milo napisał(a):
No i co dalej? Czy to są listewki - podłużnice - zalamelowane, jak zamocujesz wręgi kadłuba, czy po zdjęciu z deski listewki zachowają kształt? Czy Będziesz budował kadłub z dwóch polówek, dzielonych w pionie?
Przed zdjęciem listewek (podłużnic) (nie wiem co oznacza "lamelowanie") zaznaczę sobie w którym miejscu mam wkleić wręgi (bo teraz na planie ładnie to widać. Wręgi kadłuba zamocuję w ten sposób, że wytnę w nich otwory (w miejscu gdzie są podane na schemacie stronę wcześniej) i w takiej pozycji z wsuniętą podłużnicą
milo napisał(a):
No i co dalej? Czy to są listewki - podłużnice - zalamelowane
Listewki podłużnice (górna i dolna). Nie wiem co oznacza "lamelowanie" więc nie odpowiem

milo napisał(a):
jak zamocujesz wręgi kadłuba
Przed zdjęciem listewek zaznaczę sobie w którym miejscu mam wkleić wręgi bo teraz na planie ładnie to widać. Wręgi kadłuba zamocuję w ten sposób, że wytnę w nich otwory (w miejscu gdzie są podane na schemacie stronę wcześniej) i w takiej pozycji z wsuniętą podłużnicą na kleju Sudoal 66A przykleję

milo napisał(a):
czy po zdjęciu z deski listewki zachowają kształt?
Pierwszy raz zrobiłem to w tempie ekspresowym. 5 min moczenia w wodzie, potem bach na szablon, za pół godziny wracam, mówię: eee, suche. Wyciągam gwoździe, ciesze się pięknym kształtem, odchodzę na moment po czym za taki sam moment wracam i co widzę? Piękną prostą listwę

:D. Więc jeszcze raz od nowa, moczenie (tym razem godzinkę) i bach na szablon!. Niech tak sobie tam posiedzi dzień, może dwa

milo napisał(a):
Czy Będziesz budował kadłub z dwóch polówek, dzielonych w pionie?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi, ale domyślam się, że o te "urwanie" listewek przed końcem kadłuba:P. Niestety mój model będzie miał więcej jak te 100 cm długości i po prostu brakło mi listewki. Mam plan, aby dalszą część zrobić z takich samych listewek, ale przymocować je do dalszych wręg pod innym kątem. Lub gdzieś zaraz obok tej jednej głównej.
(-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-)
Konrad_P napisał(a):
Moim zdaniem trochę za cienki ten węgiel.
Jako drugi pomocniczy to jak najbardziej ale jako główny to dał bym pręt stalowy o średnicy min. 6mm
W skrzydło wsadził bym rurkę alu i w nią wpychał ten pręt.
Ale tu muszą się wypowiedzieć zawodowcy w tej materii.
Edit.
A co do tego gięcia listewek to wiesz że po wyjęciu tych gwoździ listewki oddadzą trochę i nie będą trzymały idealnie kształtu.
Jak chcesz aby listewki (lub inny drewniany materiał) nie oddał czyli nie powrócił do pierwotnego kształtu to musisz go suszyć intensywnie, czyli powietrzem (np. opalarka).
Wówczas dopiero takie listewki będą trzymać zakładany kształt.
Z tymi prętami to jeszcze mi się nie spieszy, bo najpierw muszę zrobić podstawę kadłuba a potem martwić się mocowaniem skrzydeł

Do Editu - Wiem, że to może nie trzymać kształtu. W pomieszczeniu gdzie listewki sobie schną jest zwykle bardzo ciepło (25 st. lub powyżej). Jak się odkształcą, to znowu je pomoczę a potem na szablon do gięcia. Aż do uzyskania satysfakcjonującego rezultatu. Bo co innego mogę zrobić?