Co do min napięcia jakie pozostaje w pakiecie mam wszędzie gdzie mogę ustawione zabezpieczenie na 3,2V i do takiego napięcia staram się je rozładowywać.
Te 0,2 V ponad 3V traktuję jako rezerwę i to wyłącznie ratunkową.
Jedno czego przestrzegam to nie obciążanie pakietu Max prądem ciągłym tu mam zawsze spory zapas.
Szczerze to jakoś specjalnie nie dbam o pakiety i jeszcze nie miałem żadnych przykrych konsekwencji.
Potrafię po lataniu zostawić na 2 tygodnie część naładowanych do pełna pakietów a część prawie pustych.
Podstawowe pakiety jakich używam to 3 i 4 celowe 20C Turnigy te pospolite niebieskie.
Postanowiłem kiedyś sprawdzić do jakiego napięcia można rozładować pakiet LiPo
Był to pakiecik nowy fabrycznie 1250 mAh 3S 30C i udało mi się go rozładować do 2,2V każdą celę po czym wstał przy pierwszym ładowaniu bez problemów.
Ten sam pakiet już nie był do odratowania po rozładowaniu do 2V.
Dwie cele w żaden sposób nie chciały przyjąć prądu i z czasem straciły te 2V do jakiegoś szczątkowego napięcia.
utopia napisał(a):
.......Jeśli akumulator bierze 2x więcej niż ma pojemności to biorę w jedną rękę akumulator w druga
szpadel....
Pakiety idą pod szpadel

jak czuję że słabną podczas latania i jeśli bilans wypalonej i zatankowanej ilości prądu znacząco się rożni.