Przetopisz!
Ten znany z YT fakt sprawił, że od dawna myślałem o przetapianiu aluminium. To w miarę najprostszy sposób na uzyskanie z alu określonego kształtu np rolki napędowej czy figurki, czy innych tam takich. Dokładając do tego ploter styro czy drukarkę 3d pojawia się sporo opcji.
No to parę zdjęć co mi na razie z tego wyszło.
Załącznik:
01.jpg [ 1.98 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Stare gaśnice jako najtańsze tygle do topienia. Przy okazji zobaczyłem jak zmieniła się ścianka gaśnicy od mniej więcej 1997 do czasów obecnych. Gdyż miałem właśnie gaśnice z 3 różnych okresów: 1997, 2005 i taka paro letnia. Ścianka jest ponad 2x cieńsza
Załącznik:
02.jpg [ 1.93 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Załącznik:
03.jpg [ 1.23 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Żeby zmniejszyć wyziewy usunąłem farbę
Załącznik:
04.jpg [ 3.09 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Trzy gotowe tygielki. Śruby dla ułatwienia wyciągania, ale nie są krytycznie potrzebne.
Załącznik:
05.jpg [ 955.75 KiB | Przeglądane 14853 razy ]
Na pierwszy ogień puszki po napoju oraz trochę drutu ze starej instalacji elektrycznej
Załącznik:
06.jpg [ 1.92 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Palnik, taki do lutowania twardego - podłączony przez reduktor do dużej butli 11'tki
Załącznik:
07.jpg [ 2.31 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Z założoną przykrywką. Piec to wiadro wylane w środku zaprawą wysokotemperaturową z otworem z boku i wolną przestrzenią w środku. Wieczko zrobione tak samo - odlane w jakiejś miedniczce.
Załącznik:
08.jpg [ 2.5 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
Pocięte stare patelnie w końcu znajdą nowe zastosowanie zamiast być śmieciem czyli #ekologia
Załącznik:
09.jpg [ 667.29 KiB | Przeglądane 14853 razy ]
Przy okazji gdyby ktoś szukał fajnego kołpaka - bardo fajne wychodzą po przecięciu patelni na pół
Załącznik:
10.jpg [ 1.73 MiB | Przeglądane 14853 razy ]
A gdyby jeszcze pospawać, no i wziąć sztukę nówkę
Amelinium póki co oparło się płomieniom gdyż palniczek okazał się zbyt mały. W końcu wyjaśniła się zagadka dlaczego ludzie robią je sami a nie korzystają z gotowców. Zawartość tygla zmieniła kolor, cała farba z puszki zniknęła jednak temperatura okazała się zbyt mała żeby uzyskać płynność. Gdy dokupię parę rurek skończę palnik własnej roboty o duuużo większej mocy, który mam nadzieję ogarnie temat.