Teraz jest wtorek, 15 września 2026, 20:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Canary SQ (1210 mm)
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 22:56 
Moderator

Czołem!

Zakupiłem sobie szybowiec w Chinach :) Nazywa się Canary SQ, ma 1210 mm rozpiętości, kadłub wykonany z włókna szklanego, skrzydła i stateczniki balsowe kryte folią, a ogonowa rurka jest chyba z węgla.

Jakość wykonania tego zestawu jest zadowalająca. Jak na moje wymagania powiedziałbym nawet że świetna.

Może kilka fotek i przy okazji o niedociągnięciach które zauważyłem.
Na pierwszy ogień kadłub. Jakość wykonania jest w porządku. Całość się ładnie świeci :) Półka pod serwa sklejkowa.
Obrazek
Obrazek

Nie wiem czy dobrze widać, ale na samym końcu kadłuba jest pęknięcie, ale to raczej pęknięcie tej białej powłoki która pokrywa kadłub. Powstało na skutek próby przymierzenia belki ogonowej do kadłuba - czyli z mojej winy. Rurka jednak jest na tyle ściśle spasowana, że nie chciałem używać więcej siły coby czegoś nie połamać i nie udało mi się tej rurki przypasować.
Obrazek

Od spodu kadłuba jest sobie takie wcięcie. Gdzieś w okolicach środka ciężkości. Zakładam że w to miejsce powinno się zamocować hak do holu. Mam rację?
Obrazek

Skrzydełka także są w porządku. Miejscami folia będzie wymagała usunięcia zmarszczek, ale to dosłownie pojedyncze detale, których trzeba szukać na siłę.
Obrazek
Bardziej martwi mnie to, że wznios uszu połówek płata rożni się o kilka milimetrów. Ciężko to uchwycić na fotce żeby pokazać faktyczną różnicę, ale pewne jest że ona występuje. Czy taka kilkumilimetrowa różnica będzie miała znaczący wpływ na lot modelu?
Obrazek
Obrazek

Jeśli idzie o łączenie płatów, to w zestawie jest rurka węglowa która robi za łącznik, niestety nie udało mi się jej wsunąć dalej niż 5 cm zarówno w jedną jak i drugą połówkę płata. Pewnie coś tam w środku "kieszeni" trzeba będzie podszlifować.
Obrazek

Stateczniki wykonane z balsy 3 mm. Są sztywne, folia się nie marszczy. Statecznik poziomy posiada wycięcie na zamocowanie pionowego. Stery posiadają wycięcia pod dźwignie.
Obrazek
Rurka ogonowa posiada fabrycznie wycięte miejsce montażu zarówno stateczników jak i otwory przez które wyjdą popychacze. Nie jest to jakoś idealnie zrobione, ale i tak jest znacznie lepiej niż się obawiałem.
Obrazek

A tutaj reszta galanterii tego modelu. Gumy do mocowania skrzydeł, popychacze, dźwignie, snapy, naklejki, instrukcja, wkręty (przestudiuję instrukcje to się dowiem po co one), wycięty sklejkowy element do zamontowania rurki w kadłubie oraz plastikowa kabinka.
Obrazek

Link do sklepu:
http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=14421

Jakość oceniam na 8/10, ale nigdy nie miałem takiego szybowca więc moja opinia jest dosyć subiektywna.

Wstępnie myślałem coby do niego założyć i postanowiłem dać serwa HXT900 lub 500, zależnie od waszej rady, odbiornikiem będzie 4-kanałowa Corona 35MHz z syntezą (wg instrukcji 6.6 grama) oraz zasilanie: akumulator 350mAh NIMH 4cele, wchodzi w niego jakieś 220-260 mAh albo jakiś mały regulator i pakiet lipol np 500mAh.

Pozdrawiam!

PS. Linijka ma 60 cm.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Canary SQ (1210 mm)
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 23:04 
modelarz

Ja mam Flinga z great planes, a ten model jest jego wierną kopią. U siebie mam Serwa 9g. Obawiam sie ze 5g będą za małe do wycięć na serwa. A wkręty są pewnie do zamocowania serw, zazwyczaj do tego są te takie z płaskim kołnierzem.
PS. ile wyniósł Ciebie koszt modelu wraz z wysyłką?

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 08:10 
modelarz

Witam.
Różnicą wzniosu końcówki się nie przejmuj.Ważniejsze jest by po zmontowaniu modelu w całość skrzydło i usterzenie były symetryczne. Jest to model HLG czyli do rzucania z ręki. W zaznaczonym na kadłubie miejscu należy wykonać wycięcie na palec wskazujący.
Nie wiem jak zamierzasz go startować, jeśli zdecydujesz się na hak to 5 - 10 mm przed ŚC.
Powodzenia.

PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2011, 18:57 
Moderator

jak prace nad modelem?JAkie dalsze wrazenia? ( mam nadzieje ze z latania )

PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2011, 20:03 
Moderator

Niestety, a może stety model pójdzie od ludzi. Chcę sprzedać wszytko co tylko mogę (no poza FPV, nadajnikiem, ładowarką i EG) i kupić samochodzik, coby stać się bardziej mobilnym :)

Strefa czasowa: UTC + 1