japim napisał(a):
Sporo tworcow STLek idzie na latwizne - modeluje zewnetrzna bryle i wrzuca segmenty do slicera - a slicer daje 3% infill gyrogid i juz. Inzyniering level 5 latek. Projekt modelu do trybu wazy to ok 1 miesiac. A swoja droga czy moglbys wymienic tych "sporo tworcow" - bo ciekawy jestem kto jest rozpoznawalny w srodowisku - nawet wsrod ludzi nie ekspertow w druku 3D. Bez zadnych podtekstow - tylko z ciekawosci.
Kupiłem tylko kilka z tych płatnych, część mam z darmowych portali typu thingiverse lub udało się upolować promocję za 0 zł na cults3d (na przykład modele RoyalAirFrames). Te ostatnie bankowo zakładają infill na poziomie 3% więc tryb wazy odpada. Z thingivera bardzo popularny model Interceptora również zakłada infill.
Mam też od Ciebie zdaje się goblina 3d, ale chyba z początków projektu. WIem że on jest zaplanowany do trybu wazy.
W sumie to z tym "sporo twórców" to moje subiekwna ocena. Gdy kupiłem drukarkę, udało mi się upolować na dobrej promocji 2 kg tego aktwnie pieniącego od 3dprintlab i pomyślałem o druku modeli. Kupiłem kilka projektów,ale okazało się zdecydowana większość tego co kupiłem, znalazłem, pod ten filament się po prostu nie nadaje. Ale uprzedzam, szukałem bardziej w katagoriach modeli stricte pod FPV a nie makiety/półmakiety.
Zdaję sobie sprawę że przygotowanie modelu żeby mu zamodelować wewnętrzne struktury tak aby dało się go drukować w trybie wazy to kupa roboty. Dlatego pewnie jakiś odsetek ludzi woli zaproponować użytkownikom druknięcie droższym filamentem wstępnie spienionym i zaoczędzić sobie godzin spędzonych przed komputerem.