Teraz jest piątek, 7 sierpnia 2026, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Marwiol - dobre ceny na filamenty, w tym LW-PLA
PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2025, 09:26 
modelarz

Co tu się rozpisywać... klikajcie Marwiol
Właśnie kupuję:

Załącznik:
LW.jpg
LW.jpg [ 95.53 KiB | Przeglądane 11491 razy ]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Marwiol - dobre ceny na filamenty, w tym LW-PLA
PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2025, 10:26 
Moderator

No ciekawe.

PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2025, 19:03 
Moderator

Artu napisał(a):
Co tu się rozpisywać... klikajcie Marwiol
Właśnie kupuję:

Załącznik:
LW.jpg

A idź szatanie, przepadnij... W tej cenie żal nie wziąć... Nawet kolory takie same wziąłem ;)

PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2025, 19:25 
modelarz

A zobaczcie jakie mają ceny PET-G DevilDesign (:) A tego filamentu zużywam najwięcej.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 08:14 
modelarz

Cena wcale nie jakas super z 2 powodow:
1. Polymaker robi filament prefoamed - czyli nie puchnący, a o mniejszej gęstości. Trzeba to drukować jak zwykly filament pla w sensie o normalnym przepływie.
2. Za 128zl masz 0.8kg a aktywnie puchnący 1kg od 3dlabprint kosztuje 35usd czyli 140zl

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 11:56 
Moderator

Nie drukowałem jeszcze z poymaker prefoamed, ale z tego co czytałem drukuje się tym podobnie do zwykłego PLA. Mam dwie rolki i drukowałem tym aktywnie pieniącym od 3dprintlab i on nadaje się w zasadzie jedynie do trybu wazy. Przy klasycznym druku miałem duży problem z retrakcją, nitkowaniem, wypływaniem filamentu z dyszy przy jałowych posuwach i z uwagi na te artefakty element pod światło wyglądał kiepsko.
Liczę że na prefoamed nie będzie tego problemu, a przynajmniej jego skala będzie akceptowalna.

Dodam jeszcze, że nie jestem ekspertem w druku 3D.

Aaaa, no i sporo twórców STLek poleca właśnie filament prefoamed, nie wiem z czego to wynika, ale biorąc pod uwagę cenę, to wszyscy powinni drukować z tańszego aktywnie pieniącego... A ten 3dprintlab wychodzi realnie ponad dwukrotnie taniej niż ten polymaker prefoamed, ponieważ dla aktywnie pieniącego możemy zjechać z ustawieniem flow nawet do poziomu 50%, czyli defakto, jesli dobrze myślę, to mamy odpowiednik 2kg filamentu prefoamed

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 14:20 
modelarz

Gdzie szukać tego poymaker prefoamed, bo w Google wyskakują wyniki LW-PLA (:)

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 15:00 
modelarz

Artu napisał(a):

No linka ktorego podales to wlasnie prefoamed. Polymaker nie robi aktywnie pieniacego LW. Niestety lekki filament niezaleznie od technologii druku ma przedrostek LW.

Szymon napisał(a):
Nie drukowałem jeszcze z poymaker prefoamed, ale z tego co czytałem drukuje się tym podobnie do zwykłego PLA. Mam dwie rolki i drukowałem tym aktywnie pieniącym od 3dprintlab i on nadaje się w zasadzie jedynie do trybu wazy. Przy klasycznym druku miałem duży problem z retrakcją, nitkowaniem, wypływaniem filamentu z dyszy przy jałowych posuwach i z uwagi na te artefakty element pod światło wyglądał kiepsko.
Liczę że na prefoamed nie będzie tego problemu, a przynajmniej jego skala będzie akceptowalna.

Dodam jeszcze, że nie jestem ekspertem w druku 3D.

Aaaa, no i sporo twórców STLek poleca właśnie filament prefoamed, nie wiem z czego to wynika, ale biorąc pod uwagę cenę, to wszyscy powinni drukować z tańszego aktywnie pieniącego... A ten 3dprintlab wychodzi realnie ponad dwukrotnie taniej niż ten polymaker prefoamed, ponieważ dla aktywnie pieniącego możemy zjechać z ustawieniem flow nawet do poziomu 50%, czyli defakto, jesli dobrze myślę, to mamy odpowiednik 2kg filamentu prefoamed

Sporo tworcow STLek idzie na latwizne - modeluje zewnetrzna bryle i wrzuca segmenty do slicera - a slicer daje 3% infill gyrogid i juz. Inzyniering level 5 latek. Projekt modelu do trybu wazy to ok 1 miesiac. A swoja droga czy moglbys wymienic tych "sporo tworcow" - bo ciekawy jestem kto jest rozpoznawalny w srodowisku - nawet wsrod ludzi nie ekspertow w druku 3D. Bez zadnych podtekstow - tylko z ciekawosci.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 16:43 
Moderator

Niejaki Japim, Eclipson, 3dlabprint i kurcze nie pamiętam jakoś chyba na K on robi odrzutowce. Ale to wszystko oprócz tego ostatniego jest drukowane w trybie wazy. Które jednak wolę? Te w trybie wazy
Dodam, że na przykład sprawdzałem gcody eclipsona i można spokojnie drukować to co jest pod LWPLA zmieniając tylko z poziomu wyświetlacza w enderze temperaturę i flow.

Przemka modele mogę spokojnie zrobić z dowolnego materiału PLA, LWPLA czy PetG zmieniając tylko temperaturę i Flow. Idzie pięknie prosto z gcoda dołączonego do modelu. Trochę prętów i model można pięknie złożyć.

PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2025, 16:58 
modelarz

japim napisał(a):
Artu napisał(a):

No linka ktorego podales to wlasnie prefoamed. Polymaker nie robi aktywnie pieniacego LW. Niestety lekki filament niezaleznie od technologii druku ma przedrostek LW.
Faktycznie, teraz doczytałem (:)
"Filament PolyLite™ LW-PLA nie jest aktywnym włóknem pieniącym, co oznacza, że nie będzie się pienił przy tłoczeniu w wysokich temperaturach."
Ale może to i dobrze :roll:
"Pasywne spienianie:
Nie musisz zmieniać żadnych ustawień w stosunku do zwykłych ustawień PLA, ponieważ PolyLite™ LW-PLA zapewnia obniżenie wagi wydrukowanego modelu nawet podczas druku w stosunkowo niskich temperaturach (~190˚C).
Im niższa temperatura, tym wyższa jakość druku.
"

PostNapisane: niedziela, 26 stycznia 2025, 19:04 
Moderator

japim napisał(a):
Sporo tworcow STLek idzie na latwizne - modeluje zewnetrzna bryle i wrzuca segmenty do slicera - a slicer daje 3% infill gyrogid i juz. Inzyniering level 5 latek. Projekt modelu do trybu wazy to ok 1 miesiac. A swoja droga czy moglbys wymienic tych "sporo tworcow" - bo ciekawy jestem kto jest rozpoznawalny w srodowisku - nawet wsrod ludzi nie ekspertow w druku 3D. Bez zadnych podtekstow - tylko z ciekawosci.

Kupiłem tylko kilka z tych płatnych, część mam z darmowych portali typu thingiverse lub udało się upolować promocję za 0 zł na cults3d (na przykład modele RoyalAirFrames). Te ostatnie bankowo zakładają infill na poziomie 3% więc tryb wazy odpada. Z thingivera bardzo popularny model Interceptora również zakłada infill.
Mam też od Ciebie zdaje się goblina 3d, ale chyba z początków projektu. WIem że on jest zaplanowany do trybu wazy.

W sumie to z tym "sporo twórców" to moje subiekwna ocena. Gdy kupiłem drukarkę, udało mi się upolować na dobrej promocji 2 kg tego aktwnie pieniącego od 3dprintlab i pomyślałem o druku modeli. Kupiłem kilka projektów,ale okazało się zdecydowana większość tego co kupiłem, znalazłem, pod ten filament się po prostu nie nadaje. Ale uprzedzam, szukałem bardziej w katagoriach modeli stricte pod FPV a nie makiety/półmakiety.

Zdaję sobie sprawę że przygotowanie modelu żeby mu zamodelować wewnętrzne struktury tak aby dało się go drukować w trybie wazy to kupa roboty. Dlatego pewnie jakiś odsetek ludzi woli zaproponować użytkownikom druknięcie droższym filamentem wstępnie spienionym i zaoczędzić sobie godzin spędzonych przed komputerem.

PostNapisane: sobota, 1 lutego 2025, 08:43 
Moderator

O właśnie grzebałem w galerii telefonu i znalazłem fotkę jak wygląda druk z active foaming w trybie klasycznym z wypełnieniem, a nie w trybie wazy. W trybie wazy jest naprawdę OK

Załączniki:
IMG-20240107-WA0002.jpg
IMG-20240107-WA0002.jpg [ 30.09 KiB | Przeglądane 10995 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1