Dobrze by było aby ktoś całą tę wiedzę poukładał logicznie i napisał jak to z tymi ustawieniami jest. Niby wszystko wiadomo, ale nie do końca.
Jedna z moich instrukcji do regulatora podaje takie coś.
Załącznik:
DSC00020.JPG [ 46.22 KiB | Przeglądane 3976 razy ]
Inne jeszcze mniej, w sumie jak "Kali znać języka" zrozumiałem że trzeba ustawić aby było dobrze i coś tam o sprawności, mocy, oraz długości i czasie lotu. Spotkałem się też że instrukcja programowania regulatora odsyła nas do ustawień zalecanych przez producenta silnika. Tyle że nie zawsze udaje się takie dane znaleźć.
Ustawienia timing powiązane są raczej z polami silnika, Info. które podałem poprzednio znalazłem przy jakiejś instrukcji programowania regulatora (teraz jej nie znajdę, bo komputer przeżył od tego czasu kilka formatów), ale jest inna instrukcja.
Załącznik:
Schowek01.jpg [ 78.02 KiB | Przeglądane 3976 razy ]
Jest jeszcze inna bajka w tym moim regulatorze do ustawienia.
Załącznik:
DSC00019.JPG [ 43.13 KiB | Przeglądane 3976 razy ]
Tu wydaje się że jest jeszcze ciekawiej, niż z timingiem.
Z tym parametrem trochę eksperymentowałem w sumie sam nie wiem bo na jednym z silników gubiła się synchronizacja na 32kHz podczas szybkich ruchów drążka gazu góra dół a przy 8kHz było dobrze. Na innym silniku natomiast działało cały czas dobrze. W końcu aby nie popaść w obłęd jaki to dałem sobie spokój i latam modelem z rok bez zastanawiania się co tam ustawiłem. Zmierzyłem tylko prąd na dedykowanym do silnika śmigle (statycznie oczywiście) i tyle. Nic się nie popaliło to chyba jest dobrze.
P.S.
aż się boje kiknąć wyślij