Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 11:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Szperałem po internecie i w oko wpadł mi taki stabilizator

LM1084IT-5.0 Układ scalony regulator napięcia LDO 5.0V 5A TO220
Producent: NATIONAL SEMICONDUCTORSymbol oryginalny: LM1084IT-5.0/NOPB

Gdyby ktoś z kolegów narysował schemat to, to ustrojstwo nadawało by się do (może) do zasilania odbiorników z pakietu 2S Li -pol .i nie kosztowało by 100zł a 20 zł

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 12:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3305
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Schemat można znaleźć w nocie katalogowej ;) http://www.iele.polsl.pl/elenota/Nation ... lm2679.pdf

Wygląda to tak:
Załącznik:
Komentarz: Schemacik ;)
schemat.JPG
schemat.JPG [ 22.58 KiB | Przeglądane 11385 razy ]


Ale z tego co na nim widzę, napięcie wejściowe musi być z zakresu 8-12 V... No chyba że ktoś wymyśli jakąś inną aplikację.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 15:57 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6313
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
podobnie jest z L200 3-25V i 5A a w podstawowej wersji 0-30V 0-2A

http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-262.pdf

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 19:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Na L200 kiedyś robiłem ładowarki do akumlatorów, ale nie dało się wycisnąć więcej jak 1 A ładowania
Podałeś schemat na LM2679 :?: czy to to samo które jak pokazałem ? bo nóżek wydaję się ma więcej.Jestem "elektronikiem" o "żłobkowych" nawet nie przedszkolnych umiejętnościach

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 19:16 
Ten układ to przetwornica impulsowa, dlatego ma wysoką sprawność. L200 to chyba stabilizator liniowy dlatego jest cienki prądowo. Szczepan, pamiętej że czasem zasilacze impulsowe potrafią dość skutecznie "siać" zakłóceniami. Zrób i przetestuj.

Może to Ci się przyda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic807535.html


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 19:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
No tak Strejla_u podał mi przykładowy schemat :oops: a nie ten o którym ja mówiłem,ale już znalazłem właściwy
Sławku dlatego szukałem stabilizatora liniowego czyli ten o który pytałem.Zaraz zamawiam elementy do tego stabiliztora

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4043
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Szczepan jak będziesz robił to ustrojstwo to może udało by Ci sie zrobić foto-relacje dla takich gamoni (humanistów) jak ja. :D

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:16 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6313
Wiek: 36
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Szczepan ja jakieś 7 lat temu na L200 robiłem zasilanie do laptopów które były zasilane z instalacji 24V a dokładnie na były to laptopy montowane na elekt. wózkach widłowych. na tych układach spokojnie chodziły laptopy które miały być zasilane ok. 18V i 3-4A :)

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Litości (:)
"Jestem "elektronikiem" o "żłobkowych" nawet nie przedszkolnych umiejętnościach"
Ładowarki robiłem ze schematu i ramach moich mozliwości .
Ale oczywiscie spróbuję sił na to ustrojstwo."klamory "juz zamówiłem

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 22:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 czerwca 2010, 22:58
Posty: 11
Wiek: 30
Lokalizacja: Wrocław
Za 6zł można kupić układ LM338. To stabilizator regulowany - można ustawić na dowolne napięcie. 5A w pracy ciągłej, w porywach 7A. Może są układy tylko na 5V, a nie regulowane, ale ja nie widziałem nigdzie tańszego o takiej wydajności.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 20:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
No cóż :( Uliniłem to coś i jak powiedził "młody" tu cyt "instruktor sie trochę zrobił jakby zielony" (ze złości) Niby nic nie zadymiło ale zamiast oczekiwanych 5V uzyskałem 2V :evil: Po wymianie rezystora z 360 Ohm na 2,5 k dopiero uzyskałem potrzebne napięcie i co a g....... po obciażeniu spadało do 0.
Wszystkie kończyny opadły na beton,Co dalej -nie wiem
Może ktoś coś wie

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 20:59 
Nie wiem czy wchodziłeś na stronę producenta, tam są noty katalogowe w których pokazane są parametry pracy i obliczenia dla danego typu układów.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:21 
http://www.national.com/ds/LM/LM138.pdf strona 7 , rysunek w prawym górnym rogu. To jest opis LM338 o ile na nim robisz


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Byłem na stronie producenta i tam znalazłem schemat do tego układu LM1084IT-5.0
Wydawał mi się najprostszy

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:31 
Ale w podstawowym układzie nie potrzeba żadnego rezystora. Układ stabilizuje na 5V o czym świadzczy koncówka w nazwie 5. Jeżeli chcesz regulowany stbilizator to końcówka ADJ. Minimalne napiecie wejściowe musi być większe od wyjściowego o 1,5V .


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Do zasilania zastosowałem pakiet 2S

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:37 
Zauważ że rozładowany pakiet ma 6v co jest trochę za mało nawet dla stabilizatora LDO jakim jest układ który zastosowałeś. Jeżeli masz wersję 5.0 to nie potrzeba żadnych rezystorów co najwyżej kondensatorki żeby układ się nie wzbudził.

http://www.national.com/ds/LM/LM1084.pdf strona 10 , układ w lewym górnym rogu. Akurat dla 3,3V ale dla 5V jest taki sam układ połączeń


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Adjustable @ 5V
Korzystałem z tego na stronie 10 czyli ponizej tego o którym mówiłeś

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:49 
Masz scalaka LM1084-5.0 czy LM1084-ADJ ?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Stabilizator napięcia 5A
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 21:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
kupowałem ten
LM1084IT-5.0 Układ scalony regulator napięcia LDO 5.0V 5A TO220 | INFO | RoHS

Producent: NATIONAL SEMICONDUCTORSymbol oryginalny: LM1084IT-5.0/NOPB

tutaj
http://www.tme.eu/pl/katalog/stabilizat ... e%3D3%2C20

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

61,591,654 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL