Teraz jest sobota, 29 lutego 2020, 14:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 16:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
No dobrze to teraz pytanie
Ma może ktoś te rolki w domu na stanie?
[zł34.19 12% OFF]10Pcs/Pack TEVO POM Material Big Pulley Wheel with Bearings for V-slot 3D Printer Part 3D Printer & Supplies from Electronics on banggood.com
https://banggood.app.link/iUieoBHYW2
Pod nie właśnie narysowane są wszytkie blachy.
Chodzi o to że w środę będę w domu i chwilę tam spędzę. Jednak zamówione rolki przyjdą dopiero za miesiąc. A gdyby ktoś miał i chciał użyczyć 4szt.
To będąc w domu mógł bym już sprawdzić czy pasują rozstawy w blachach. I zlecić już ich wykonanie.
Więc jak?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 17:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
U nas może być krucho. Zapytaj na reprapy.pl - może będą mieli.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 17:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Zastanawiam się jeszcze jakie koła zębate na silniki. Znaczy się po ile zębów. Pasek to gt2.
Doradzi ktoś coś?
Silniki standard 200 kroków na obrót.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 18:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
16t będzie mocniejszy.
20t będzie szybszy.
Weź takie i takie - poeksperymentować zawsze możesz.
OS z tez na pasku? Czy jednak na śrubę?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 09:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Zetka na pasku. Ale troszkę tego rozwiązania się obawiam. I cały czas myślę czy nie lepiej jednak było by śrubę. To oczywiście skąplikuje cała konstrukcję. No i podniesie koszta.
Narazie zostanie na pasku jak będzie mocno upierdliwe to wtedy wyjdzie wersja z śrubą.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 13:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2871
Wiek: 53
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Addriano1 napisał(a):
No dobrze to teraz pytanie
Ma może ktoś te rolki w domu na stanie?
Mam, ale wersję mini...

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2020, 14:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
Zetka na pasku. Ale troszkę tego rozwiązania się obawiam. I cały czas myślę czy nie lepiej jednak było by śrubę. To oczywiście skąplikuje cała konstrukcję. No i podniesie koszta.
Narazie zostanie na pasku jak będzie mocno upierdliwe to wtedy wyjdzie wersja z śrubą.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


Wiem że trochę komplikuje. Ale jak chcesz utrzymać wrzeciono na danej wysokości to albo polegasz na grawitacji albo śrubą dociskasz. Pasek będzie szybszy ale śruba mocniejsza. Zawsze elementy do śruby można zrobić dukowane. Przecież to nie będzie frezować w stali tylko co najwyżej w Alu. Akurat karetkę osi Z można wziąć z konstrukcji Root CNC v3

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2020, 20:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Póki co zmieniłem koncepcje
Termika. Żółte to elementy drukowane.
Ale może zostaną zastąpione blachami.
Mam pewien pomysł.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2020, 11:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Trochę już poskręcałem
Wróciłem do koncepcji stalowej.
Plus plastikowe tuleje dystansowe.
Tak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps to żółte to trzymak do drutu z laminatu.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2020, 12:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 116
Wiek: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Fajny projekt.

A inne, niedokończone projekty też wznawiasz ?

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2020, 14:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6034
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Dobrze niech szkicuje. Może wytnie w końcu te dwa modele.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2020, 22:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 2 stycznia 2014, 23:17
Posty: 116
Wiek: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Modele jak modele, ale pewną drukarkę już wycina 2 lata albo i dłużej ;-)

_________________
Pozdrawiam Mariusz
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2020, 21:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Dziś był kurier
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2020, 23:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Hej
Mam dostęp do akrylu 8mm
Więc może by tak spróbować?
Załącznik:
IMG_20200123_231219.jpg
IMG_20200123_231219.jpg [ 3.81 MiB | Przeglądane 407 razy ]

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2020, 09:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Akryl w ramach drukarek Anet słynie z tego ze pęka przy dokręcaniu śrub/napinaniu pasków... To już lepiej sklejkę 8mm lub nawet 10mm.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2020, 10:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Osobiście mam inne doświadczenia w tej materii.
Stary termoploter ma wózki z akrylu 3mm poskręcanego na śruby M8. I to rozwiązanie ma już za sobą co najmniej 15lat.
Wciąż działa tak samo dobrze.
A pod spodem złożona na próbę oś nowego termika wszystko skręcone na fest (nie mylić z Romanem ;) )
Przy pomocy kluczy imbusowych i płasko-oczkowych na śruby M5
I odpukać w niemalowane wszytko ma się dobrze, wiec jestem dobrej myśli.
A wygląda to tak :
Załącznik:
IMG_20200124_095618.jpg
IMG_20200124_095618.jpg [ 3.8 MiB | Przeglądane 377 razy ]

Załącznik:
IMG_20200124_095621.jpg
IMG_20200124_095621.jpg [ 3.86 MiB | Przeglądane 377 razy ]

Załącznik:
IMG-20200124-WA0008.jpeg
IMG-20200124-WA0008.jpeg [ 1022.56 KiB | Przeglądane 377 razy ]

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2020, 22:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Nie zapomnij o 5 osi:

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2020, 22:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6034
Wiek: 48
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Tu raczej nie ma 5 osi. Tutaj jest sztywna brama plus stół obrotowy ale nie obejrzałem do końca więc może się mylę.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Znam doskonale trzy języki:ironię, sarkazm, przekleństwa
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego Tutaj łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2020, 18:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Osa napisał(a):
Tu raczej nie ma 5 osi. Tutaj jest sztywna brama plus stół obrotowy ale nie obejrzałem do końca więc może się mylę.


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Dobrze Adam musisz jak już tak liczyć to tutaj są 3 osie.

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 5 lutego 2020, 00:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Tak z dzisiaj
W Krakowie nakupiliśmy śrubek i jest efekt.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

70,896,056 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL