Teraz jest czwartek, 17 września 2026, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TOTO-2 160%
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 18:26 
modelarz

http://www.charlesriverrc.org/articles/ ... -05-04.xls

Polecam ten kalkulator. Korzystam z niego i modele latają :)

Pozdrawiam Rafał

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 19:29 
Moderator

Wojtek, to jest tak, że liczy się od 1/4 od natarcia skrzydła, czyli zostaje to liczone 3/4 = 21 + odległość od spływu skrzydła + te 4, czyli owe 1/4 statecznika od natarcia. :D

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 20:41 
No tak. Teraz jak to czytam to sam muszę się zastanowić. Napisałem niezdarnie i dla nie wtajemniczonych może być nie zrozumiałe. Od początku. Wyznaczamy punkt na płacie w odległości 25% cięciwy od krawędzi natarcia. To samo robimy na stateczniku poziomym. Mierzymy tę odległość /na rzucie bocznym kadłuba/ i mamy faktyczną wartość Lh. Czyli przykład Twój Wojcio: skrzydło 28cm - 21cm - statecznik 16cm - 4cm - odległość spływu skrzydła od natarcia statecznika - np 2L=56cm, wynik - 21+56+4=81cm. 81cm podzielić na 28cm=2,9. Wniosek zwiększyć odległość statecznika od płatów. I tak kombinujemy aż wyjdzie nam to co chcemy. Stosuję tę metodę od zawsze i nigdy nie mialem problemów ze statecznością moich szybowców.

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 20:55 
Moderator

Oh! Karol! dzięki serdeczne.
Milo jednak tłumaczenie łopatologiczne jest nadal skuteczne.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 00:22 
modelarz

Zdobyłem balsę 1 mm (:) . Trzymam w rękach te drewno pierwszy raz w życiu. Mam pytanie odnośnie położenia słoi przy oklejaniu. Mają być równolegle do najdłuższej "osi" wręgi? czy prostopadle?. Podejrzewam, że jest to sprawa ważna :)

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:43 
modelarz

Trochę to dziwne co mówisz bo balsa to podstawowy materiał w modelarstwie.
Ja zrobiłbym tak, że z jednej strony włókna dałbym pionowo a z drugiej poziomo.
Tak średnio licząc to na jednej wrędze dostaniesz może ze 2-3g więcej wagi a wytrzymałość wzrośnie kilka razy.
Przetestuj na jednej wrędze, najpierw naklej z jednej strony i powyginaj, a potem dołóż z drugiej i sam zdecydujesz jak lepiej.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:51 
modelarz

Konrad_P napisał(a):
Trochę to dziwne co mówisz bo balsa to podstawowy materiał w modelarstwie.

Jak z modelarstwem ma się do czynienia od września 2010r. i w hangarze tylko 3 modele depronowe :D

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 10:04 
modelarz

A to co innego.
Balsa to niesamowity materiał, po depronowcach spróbuj przymierzyć się do czegoś z balsy, zobaczysz jaki to wdzięczny (i wkurzający) materiał.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 10:12 
Konrad_P napisał(a):
Balsa to niesamowity materiał, po depronowcach spróbuj przymierzyć się do czegoś z balsy, zobaczysz jaki to wdzięczny (i wkurzający) materiał.

A modele mają "duszę", nie to co deproniaki czy inne piankowe.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 11:24 
modelarz

Nie ukrywam, że bardzo podobają mi się konstrukcje balsowe, ale także cena tego materiału jest adekwatnie większa.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:52 
modelarz

cena może i większa ale lata się tym o niebo lepiej

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 14:11 
Moderator

milo napisał(a):
Konrad_P napisał(a):

A modele mają "duszę", nie to co deproniaki czy inne piankowe.

Modele maja dusze, modelarze pylice, a ich zony powody do narzekania ..... ;)

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:26 
modelarz

mammuth napisał(a):
... a ich zony powody do narzekania ..... ;)

Obecnie jestem po wstępnych rozmowach na temat rozwodu lub wyprowadzki. :D
Dostałem ultimatum albo to albo to.
Był jeszcze jeden warunek ale on nie wchodzi w rachubę (zaprzestanie modelarstwa). :mrgreen:
Edit
literówki x2

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:42 
Moderator

Konrad - pytanko czy nasze żony są spokrewnione? ;)

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 19:17 
Moderator

Krzysiek one wszystkie są z jednego i tego samego diabelskiego nasienia.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 19:24 
modelarz

Hello??:D

Wracając do tematu:). Okleiłem już wręgi po jednej stronie i jakoś nie zauważyłem specjalnie wzrostu wytrzymałości :/, Na drugą strone nie starczy mi już materiału:( na pewno nie na całość

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 19:32 
modelarz

Krzysiek musisz koniecznie okleić z drugiej strony słojami w poprzek. Balse można zwinąć w rulon zwijając zgodnie ze słojami. Na pewno został ci kawałek to spróbuj wygiąć w poprzek słoi, pęknie natychmiast.
Jeśli liczyłeś, że po oklejeniu wręga będzie sztywna jak płyta chodnikowa to trochę się przeliczysz, ale spoko dodasz listewki i konstrukcja natychmiast stanie się sztywna i wytrzymała. Sztywność konstrukcja otrzymuje nie tylko poprzez wręgi, listewki - podłużnice, oklejenie-deskowanie kadłuba to wszystko składa się na sztywność.
Jak zabrakło ci balsy to jeśli możesz zamów i buduj dalej.

PS
Chłopaki musimy jakiś klub założyć, jakieś czapki szpiczaste z otworkami na oczy czy coś takiego, bo inaczej wyginiemy.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 22:52 
modelarz

Mogę jako tych poprzecznych listewek użyć tej balsy 1mm?

EDIT: 25.01.2011

Podczas awarii forum z pomocą Taty (nie to żebym sobie nie poradził, ale chciał pomóc to pomógł:)) wygiąłem podłużnice 2x5mm do kształtu kadłuba. W ten oto sposób:

Obrazek

Obrazek

Oczywiście przed wygięciem moczyłem je w ciepłej wodzie jakąś godzinę

W trakcie szukania potrzebnych mi listewek w emodel.pl (Rzeszów) zauważyłem na półce takie coś ( nie wiedziałem co to jest dokładnie, nawet nie zapytałem)
http://www.emodel.pl/rurka-weglowa-4020 ... -1488.html

Czy w/w produkt nadał by się jako bagnet łączący skrzydła w moim modelu?

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 23:01 
No i co dalej? Czy to są listewki - podłużnice - zalamelowane, jak zamocujesz wręgi kadłuba, czy po zdjęciu z deski listewki zachowają kształt? Czy Będziesz budował kadłub z dwóch polówek, dzielonych w pionie?

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 23:06 
modelarz

Moim zdaniem trochę za cienki ten węgiel.
Jako drugi pomocniczy to jak najbardziej ale jako główny to dał bym pręt stalowy o średnicy min. 6mm
W skrzydło wsadził bym rurkę alu i w nią wpychał ten pręt.
Ale tu muszą się wypowiedzieć zawodowcy w tej materii.

Edit.
A co do tego gięcia listewek to wiesz że po wyjęciu tych gwoździ listewki oddadzą trochę i nie będą trzymały idealnie kształtu.
Jak chcesz aby listewki (lub inny drewniany materiał) nie oddał czyli nie powrócił do pierwotnego kształtu to musisz go suszyć intensywnie, czyli powietrzem (np. opalarka).
Wówczas dopiero takie listewki będą trzymać zakładany kształt.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 23:31 
modelarz

milo napisał(a):
No i co dalej? Czy to są listewki - podłużnice - zalamelowane, jak zamocujesz wręgi kadłuba, czy po zdjęciu z deski listewki zachowają kształt? Czy Będziesz budował kadłub z dwóch polówek, dzielonych w pionie?

Przed zdjęciem listewek (podłużnic) (nie wiem co oznacza "lamelowanie") zaznaczę sobie w którym miejscu mam wkleić wręgi (bo teraz na planie ładnie to widać. Wręgi kadłuba zamocuję w ten sposób, że wytnę w nich otwory (w miejscu gdzie są podane na schemacie stronę wcześniej) i w takiej pozycji z wsuniętą podłużnicą

milo napisał(a):
No i co dalej? Czy to są listewki - podłużnice - zalamelowane

Listewki podłużnice (górna i dolna). Nie wiem co oznacza "lamelowanie" więc nie odpowiem :)

milo napisał(a):
jak zamocujesz wręgi kadłuba

Przed zdjęciem listewek zaznaczę sobie w którym miejscu mam wkleić wręgi bo teraz na planie ładnie to widać. Wręgi kadłuba zamocuję w ten sposób, że wytnę w nich otwory (w miejscu gdzie są podane na schemacie stronę wcześniej) i w takiej pozycji z wsuniętą podłużnicą na kleju Sudoal 66A przykleję :)

milo napisał(a):
czy po zdjęciu z deski listewki zachowają kształt?

Pierwszy raz zrobiłem to w tempie ekspresowym. 5 min moczenia w wodzie, potem bach na szablon, za pół godziny wracam, mówię: eee, suche. Wyciągam gwoździe, ciesze się pięknym kształtem, odchodzę na moment po czym za taki sam moment wracam i co widzę? Piękną prostą listwę :D:D. Więc jeszcze raz od nowa, moczenie (tym razem godzinkę) i bach na szablon!. Niech tak sobie tam posiedzi dzień, może dwa :)

milo napisał(a):
Czy Będziesz budował kadłub z dwóch polówek, dzielonych w pionie?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi, ale domyślam się, że o te "urwanie" listewek przed końcem kadłuba:P. Niestety mój model będzie miał więcej jak te 100 cm długości i po prostu brakło mi listewki. Mam plan, aby dalszą część zrobić z takich samych listewek, ale przymocować je do dalszych wręg pod innym kątem. Lub gdzieś zaraz obok tej jednej głównej.

(-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-)

Konrad_P napisał(a):
Moim zdaniem trochę za cienki ten węgiel.
Jako drugi pomocniczy to jak najbardziej ale jako główny to dał bym pręt stalowy o średnicy min. 6mm
W skrzydło wsadził bym rurkę alu i w nią wpychał ten pręt.
Ale tu muszą się wypowiedzieć zawodowcy w tej materii.

Edit.
A co do tego gięcia listewek to wiesz że po wyjęciu tych gwoździ listewki oddadzą trochę i nie będą trzymały idealnie kształtu.
Jak chcesz aby listewki (lub inny drewniany materiał) nie oddał czyli nie powrócił do pierwotnego kształtu to musisz go suszyć intensywnie, czyli powietrzem (np. opalarka).
Wówczas dopiero takie listewki będą trzymać zakładany kształt.

Z tymi prętami to jeszcze mi się nie spieszy, bo najpierw muszę zrobić podstawę kadłuba a potem martwić się mocowaniem skrzydeł :)

Do Editu - Wiem, że to może nie trzymać kształtu. W pomieszczeniu gdzie listewki sobie schną jest zwykle bardzo ciepło (25 st. lub powyżej). Jak się odkształcą, to znowu je pomoczę a potem na szablon do gięcia. Aż do uzyskania satysfakcjonującego rezultatu. Bo co innego mogę zrobić?

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 23:47 
modelarz

Krzysiek przejrzyj ten temat ,trochę pomorze ci w budowie ,zrozumiesz jak wykonać szkielet.
http://awiatikforum.ok1.pl/viewtopic.php?t=34
Jeżeli chodzi o dwie połówki ,to prawą stronę kleisz wg. planów[połowę wręgi] ,a następnie drugą połowę [odbicie lustrzane]gdzie następnie łączysz razem otrzymując szkielet.Dzielisz wręgi w pionie.
Jeżeli chodzi o lamelowanie ,to łatwiej wygiąć cieńszą listewkę niż jedną a grubą.A w lamelowaniu nakładasz kilka cienkich listewek i wyginasz je po kolej i sklejasz razem w całość.

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 17:26 
modelarz

TATA-Maji napisał(a):
Jeżeli chodzi o lamelowanie ,to łatwiej wygiąć cieńszą listewkę niż jedną a grubą.A w lamelowaniu nakładasz kilka cienkich listewek i wyginasz je po kolej i sklejasz razem w całość.

O cholera:D. teraz dopiero zrozumiałem, co mieli na myśli użytkownicy Kondrad P i Tomek W, pisząc o dwóch listewkach 5x2 :D. Trzeba 2 wygiąć i je potem skleić, a ja poszedłem tym tropem, że zastosowałem 2 podłóżnice 2x5 (jedna na górnym druga na dolnym obrysie kadłuba):P. No ładnie. Ale na szczęście miałem jeszcze 2 listewki, więc zrobiłem tak jak ma być. Tzn udało mi się bez uszkodzeń wygiąć dwie 5x2 za jednym zamachem (jedna na drugiej) i tak je zostawię do wyschnięcia.

Wczoraj po włożeniu w szablon jednej listewki dzisiaj ją "uwolniłem" i nawet nawet trzymała kształt. Ale trochę odbiegała od linii. Pewnie po pierwsze za krótko ją moczyłem, a po drugie za krótko schła :). Wiec jeszcze raz do wody (po 2 minutach zrobiła się prosta jak struna;p). I teraz znowu schnie (już po dwie listwy na linię, żeby potem je skleić)

Ale chałturę odstawiam:D mam nadzieję, że efekt końcowy będzie lepszy....

Edit:. I znowu zrobiłem, zanim przeczytałem i pomyślałem. Z podanego linku przez TATA-Maji wyczytałem, że tam autor namoczył listewki, przesmarował je wikolem (od wewnętrznej) i dopiero ułożył w szablon. Ja ich nie posmarowałem i schną niby razem a oddzielnie:D. Poprawić to teraz? czy moge je skleić po ukształtowaniu?

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 17:54 
modelarz

Hmm... Krzysiek jak coś piszemy a Ty nie za bardzo rozumiesz to wal śmiało, że mamy to pa drobno rozpisać. Teraz jak myślę to faktycznie mało precyzyjnie się wyraziłem, bo przecież Ty dopiero zaczynasz przygodę z modelarstwem i nigdy nie miałeś do czynienia z lamelowaniem.

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 18:25 
modelarz

Ale ja mogłem odwiedzić wuja Google, lub ciotkę Wikipedię i wszytko byłoby jasne :D. Wiec za moje błędy proszę się nie obwiniać :D

PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 18:41 
Moja sugestia jest taka, może spróbuj złożyć kadłub metodą "stępki" , czyli dolną podłużnicę kleisz z kilku kawałków listwy sosnowej /pisałeś chyba 5x5mm/ zachodzących na siebiez fazą, obrabiasz to do obrysu, powstaje tzw stępka. Ustawiasz na tym wręgi, górną podłużnicę , boczne itd. Może zawile piszę i niepotrzebnie mącę w temacie, ale jest to metoda dość prosta i efektywna. Dzisiaj jestem w pracy , ale jutro mogę Ci to narysować odręcznie, abyś lepiej zrozumiał.

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 20:52 
modelarz

Tzn. taką metodą chciałem to zrobić od początku. Że właśnie na początku mam dolną podłużnicę (teraz wyszło na to, że będą to dwie listwy ze sobą sklejone). I na niej ustawiam i kleję wręgi kadłuba. Potem kleję górną podłużnicę i ewentualne boczne (ewentualne, bo chyba zrobię je z depronu. takie listwy pomiędzy wręgami dla zachowania kształtu przy pokrywaniu konstrukcji). Mam to w głowie jak to powinno wyglądać :)

EDIT: 26.01.2011

Zacząłem klejenie wszystkiego do kupy. Największym problemem było wymyślenie sposobu, jakim mógłbym to wszystko w miarę dokładnie poustawiać, bo listewki nie wygięły mi się oczywiście idealnie do linii;/. Troszkę trzeba je naciągać. Po paru chwilach wymyśliłem, i zrobiłem tak:

Obrazek

ten depron przyklejony do stołu na dole to szablon do ostatecznego wygięcia linii
ściski pomagają mi w ukształtowaniu podłużnic oraz trzymają całą konstrukcję.

Póki co skleiłem tylko pierwsze 4 wręgi (do numeru 5), bo gdy chcę giąć górę w drugą strone, za tą ostatnio dużą, to reszta mi się lekko podnosi. Poczekam aż to ładnie zwiąże, potem znowu zabezpieczę i skleję :)

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 23:05 
modelarz

Krzysku a nie lepiej było by,szkielet obrócić o 90 stopni,i jak na podanym linku ,skleić podłużnice,wykreślając na listwach montażowych wymiary gdzie mają być klejone.

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 23:07 
modelarz

a pewnie i byłoby, ale ja o tym oczywiście nie pomyślałem:D. Musiałbym też mieć taki "stelaż" jak tam jest pokazany, żeby umieścić na nim te poprzeczne listwy a na nich budować szkielet.

Obiecuję, że drugim razem postaram się sobie nie utrudniać tak życia:D

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 23:17 
modelarz

Nie musisz takiego metalowego stelaża budować,do grubej solidnej deski,przykręcasz listwy montażowe z jednej strony odpowiedniej odległości jak na rysunku[coś takiego jak grabie],deskę taką przykręcasz ściskami do blaty ,rysujesz główną oś ,a następnie rozrysowywujesz wręgi.

PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 23:30 
modelarz

Teraz już jak mam połowę kadłuba to zrobię tym sposobem. Ale metoda przyda się na następne modele na pewno:). Tak, że dziękuję.
Na zdjęciu ledwo to widać, ale teraz też mam pozaznaczane miejsca, gdzie mają być konkretne wręgi. Najgorzej było na początku, bo wszystko się rozjeżdżało we wszystkie strony :D. Ale później już jakoś idzie. Martwi mnie to, że nadal muszę trochę siły użyć, aby podgiąć tą górną podłużnicę do sklejenia z wręgami. Jakoś na czas klejenia to zabezpieczę, ale czy potem przy eksploatacji to nie będzie słabym punktem?, że w każdej chwili może po prostu miejsce klejenia puścić?

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 10:04 
Moderator

czy tu coś się dzieje w temacie ?

PostNapisane: wtorek, 8 lutego 2011, 16:40 
modelarz

Póki co budowa troszkę przystanęła. Mam wklejone już wszystkie wręgi, kształt kadłuba jest, ale nie wiem czy nie zapędziłem się w kozi róg, bo chciałem zrobić stosunkowo lekki i duży model, żeby nie musieć kupować Bóg wie jakiego drogiego sprzętu, aby to poleciało. Ale jak tak patrze na sztywność teraz tego co jest to uświadamiam sobie coraz bardziej, że ten kadłub będzie potrzebował sporo wzmocnień. Bo tak:

W części kadłubowej po pierwsze muszę odciąć miejsce na owiewkę i komorę na galanterię. Linia cięcia będzie przebiegać jakiś centymetr od środka wręgi. Tym samym stracę w tym miejscu górną podłużnicę. No ale owiewka to jedno, a "centropłat" - nie wiem czy tak to można nazwać do mocowania skrzydła to drugie. Tu też trzeba będzie odciąć od góry kawałek kadłuba, żeby ten element tam zamontować. - Jak ? nie mam jeszcze bladego pojęcia nawet jak go wykonać.

Więc póki co myślę i nie tnę bez zastanowienia. W zamian za to posunęły mi się prace przy zaadaptowaniu prawdziwego TOTO-1 na platformę FPV :). W myśl mojej myśli przewodniej: Stop dewastowaniu modeli na potrzeby FPV!. Przerażają mnie trochę zdjęcia ładnych wcześniej motoszybowców z bebechami na wierzchu :P. Dlatego będę starał się jak najwięcej schować, lub obudować to, żeby nie psuło estetyki

A narazie jest tak:

Obrazek

PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 16:20 
modelarz

Żeby nie było, że nic się nie dzieje, to mówię, że się dzieje :).

Pokusiłem się o próbę przyklejenia poszycia z depronu 3mm.

Obrazek

Obrazek

przepraszam za jakość zdjęć

I niby jest ok, ale jakoś mi to nie pasuje:/.

Zrobiłem jak widać "wycięcie" na owiewkę kabiny, ale obawiam się, że wizualnie może wydawać się nieco za mała. Bo wg. planów, powinna kończyć się między 4 a 5 wręgą. A ja teraz nie chciałem za nadto osłabiać już i tak słabej konstrukcji i rozcinać kolejną wręgę.

Ale poszycie i kabinka to chudy pikuś w porównaniu z kłopotem zamocowania łącznika płatów;/.

ZUPEŁNIE! nie mam pojęcia, jak go tu zamontować. Zdaje mi się, że tą konstrukcją troszkę rzuciłem się do basenu bez wody...

Proszę Was - Modelarzy z tego miejsca o pomoc!!!.

EDIT:

Nikt nie pomoże? :/

PostNapisane: piątek, 25 lutego 2011, 17:11 
Hmm, chętnie bym Ci pomógł, ale muszę powiedzieć, że nie wiem jak. Nie przewidziałeś tego istotnego elementu w czasie projektowania, no to teraz masz.... . Jedynym rozwiązaniem jakie mi się nasuwa, to takie jak w moim szybowcu"40", czyli zbuduj cetropłat o szerokości powiedzmy o 1 d0 2 cm większej niż szerokość kadłuba w miejscu gdzie ma być skrzydło, powiąż go z wręgami kadłuba i obuduj depronem miejwięcej tak jak na zdjęciu.

Załączniki:
P1040690.JPG
P1040690.JPG [ 93.67 KiB | Przeglądane 9293 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1