Teraz jest niedziela, 24 października 2021, 20:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2021, 14:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 312
Wiek: 43
Lokalizacja: Poznań
Ładowarka po podłączeniu do zasilacza wyświetla tylko czarne prostokąty w górnym wierszu po dotknięciu palcem obudowy rezonatora włącza się i można z niej korzystać normalnie.
Rezonator wymieniony na nowy i objawy nie ustąpiły. Zaczęło tak się dziać do paru miesięcy wcześniej było dobrze, na początku objaw występował sporadycznie .co może być przyczyną?
https://filmy.elektroda.pl/14_1627651590.mp4


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2021, 18:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2653
Wiek: 55
Lokalizacja: Warszawa
Spróbuj poprawić luty lub wymienić dwa malutkie kondensatory (rzędu kilkudziesięciu pF) idące od nóżek rezonatora do masy.

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2021, 19:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 312
Wiek: 43
Lokalizacja: Poznań
Luty poprawione a kondensatorki sprawdzone miernikiem niby OK. A czy mogę je wymienić na 22pF powinny być 27pF?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2021, 23:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2653
Wiek: 55
Lokalizacja: Warszawa
Tak. Jeżeli to nie da rezultatów, to stawiałbym na jakiś zimny lut przy procesorze.

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2021, 15:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 312
Wiek: 43
Lokalizacja: Poznań
Kondensatorki wlutowane luty posprawdzane wymienione kondensatory w lini 5V.

Rezystor wlutowany pomiędzy reset a plus z kondensatorem, kondensatory w zasilaniu nowe jedyna różnica to teraz startuje jak kilkukrotnie wyjmę i włożę wtyczkę zasilania niema znaczenia czy z zasilacza czy z baterii, dotknięcie kwarcu czy kondensatorów od kwarcu nic nie zmienia. Luty sprawdzane poprawione.
Jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: HKC6 KLON IMAX B6
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2021, 21:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 312
Wiek: 43
Lokalizacja: Poznań
Winny okazał się stabilizator 5V niby wszystko było OK dawał 5V ale gdy zasilałem ładowarkę z zasilacza czy baterii procesor nie startował, w momencie podpięcia pod programator i zasilania ładowarki przez programator zawsze się uruchamiała prawidłowo. Po wymianie stabilizatora działa poprawnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

86,087,137 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL