Teraz jest piątek, 14 marca 2025, 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Różnice między PPM a PCM ?
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 21:03 
modelarz

Witam Serdecznie.
Od jakiegoś czasu posiadam aparaturę Turnigy 9XR i jest to moja pierwsza aparatura "samolotowa".
Latałem nią już wiele razy, ale przyznam się, że nie wszystko rozumie... a może nawet nie rozumiem większości :P

1.Posiada ona 8CH PMM i 9CH PCM, czyli aparatura posiada razem 17CH ? :P Nie łapię tego za bardzo...
2.Znam różnice między PPM a PCM, ale nie rozumiem które z moich przełączników są PPM, a które PCM...

Może znacie jakąś miłą stronkę na której wszystko jest ładnie opisane ? :)
Choć nic lepiej nie opowie mi jak żywa osoba której mogę zadać konkretne pytanie...

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Dante.

Pozdrawiam Filip

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Różnice między PPM a PCM ?
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 21:16 
Administrator

Kod:
Do kodowania przesyłanych informacji stosuje się generalnie 2 metody:

PWM/PPM - Pulse Width Modulation / Pulse Position Modulation - modulacja szerokości/położenia impulsu, funkcjonalnie identyczne, dane przesyłane "analogowo" w formie zmiennej długości impulsów
PCM - Pulse Code Modulation - dane są przesyłane cyfrowo, szczegółow nie znam. Wiem, że ma kilka wersji: S-PCM, Z-PCM, różną liczbę kanałów.

Kod:

PCM / PPM

Te skróty oznaczają Pulse-Pausen-Modulation (PPM) i Pulse-Code-Modulation (PCM). W obydwóch rodzajach przekazu jest to modulacja FM. Sygnał PPM składa się z kolejno wysyłanych impulsów np. 8 lub 9 kanałów. Ten łańcuch sygnałów małych częstotliwości zostaje w module wysokiej częstotliwości nadajnika przetworzony na odpowiedni sygnał wysokiej częstotliwości. W przypadku sygnału PCM zostaje jeszcze do tego sygnału dodany odpowiedni kod, pozwalający odbiornikowi (pracującemu także w PCM) sprawdzić poprawność odebranego sygnału. Pozwala to w przypadku stwierdzenia niezgodności odebranego kodu z wartością należącego do niego sygnału na uruchomienie tzw. fail-safe, czyli funkcji zaprogramowanej w odbiorniku. Można np. zaprogramować, że serwa pozostają w pozycji ostatnio poprawnie odebranego sygnału, lub po określonym czasie ustawiają się we wcześniej zaprogramowanej pozycji. Jak z tego widzimy, odbiornik PCM jest w przeciwieństwie do PPM odbiornikiem „inteligentnym”.

Odbiornik PPM przekazuje w sposób niekontrolowany odebrany sygnał dalej do serw, co objawia się w przypadku nieprawidłowości odbioru ich fałszywymi reakcjami. Pomimo że w PCM nie widzimy krótkotrwałych zakłóceń modelu w locie, to jednak nie znaczy że ich nie ma. Odbiorniki PCM pracują tylko z nadajnikiem tego samego producenta i odwrotnie. Np. nadajnik Graupnera i odbiornik PCM Futaby nie „rozumieją się” wzajemnie. Zasięg odbiornika PCM jest ściśle ograniczony. Do pewnego momentu odbiornik odbiera sygnał prawidłowo, a dalej przełącza się na fail-safe. Natomiast PPM na granicy zasięgu powoli traci prawidłowy odbiór i czym dalej odlatujemy tam zakłócenia stają się wyraźniejsze.

twoje radio ma 8 PPM lub 9 PCM kanałów. Kodowanie zapewne ustawiasz gdzieś w setupie tyko raz dla danego odbiornika.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 21:29 
modelarz

Dziękuję za szybką informację :)
1.Więc mam rozumieć, ze raz ustawiony PMM lub PCM nie może już nigdy być zmienione ?
2. Mam 7 przełączników i 3 pokrętła. Czy mogę każdy z nich ustawić do czego innego ? Chyba nie starczy mi na to kanałów... 4 kanały podstawowo odpowiadają za drążki, więc pozostają 4/5CH...

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 22:02 
Administrator

danteforum napisał(a):
Dziękuję za szybką informację :)
1.Więc mam rozumieć, ze raz ustawiony PMM lub PCM nie może już nigdy być zmienione ?
2. Mam 7 przełączników i 3 pokrętła. Czy mogę każdy z nich ustawić do czego innego ? Chyba nie starczy mi na to kanałów... 4 kanały podstawowo odpowiadają za drążki, więc pozostają 4/5CH...

ad1/ modulację możesz zmieniać czyli np. w modelu 1 masz odbiornik PPM, a w modelu 2 PCM , kupujesz nowy z PCM i wkładam w
model 1 . Wtedy zmieniasz w setupie dla modelu 1 modulacje PPM na PCM i gotowe model 1 nadal lata :D

ad2/ skoro masz 8CH a 4 są wykorzystane na drążki to pozostają Ci 4 kanały wolne. Propozycja przeczytaj instrukcję do twojego radia. Oszczędzisz i sobie i nam nerwów ;)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 22:07 
Meloow napisał(a):
Propozycja przeczytaj instrukcję do twojego radia. Oszczędzisz i sobie i nam nerwów ;)

A instrukcję i to po Polsku Znajdziesz tutaj

Strefa czasowa: UTC + 1