Teraz jest sobota, 30 maja 2020, 06:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 09:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zakupiłem sobie kolejny narzędź :mrgreen: :

Obrazek

Sprzęcior używany, ze zwrotu klienta, ale ze zmienioną głowicą na 7W (oryginalnie 2,5W). Teraz czekam na przesyłkę :D

Podobno tak ma wyglądać po złożeniu :nieufny:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 10:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6083
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Fajny

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 17:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dojechał :) I już nawet zmontowany mechanicznie :D

Obrazek

Głowica tak obiecano 7000mW Muszę sprawdzić ile prądu "żre" ten laser, bo dołączony zasilacz ma tylko 5A... chińskie 5A :nieufny:

Obrazek

Reszta chyba poczeka... do jutra :nieufny:

Obrazek

Muszę coś wykoncypować z mocowaniem sterownika lasera bo w oryginale 2500mW, laser był podłączany bezpośrednio pod sterownik, a tutaj jest osobna "puszka"
Poza tym, wypadało by zamontować radiatorki na sterowniki silników, a oryginalna obudowa to uniemożliwia. Chyba trzeba odurzyć drukarkę :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 09:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Chyba znam przyczynę zwrotu klienta, i obniżenia ceny... Nie wykrywa urządzenia, czyli pewnie uwalone Arduino Nano :x
Sterowniki CH341SER wgrane, a i tak jest niewidoczne :(

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 12:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
A jak wypniesz arduino z podstawki?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 12:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Właśnie to zrobiłem, i też doopa :x Zakupiłem u Mirka NANO V3.0 16MHz USB - ATmega328P, ale przyjedzie dopiero po niedzieli, bo kurier to by była przesada :lol:
Tak się zastanawiam, czy w ramach modernizacji, nie zakupić EleksMaker® Mana 3 Axis Stepper Motor Driver Board Controller For DIY Laser Engraver, i nie "dorobić" trzeciej osi :roll: Taki projekt znalazłem na Thingi Z Carriage for Eleksmaker laser A3

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 12:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Żeby stracić na prędkości?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 12:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zeby mieć możliwość regulacji wysokości lasera, przy kilku przebiegowych przejazdach na przykład przy cięciu.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 13:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
To samo możesz robić ręcznie a tak zwiększona masa głowicy nie wpłynie dobrze na dynamikę układu.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 14:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
W tym modelu, przesuwanie głowicy w osi Z jest nieco "upierdliwe" :nieufny:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 14:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Wiem znam go, ale koszty są większe niż zyski. Ja bym nie robił.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 15:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To ewentualnie coś takiego, dla ułatwienia regulacji wysokości :roll:

Obrazek

Ale najpierw muszę uruchomić sterownik...

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 17:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
A to, to już bardziej

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: piątek, 21 lutego 2020, 19:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dojechało arduino nano od Mirka... ekspresem jak na zwykły polecony (:)
Pewnie trzeba coś trzeba do niego wgrać, bo w syfstemie go widzi (com10), ale nie łączy się z EleksCAM :nieufny:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 15:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Znikąd pomocy :cry: Ja naprawdę jestem tylko użyszkodnikiem 8-)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 16:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
A co my wróżki jesteśmy? Nie napisałeś że nie umiesz wpisać w Google EleksMaker firmware download

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 16:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Znalazłem EleksROM V3.8, i zainstalowałem.

Załącznik:
2020-02-22 16_38_37-EleksMaker Firmware Center.jpg
2020-02-22 16_38_37-EleksMaker Firmware Center.jpg [ 24.97 KiB | Przeglądane 750 razy ]


W menadżerze urządzeń jest zidentyfikowany USB-SERIAL CH340 (COM10)
Uruchamiam EleksCAM i wybieram port COM10

Załącznik:
2020-02-22 16_27_50-EleksMaker Evolution Desktop CAM V3.1.jpg
2020-02-22 16_27_50-EleksMaker Evolution Desktop CAM V3.1.jpg [ 92.59 KiB | Przeglądane 752 razy ]


Klikam "refresh" i powinien się połączyć, a tymczasem:

Załącznik:
2020-02-22 16_30_06-EleksMaker Evolution Desktop CAM V3.1.jpg
2020-02-22 16_30_06-EleksMaker Evolution Desktop CAM V3.1.jpg [ 7.1 KiB | Przeglądane 752 razy ]


I "wywala" mi ten port, który staje się niewidoczny.

Tak więc co nieco zrobiłem, i stanąłem "pod ścianą" :evil:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 18:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6083
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Może prędkości popieprzyło

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 18:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2930
Wiek: 54
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Próbowałem na rożnych...

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kolejny "przydaś" EleksMaker A3
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 19:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5369
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Załącznik:
eleks01.JPG
eleks01.JPG [ 33.03 KiB | Przeglądane 720 razy ]

Załącznik:
eleks02.JPG
eleks02.JPG [ 80.73 KiB | Przeglądane 720 razy ]


Pobrałem to samo narzędzie, gładko samo wgrało potrzebny wsad. Potem połączyłem się do płytki za pomocą brays terminal gdyż pozwala na widzenie więcej i jak widać w płytce Arduino jest poprawnie wgrana wersja Grbl 0.9i a prędkość połączenia to 115200

Artu wyślij mi proszę lineczkę do instalki elekscam to sprawdzę, bo może tam jest błąd.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

72,319,217 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL