Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Samolot na uwięzi 30cc
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 23:39 
modelarz

Czesc
Czy moze ktos z was zajmuje sie modelami na uwiezi? Poniewarz jestem początkującym modelarzem każda dziedzina modelarstwa lotniczego mnie interesuje. Więc przejde do sprawy, posiadam silnik spalinowy od piły Stihl MS 170. Silnik ma pojemnosc 30cc, i myslalem czy by się go nie dało zastosować w modelu na uwięzi. Czy nie będzie za ciężki, boje się ze mnie własny samolot może porwać :D . I jeszcze pytanie numer dwa czy modele na uwięzi muszą być koniecznie spalinowe mogą być elektryczne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Samolot na uwięzi 30cc
PostNapisane: wtorek, 5 marca 2013, 23:59 
modelarz

Wiesz co, gdy byłem młodszy ,tak pi razy oko 11 lat, miałem dość "mocny" kontakt z uwięzią, teraz w sumie poniekąd jakiś taki mam. Model powszechnie znany starszym modelarzom " ABC" był napędzany silnikiem KMD 2.5ccm . Gdy krąglutka jak piłeczka, ważąca jakieś bo ja wiem? 40kg? czyli możliwe jak Ty. Model po prostu chciał lecieć ze mną. Nie potrafiłem utrzymać modelu stojąc w miejscu. Ty chcesz użyć silnika 30cc? No człowieku. Rynce mi opadają. Bierzesz wszystkie sroki za jeden ogon. Najpierw poczytaj, spróbuj jakieś środki uzbierać , kup aparaturę, jakieś serwa, silnik etc. I spróbuj cosik swoimi siłami wykombinować. Na prawdę nie trzeba być magistrem inżynierem aby zbudować latający model. Pytałeś czy uwięź może być napędzana silnikiem elektrycznym? Oczywiście że można. "Kto bogatemu zabroni" . Fajny patent jest, taki model na uwięzi elektryczny ma moduł, który posiada w sobie żyroskop. W każdym bądź razie więcej nie będę pisał, warto poszukać informacji u wujka googla , posiedzieć z 2-3 godzinki i ze zrozumieniem poczytać.

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 22:46 
modelarz

Ok dzieki za pomoc, z tym modelem na uwiezi 30cc to naprawde przesadzilem. Bo sam silnik jest bardzo ciezki, ale si chcialem upewnic bo kiedys na innym forum spotkalem sie z tematem przerobki silnikow od maszyn ogrodowych. Chodzi o pily, podkaszarki kosiarki itd, i tam gosc powiedzial ze zastosuje silnik od kosy 25cc do modelu na uwiezi. W sumie to ta uwiez to nie glupia sprawa bo sport nie drogi modele z silnikami spalinowymi nie posiadaja zadnej elektroniki tylko sie steruje orczykiem. Jedyne co mi sie nie podoba to ze model jest ograniczony i moze latac we wlasnej osi i ze z paliwem do silnikow wysokoprerznych jest problem pomijajac cierzkie odpalanie a do zarowych jest drogie jak dla mnie to za duzo :(

PostNapisane: piątek, 29 marca 2013, 11:26 
modelarz

Na początek prostego niedużego modelu na na uwięzi wystarczy ci mały silnik żarowy np COX .049, lub coś większego np http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/S ... ORNET.html można go czasem dorwać na allegro w granicach 50-100zł, paliwo do niego 75zł za bańkę 5l. Z tego masz latania tak mniej więcej na 30 godzin. Czy to rzeczywiście takie wielkie kwoty, szczególnie w porównaniu do rc?

PostNapisane: piątek, 29 marca 2013, 11:39 
modelarz

Kamilu - kilka dni temu czytałem podobny Twój post, ale tam pisałeś o jeszcze większym silniku. O ile mnie pamięć nie myli - już wtedy kilka osób sugerowało Ci odpowiednie pojemności do latadełek na smyczy.. Proponuję żebyś przeczytał swoje wcześniejsze posty i wyciągnął jakieś logiczne wnioski, bo jak widzę zadajesz kolejne pytania bez analizowania odpowiedzi na swoje wcześniejsze pomysły..
Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 12:47 
modelarz

Dzieki za ten link do tego silnika, a paliwo to naprawde nie duzo. Tylko niewiem jak jest z zywotnoscia takich silnikow bo ruskie silniki podobno dzialaly 2-3 godziny i po silniku. Naped elektryczny tez fajna sprawa tylko ze niewiem jak jest z wylaczaniem takiego modelu, i na ile jest to oplacalne, czodzi mi co tansze spalina czy elektryk. Ja nie duzo wiem o uwiezi tylko ze sie model orczykiem steruje a widze ze ten silnik ma przepustnice wiec jak sterowac gazem?

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 14:09 
Moderator

Wujek google odpowie na większość Twoich pytań.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 15:12 
modelarz

Kamil wszystko zależy od stopnia zaawansowania ,na początek będzie bez regulacji przepustnicy gazu ,-montujesz popychacz na stałe .
Można latać elektrykami , wiem że najlepiej na hali ,ale można już spotkać że latają na polu w bezwietrzną pogodę .

http://awiatikforum.ok1.pl/viewtopic.php?t=291

http://www.facebook.com/photo.php?v=136004093233591

http://www.facebook.com/photo.php?v=136006756566658

http://www.facebook.com/photo.php?v=138442606323073

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 17:51 
modelarz

Sprawa pierwsza:
Kamilu. Na początek uwaga:
Korzystaj z jakiegoś edytora tekstu, bo z takimi błędami ortograficznymi nie da się spokojnie czytać Twoich postów.
Sprawa druga: model na uwięzi z silnikiem 30cm.
Oczywiście wszystko jest możliwe tylko czy nie jest to przerost formy nad treścią. Model musi posiadać odpowiednie rozmiary, co się wiąże również z wagą. Siłę odśrodkową czy dośrodkową (była ostra dyskusja na ten temat na forum tym czy innym) - czyli tą którą musimy przyłożyć do orczyka aby utrzymać model - można łatwo obliczyć korzystając z odpowiednich wzorów. Mogę się tylko domyślać, że będzie znaczna i trudno będzie taki model utrzymać. Latałem dość długo uwięzią a model 1,5 m z silnikiem 6 cm to już jest ostra jazda ! Musisz wziąć pod rozwagę wytrzymałość linek. Osobiście uznaję, że to bez sensu i bezpieczniej by było zbudować model RC z takim napędem. I z drugiej strony te wszystkie przeróbki silników od pił i kos spalinowych nie za bardzo są trafione. Tzn. moc w stosunku do wagi. Pierwsza sprawa przeróbki to znaczne odchudzenie konstrukcji i przeróbka zapłonu z magneta na elektroniczny. Ale to już w innym temacie.
Sprawa trzecia: napęd elektryczny w modelu na uwięzi.
Oczywiście, że jest taka możliwość. Dzisiejsze silniki elektryczne dorównują mocą silnikom spalinowym 2,5 , 3,5 cm czyli tym chyba najbardziej powszechnym w stosowaniu na uwięzi.
Głównym problemem jest ustalenie czasu pracy silnika, czyli zastosowanie jakiegoś elektronicznego timera. Latanie w kółko aż do wyczerpania baterii zdecydowanie odpada. Żaden organizm tego nie wytrzyma.
W linkach zapodanych przez Grzegorza ten temat rozwiązuje na szyi dziewczynki nadajnik, którym steruje pracą silnika. Można by było pokombinować z jakimś elektronicznym timerem do gotowania jajek.

Dzisiaj sterowanie RC nie jest aż tak drogie jak przed laty i dostępne dla wszystkich, dlatego warto zainwestować w hobby jeżeli chcesz się w to bawić. Uwięź wbrew pozorom wcale nie jest taka tania. Co z tego, że nie ma radia ? Koszt budowy modelu jest porównywalny, koszt paliwa takie same. W RC kupujesz radio na lata, a w uwięzi musisz zainwestować w linki, które trzeba co jakiś czas wymieniać. W uwięzi musisz mieć pomocnika, który wypuści Ci model. W RC ten problem odpada.
RC to swobodne latanie wymagające przestrzeni, w uwięzi latanie po kręgu na boisku szkolnym. Wszystko ma swoje wady i zalety.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 18:53 
Sprawa czwarta:
Zacznij wreszcie coś robić, bo jak na razie to tylko tematy na zasadzie "co by było gdyby".
Zbuduj coś, pokaż na forum zdjęcia, filmy...
Nie wiem jak innych, ale takie "bujanie w obłokach" myślami i przemyśleniami, a nie modelem jest już nieco uciążliwe.

Ostatnio edytowano sobota, 30 marca 2013, 19:52 przez Artu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 19:10 
Moderator

Sprowadzę na ziemię - model z silnikiem 10 cm potrafił nieźle miotać człowiekiem gdy miałem lat ok 16 ..
Typowy akrobat . Model z silnikiem 30cm mógłby wyprowadzić modelarza poza krąg .
Dla jasności zanim ktoś mi zarzuci - wiem co i jak jak się utrzymuje naciąg na linkach i że można tym sterować za pomocą wychylenia steru kierunku ew cofając się gdy linki zwiotczeją..
Tylko jak długo można dawać krok w tył podczas latania ?
Wiem że jestem nudny bo się starzeję ale skoro kiedyś stosowano szkolenie modelarskie na zasadzie model swobodnie latający , uwieź następnie RC nadal będę to promował. Nawet jeśli ktoś nazwie to "przestarzałą szkołą"
To naprawdę szybko selekcjonowało tych co mieli zapał itych którym chwilowo spodobało się coś nowego ...

Mając lat "naście" chciałem zbudować okręt "western river " . Jaki byłem wsciekły gdy instruktor mnie wyśmiał . Dziś postawił bym facetowi naprawdę zacny trunek i to nie raz . Za to ze potrafił mnie powstrzymać przed samozniechęceniem po porwaniu się na zbyt trudny model .
Dlatego proponuję zacząć od modeli typu "Jaskółka"

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 19:44 
modelarz

Ja nie bujam w obłokach już zbudowałem tak z nudów ten samolot z bebechów od Traxxasa. To co zbudowałem waży aż 1kg z pakietem, i ma 90cm rozpietosci i narazie dałem to w kąt bo wątpie czy to coś poleci. Model na uwiezi mnie zainteresował bo mam silniczek od helikopterka rc, i mam zamiar jakąs mikro halówke :D

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 19:53 
modelarz

Fotki, fotki, fotki !!!
Przeczytaj jeszcze raz swój post. Miej szacunek dla nas modelarzy.
Piszesz o jakichś bebechach, mam zamiar, mam silniczek od helikopterka, no i od piły stihl itp.
Pokaż a może coś doradzimy, bo jak na razie to jesteś modelarzem wirtualnym. A dla takich to nie to forum.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 19:59 
Moderator

Kamil napisałeś 50 postów, z których nic nie wynika.
Ogarnij się trochę i zamiast pisać, pytać i rozmyślać zacznij działać, pracować i budować.
Nie wiem jak innych ale mnie zaczynają Twoje posty nużyć.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 21:23 
modelarz

Kolego Kamil weź i se zrób WICHERKA 10 lub 15,nie na uwięzi ani zdalnie sterowany,po prostu wolno latający,konstrukcja dość prosta i tania do niego kupisz jakiś sprawny silnik z pakietem za parę groszy lub ewentualnie jakiś radziecki silnik samozapłonowy(jeśli masz zacięcie do mechaniki),taki silnik jak poczekasz i poszukasz to można wyrwać za parę groszy,materiały też tanie,parę listewek,trochę sklejki owocówki,klej i na poszycie może być papier śniadaniowy.
Więc nie marudź i nie szukaj dziury w całym tylko bierz się do roboty i pokaż wszystkim że potrafisz.
Taki Wicherek daje naprawdę wiele radości z lotów i z tego że go wykonałeś samodzielnie,ja miałem z osiemnaście lat jak wykonałem wicherka wolno latającego,po paru lotach mi uciekł przez moją głupotę i od tamtej pory chodzi mi cały czas po głowie żeby zrobić Wicherka z silnikiem samozapłonowym.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 21:31 
Administrator

Prawdopodobnie kolega Kamil to taki gawędziarz, pisze ile już nie zbudował modeli a tak na prawdę nic nie zbudował ... ! miał zabrać się za totka a teraz piszę o uwięzi.

Cytuj:
To co zbudowałem waży aż 1kg z pakietem, i ma 90cm

a gdzie totek ?

coś mi się zdaje że trzeba dać koledze banika tak na 2 tygodnie. Jak zbuduje totka pokaże fotki podejmiemy temat a jak dalej biedzie nas w konia robił, to dożywotni banik na pisanie :)

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 22:19 
modelarz

A ja zaproponuję coś innego.
Piszesz, że mieszkasz w Norwegii (być może to też jakiś blef, ale nie dociekajmy tego) to zapewne stać Twoich rodziców, żeby Ci zafundować prezent za około 100 Euro.
Kup sobie zdalnie sterowany szybowiec z uszami ze sterowaniem dwoma kanałami (wysokość, kierunek), i zobacz czy w ogóle to hobby Ci pasuje.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 22:38 
Moderator

No pisze z Norwegii przynajmniej tak wskazuje jego IP więc to mamy ustalone :)
Teraz czekamy na foty tego co ma zbudowane

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 22:47 
modelarz

Ja mialem FMS mini Spitfire i powiem szczeze ze latanie mi nie wychodzilo, moze zly model wybralem na poczatek albo ze mnie jest zly pilot. Kusi mnie ten Wicherek swobodnie latajacy, I mam zamiar sie za niego zabrac, zbudowac goly model a potem kupic silnik. Bo mam tylko elektryczne i ni mam pojecia jak to zrobic aby sie po pewnym czasie taki silniczek wylaczal. A latanie do wyladowania bateri to pewna utrata modelu zastanawia mnie jak Cyk zgubil swoj model :D

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 22:51 
Administrator

Kamil ogarnij się ! piszesz że miałeś FMS mini Spitfire, czyli masz

RADIO,
SERWA
ODBIORNIK,
PAKIET
REGULATOR
SILNIK

bo pewnie model już nie istnieje !?

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 22:54 
modelarz

No pisalem ze wisi na drzewie :( Jutro zrobie foty tego samolotu co zrobilem ale muse sie pomeczyc ze zmniejszeniem pikseli, cos mi to nie wychodzi. Jak mi nie wierzysz to moge wstawic foty jak samolocik wisi na drzewie, bo widze ze mi koledzy nie ufaja.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 23:00 
modelarz

Wicherek 10 z napędem elektrycznym też może być a wyposażenie wsadź ze Spitfire-a.
Czekamy na fotki.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 23:03 
modelarz

Za jakies pol godziny wstawie foty i Zycze wszystkim modelarzom Wesolych i Spokojnych Swiat. Dziekuje ze mi pomagacie.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 23:04 
modelarz

Jak go zgubiłem?.
Wybrałem się latem na łąkę,Wicherek wykonał jeden lot,ale mi było mało i postanowiłem wykonać drugi lot choć w oddali słychać i widać było burzę,myślałem że model zdąży wylądować nim burza dotrze do mnie ale się pomyliłem i wiatr porwał model.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 23:04 
Moderator

Jeszcze Ci nie pomogliśmy bo nie bardzo było z czym, na samym gadaniu się zeszło dwie strony...

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 09:12 
modelarz

Cytuj:
Jutro zrobie foty tego samolotu co zrobilem ale muse sie pomeczyc ze zmniejszeniem pikseli

Jedna z metod, aby się za bardzo nie męczyć.

Pobierz sobie program IrfanView
Jak nie znasz angielskiego to pobierz dodatkowo IrfanView Spolszczenie
Zainstaluj to wszystko na komputer, otwórz tym programem zdjęcie.
Następnie u góry w pasku zadań wybierz "Obraz" zjedź myszką w dół i naciśnij "Zmień rozmiar obrazu"
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 78.4 KiB | Przeglądane 12009 razy ]

Następnie wybierz w tam oknie "Nowy rozmiar" tu najlepiej 800 x 600 i naciśnij "OK"
Załącznik:
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg [ 77.48 KiB | Przeglądane 12009 razy ]

Potem klikasz "Plik", następnie "Zapisz jako"
Załącznik:
Schowek03.jpg
Schowek03.jpg [ 74.08 KiB | Przeglądane 12009 razy ]

I na koniec, zapisujemy to wszystko, w tym miejscu można jeszcze zmniejszyć "wagę" naszego zdjęcia, akceptowalna przez forum (max 250KB), suwakiem po prawej u góry, jak zajdzie taka konieczność. Kończymy wszystko klawiszem "Zapisz"
Załącznik:
Schowek04.jpg
Schowek04.jpg [ 76.84 KiB | Przeglądane 12009 razy ]

Cała ta skomplikowana operacja zajmuje jakieś 15-20s. Powodzenia.

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 09:26 
Moderator

Jurek, a spróbuj w oknie głównym wcisnąć "B" odpali Ci się okienko dodatkowe, tam w ustawieniach zaawansowanych ustawiasz żądane proporcje, gdzie ma zapisać itp. Wtedy dodajesz wiele zdjęć i klikasz start i z automatu robi wszystkie. Ustawienia są zapisane i można później w przypadku następnych zdjęć tylko "B" dodać zdjęcia i kliknąć start. Jeszcze szybciej będzie.

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 11:53 
modelarz

Ja do obróbki zdjęć używam programu Picassa3. Do pobrania z netu za free w języku polskim.
Po zainstalowaniu na komputer i po otwarciu; program automatycznie pobiera wszystkie zdjęcia i filmiki znajdujące się w folderach komputera. Po otwarciu interesującego nas zdjęcia po lewej stronie ekranu są rozmaite proste narzędzia do obróbki zdjęć. Jakie ? To można samemu sprawdzić bawiąc się. Najbardziej nas interesujące to kadrowanie. Zdjęcia można przycinać do dowolnego formatu, obracać, dodawać światła i przesycenia kolorów. Każdorazowy eksport zdjęcia do dowolnego folderu (lub program sam tworzy nowy folder) zmniejsza jego rozmiar prawie dziesięciokrotnie nie zmieniając jakości. Polecam.

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 14:54 
modelarz

Nareszcie dzisiaj zaczolem budowa tego Wicherka wolno latajacego. I wstawiam fotki tego samolotu z Traxxasa jeszcze nie mam fotek calego smolotu ale zrobie i wstawie. Do obrobki zdjec wybralem program Picasa 3 jest prosty w obsludze, mam tez IrfanViev ale nic z tego programu nie rozumiem.Sory za jakosc zdjec ale byly robione telefonem.

Załączniki:
Photo1.jpg
Photo1.jpg [ 247.67 KiB | Przeglądane 11972 razy ]
Komentarz: Taka fotka, pokazuje jak wyglada od srodka.
Zdjęcie0422.jpg
Zdjęcie0422.jpg [ 255.31 KiB | Przeglądane 11972 razy ]

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 15:20 
Tak sobie prześledziłem "historię" Kolegi, i wychodzi mi, że Ma zamiar zbudować:
1.
Kamil Kibitlewski napisał(a):
To ja mysle ze jednak zbuduje jakiegos gòrnopłata 2 kanałowego. Poprostu silnik i ster kierunku, wysokosc regulować obrotami silnika tak jak jest w zabawkach rc. :P

2.
posiadam silnik spalinowy od piły Stihl MS 170. Silnik ma pojemnosc 30cc, i myslalem czy by się go nie dało zastosować w modelu na uwięzi.

3. teoretycznie zbudowany :nieufny:
Witam ,Zrobilem sobie trenerka z depronu, bez planow wszystko z glowy i latał swietnie. Aż wleciałem im na drzewo, utknoł tak wysoko że nie ma mowy o sciągnięciu.

4.
Dzieki za porady ale jednak padło na ToTo-0. Juz wydrukowalem plany posklejalem kartki i mam zamiar rozpocząć budowe.

5.
A wi e c wzi ol em si e do roboty, dzisiaj ju z wydrukowa l em plany i powi e kszy l em 4 krotnie :D . Pad l o na model Funtana z depronu 5mm. Narazie rozrysowa l em wszystko na depron...

6. Ponownie jakiś wirtualny model... podobno zbudowany
już zbudowałem tak z nudów ten samolot z bebechów od Traxxasa. To co zbudowałem waży aż 1kg z pakietem, i ma 90cm rozpietosci i narazie dałem to w kąt bo wątpie czy to coś poleci.

7.
Nareszcie dzisiaj zaczolem budowa tego Wicherka wolno latajacego.

Sorry, ale ja już się gubię (:)

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 15:52 
modelarz

Artu wyjasnie ci wszystko :mrgreen: .

MODELE ZBUDOWANE.

-Gornoplata 2 kanalowego z wyposarzeniem od Traxxasa Summita zbudowalem, i lezy w kacie bo ma 90cm rozpietosci i wazy z zalym ekwipunkiem 1kg i watpie czy poleci.

-Zbudowalem tez mikroszybowca rc ToTo 6 plany troszeczke zmienilem, jest w nim jeden detal do dokonczenia. I wcale nie watpie ze poleci tylko nie jest dokonczony i nie testowalem go. Bo w Norwegii jest jeszcze snieg i jak gdzies mi go wiatr poniesie to nie chce latac po pol metrowym sniegu.

-Ten trenerek gornoplat z ekwipunku po FMS Mini Spitfire z wlasnych planow faktycznie latal pieknie ale wpadl mi na drzewo i wisi sobie 10m nad ziemia :D .

MODELE KTORE SA W BUDOWIE.

- No wiec dzisiaj zaczolem budowe wolnolatajacego modelu Wicherka. Jak go skoncze to dam foty.

MODELE KTORE SOBIE ODPUSCILEM, ALBO ZBUDUJE Z PRZYSZLOSCI.

- Jak wspominalem ze wydrukowalem plany ToTka 0. Zamierzam go zbudowac w przyszlosci jak kupie aparature albo tamten samolot zwieje z drzewa. Bo nie lubie budowac modeli jak nie mam silnika serw itd. Bo potem to sie konczy samymi przerobkami :mrgreen: .

- Mowilem tez o modelu Funtana tego akrobatka poprostu sobie odpuscilem :|

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 15:57 
modelarz

Nareszcie dzisiaj zaczolem budowa tego Wicherka wolno latajacego. I wstawiam fotki tego samolotu z Traxxasa jeszcze nie mam fotek calego smolotu ale zrobie i wstawie. Do obrobki zdjec wybralem program Picasa 3 jest prosty w obsludze, mam tez IrfanViev ale nic z tego programu nie rozumiem.Sory za jakosc zdjec ale byly robione telefonem.

Za czołem to przeważnie jest mózg z którego warto czasami zrobić pożytek.
Lecz jeżeli się i z tym ma problemy to należy posłuchać starszych kolegów chyba nawet starszych od Twojego ojca.
Po kliknięciu okienka "cytuj" w Twoim poście prawie cały tekst jest podkreślony na czerwono. Czy Ty tego nie widzisz ?
To są błędy (ortograficzne, albo literówki) , które należy poprawić. Po za obcojęzycznymi nazwami własnymi.
Jeżeli ktoś pisze tekst typu: "sorry za jakość zdjęć ale robione komórką" działa to na mnie jak czerwona płachta na byka. Równie dobrze można by było napisać: "Sorry za zdjęcia ale robione łopatą".
Mowa jest krótka: skoro zdjęcia są kiepskie i sam o tym wiesz, to czemu je zamieszczasz ? Skoro i tak nic nie widać.

P.S. Ja też się pogubiłem, ale być może doczekamy się relacji z lotu Twojego Wicherka. Ot tak z Bożą pomocą.

Ostatnio edytowano niedziela, 31 marca 2013, 16:26 przez JarekF, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:01 
Artu wyjaśnię Ci wszystko :mrgreen:

Kamil, mi nie Musisz niczego tłumaczyć, tylko "ogarnij się" nieco, bo jak na razie to tylko "wirtualia".
Zrób sobie męskie postanowienie, i dokończ którykolwiek model, ulotnij i podziel się z nami wrażeniami. Najlepiej z relacją foto/wideo.
Jeśli chodzi o wyposażenie do modelu, to "zaciśnij pasa", odmów sobie kilku przyjemności, i kup, to co jest potrzebne, do tego jednego modelu.
W obecnych czasach, wyposażenie typu serwa, silnik, nie kosztują już aż tak wiele, żeby trzeba było odkładać miesiącami na nie.
Jeśli się łudzisz, że wyposażenie z tego modelu co wisi tyle czasu na drzewie, będzie się do czegoś nadawało, to zazdroszczę Tobie optymizmu...

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:20 
modelarz

Kamil, ja rozumiem, że młody wiek tłumaczy Cię w pewnym sensie. Ale skoro zadajesz pytania a nie słuchasz rad. No to chyba to jest bez sensu ?
Teraz już sprawa merytoryczna: Czy możesz wyjaśnić: O co tu chodzi ? Czyżbyś przykleił silnik do depronowej wręgi ?

Załącznik:
Zdjęcie0422.jpg
Zdjęcie0422.jpg [ 55.16 KiB | Przeglądane 11950 razy ]

Jeżeli tak to natychmiast musisz to przerobić na sklejkę i to taką ze 3mm grubości .

Druga sprawa: Takie ułożenie listewek nic Ci nie daje. Cała konstrukcja nadal trzyma się wyłącznie na depronie.
Wyobraź sobie, że model uderzy pionowo w ziemię. Te listewki złożą się jak domek z kart.
Podłużnice musisz puścić w ten sposób. Przez cały kadłub, aż do ogona.

Załącznik:
Zdjęcie0422-2.jpg
Zdjęcie0422-2.jpg [ 57.7 KiB | Przeglądane 11950 razy ]

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:42 
modelarz

Dzieki Jarku. Silnika nie przykleilem do depronu, silnik wkleilem do takiej piankowej rurki ktòra wkleilem w kadlub. A z tymi listewkami to sobie dopiero uswiadomilem jak skleilem kadlub :(

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:45 
modelarz

Dzieki Jarku. Silnika nie przykleilem do depronu, silnik wkleilem do takiej piankowej rurki ktòra wkleilem w kadlub. A z tymi listewkami to sobie dopiero uswiadomilem jak skleilem kadlub :(

I uważasz, że jest OK. ? :lol:

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:47 
modelarz

No wiem że nie jest ok ale ten projekt to chyba zostwie, bardziej sie skupie na Wicherku i ToTo 6.

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 16:54 
modelarz

PASS (:)

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 17:20 
Ja również odpuszczam...
"Klient" nie reformowalny (:)

PostNapisane: niedziela, 31 marca 2013, 17:24 
modelarz

Heh.. Śmiesznie się ten temat czyta :D

Pozdrawiam!
Tomek :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1