach na balsę. Klej trzyma jak ta lala i bez problemu daje się oderwać z balsy nie zostawiając po sobie śladu(przy takim stosowaniu klej przypomina klej z karteczek post-it). Idąc dalej, żeberka muszą być identyczne po obu stronach skrzydła, więc bardzo delikatna warstwa kleju na jedna deseczkę, czekamy 20sekund i przyciskamy do drugiej deseczki. Żeberka trzymają się jakby były jednym kawałkiem balsy, rozerwać się dają bez problemu a przyrost masy jest niezauważalny dla mojej wagi mającej dokładność 0,1g..
Zaznaczyć wypada, ze 3m77 to klej w aerozolu, więc nanoszenie bardzo cieniutkich warstw jest dziecinnie proste. jak dla mnie to właśnie odkryłem Amerykę klejenia modeli z balsy. Żadnego więcej skręcania żeberek śrubami i innych podobnych metod.

PostNapisane: środa, 30 listopada 2011, 23:47 
modelarz

Użyj zwykłego tandetnego kleju do papieru z marketu. Sztyft ma z gazy więc łatwo przesącza się z pojemniczka. Jest tandetny bo słabo trzyma się podłoż ale o to właśnie chodzi Tobie .

Strefa czasowa: UTC + 1