Teraz jest wtorek, 16 kwietnia 2024, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 19:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 605
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Ponieważ nie wyznaje sie na aparaturach powiedzcie czy jest jakis trik aby wykorzystać w pełni gimbale . Mam szescio kanałowa i czy jest możliwość aby te pozostałe kanały mogły byc na gimbalach oczywiście po przełączeniu jakiegoś pstrykotka :cry:

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 20:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 2199
Wiek: 58
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Jacku, akurat Spectrum DX6i (bo wiem, że taki masz) mam również i ja. Ten nadajnik ma praktycznie 5 kanałów funkcyjnych: cztery na drążkach proporcjonalne i jeden nieproporcjonalny (włącz/wyłącz) jako przełącznik na obudowie. Szósty kanał to możliwość zmiksowania, do ustawienia w menu.
To o czym piszesz nie spotkałem w żadnej aparaturze. Dodam, że używam urządzeń dostępnych dla zwykłego śmiertelnika. Aparatury na które musiałbym wziąć kredyt widziałem jedynie na zdjęciach i filmach. Być może są tam takie funkcje o które Ci chodzi ?
Ale nie będę tu dyskutował. Może koledzy się wypowiedzą.
Chciałbym tylko Ciebie uświadomić, że DX6i to "biedne" radyjko. Jedno z pierwszych, które weszły na rynek modelarski w systemie 2,4GHz, więc i z rozbudową go zapewne będą problemy.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 302
Wiek: 56
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Cześć
Takie możliwości posiadają aparatury z systemem OPENTX lub EDGETX, pozostałe które znam maja ograniczone możliwości i ograniczoną ilość miksów.

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 22:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6049
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Wszystkie aparatury FrSky np QX7 mają możliwość przypisania dowolnej funkcji do dowolnego drążka czy przełącznika. Albo bezpośrednio albo na zasadzie miksera albo tzw fazy lotu gdzie inny przełącznik zmienia układ przypisania np gimbali. Do tego nawet 16 kanałów, wielka ilość różnych odbiorników, telemetria, czujniki i spory zasięg. Za niewielkie pieniądze.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 22:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 302
Wiek: 56
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Zgadza się, bo zarządza tym radiem system OPENTX ;)
Załączam link do strony OPENTX z wykazem Radyjek które ten system obsługuje https://www.open-tx.org/radios
oraz link do strony EDGETX z wykazem Aparatur które z kolei przez ten system są obsługiwane. https://edgetx.org/supportedradios/
Krótko mówiąc radia które mają zainstalowany OPENTX, w przeważającej części można również zainstalować EDGETX.

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: czwartek, 30 listopada 2023, 23:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6498
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Dodatkowo na przykład z modułem 4In1 FrSky lub Radiomaster obsłuży Twoje Spektrumowe odbiorniki.
Mój Radiomaster Zorro ożywił nawet odbiornik Turnigy, używam też odbiornika Flsky oraz FrSky

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 07:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 605
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Czyli pozostaje dokupić odbiorniki

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 12:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3704
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jacku, jak by coś, to mam na sell TGY9x z modułem FrSky DJT. Leciwa, ale działająca i ma 9 kanałów

Załącznik:
IMG_20231201_115559_m.jpg
IMG_20231201_115559_m.jpg [ 648.19 KiB | Przeglądane 1399 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Spektrum
PostNapisane: piątek, 1 grudnia 2023, 12:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6498
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Jacek Kempiński napisał(a):
Czyli pozostaje dokupić odbiorniki


Raczej nadajnik, bo Twój jak napisał Jarek ma 4 kanały proporcjonalne i jeden włącz wyłącz.

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

118,876,967 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL