Teraz jest wtorek, 16 kwietnia 2024, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 18:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 10:07
Posty: 225
Wiek: 69
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Zrobiłem pomiary Rw pakietu (nowy, napięcie na celach równe 3,80V). Ładowarka accucel6. wynik: 19, 14, 12 miliohmów.
Ponowiłem pomiar tego samego pakietu za pomocą wykonanego "kabelka" tak, by mierzyć każdą celę oddzielnie. Wynik:28, 32, 27 miliohmów. Gdzie robię błąd?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 19:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2737
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa
Najpewniej spadek napięcia na kabelku

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 19:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 10:07
Posty: 225
Wiek: 69
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Przewody krótkie wykorzystane z regulatora więc o pomijalnej oporności w stosunku do fabrycznych kabelków z ładowarki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: środa, 1 listopada 2023, 10:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 227
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
HenryS napisał(a):
Przewody krótkie wykorzystane z regulatora więc o pomijalnej oporności ...

Czy aby na pewno pomijalne?
Przewód 0,14mm2 ma oporność ok 134ohm/km
czyli 0,134ohm/m
czyli każdy 1cm takiego przewodu to opór 1,34 miliohm
Tak w przybliżeniu dla przewodów miedzianych.
Pozostaje jeszcze kwestia złącz oraz samych przyrządów pomiarowych...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: środa, 1 listopada 2023, 14:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2174
Wiek: 56
Lokalizacja: Brudzew
Coś mi świta że Accucela powinno się kalibrować - może to by pomogło?..

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: środa, 1 listopada 2023, 16:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 10:07
Posty: 225
Wiek: 69
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Przewody w moim "kabelku" są dwukrotnie krótsze od oryginalnych z ładowarki i mają ten sam przekrój.
O kalibracji tej ładowarki nie wiem nic. Proszę o instrukcję.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: środa, 1 listopada 2023, 18:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6049
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Rumcajs napisał(a):
Coś mi świta że Accucela powinno się kalibrować - może to by pomogło?..
W czym?

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2023, 11:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2174
Wiek: 56
Lokalizacja: Brudzew
https://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=19632
https://m.youtube.com/watch?v=9hvR7dGAkEo

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2023, 11:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6049
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Nie "jak skalibrować" tylko w czym niby to ma pomóc? Jeśli chodzi o rezystancję wewnętrzna pakietów? Oczywiście, że każda ładowarka powinna wskazywać właściwe napięcie, to nie ulega wątpliwości, tak samo jak miernik czy inne urządzenie, którego używamy...

Ale wracając do początku. Po co znać RW pakietu sklepowego? Jak wyjdzie rozjazd na celach - a wyjdzie - to będziesz go rozklejał? Jaki rozjazd jest akceptowalny a jaki nie? I takich pytań mogę tu jeszcze dużo wstawić...
A potem jak wyjdą te różnice to będziesz składał ponownie z podobnych cel (rw)? Ale wiesz, że za jakiś czas one się znowu rozjadą - bo muszą - i wtedy kolejna rekonfiguracja?

Jeśli sami składamy pakiety z dowolnych ogniw i mamy ich dużo i chcemy żeby taki pakiet pochodził JAK NAJDŁUŻEJ i jak najlepiej wtedy zazwyczaj warto sprawdzić ten opór - żeby wyeliminować czarne owce wśród cel. Ale nawet wtedy nie jest ważny końcowy wynik a tylko różnice między wynikami. Żeby wszystkie użyte ogniwa były najbardziej bliźniacze jak to możliwe.

I jeszcze garść istotnych informacji. KAŻDY miernik ma swoje limity i określone tolerancje. W niektórych zakresach pomiarowych to co wyświetla może być znacznie gorsze niż w innych.
Środowisko dookoła ma ogromne znaczenie: temperatura, wilgotność, jakość połączeń przy testach czy długość i jakość przewodów (sond), itd, itp
Oporniki kupowane w sklepach też mają różne tolerancje i nawet te super-duper za miliony monet mają odchyłki a przy mierzeniu rezystancji wynik będzie sumą wszystkich błędów.
Blaszki i powierzchnie ogniw często są pokryte różnego rodzaju tlenkami o czym warto pamiętać zbliżając tam jakiś miernik.
Czyli wszystko co chcemy porównać ładujemy do pełna TĄ SAMĄ ŁADOWARKĄ NA TYCH SAMYCH USTAWIENIACH, nie trzymamy palcami sond miernika żeby skóra nie miała kontaktu z urządzeniem pomiarowym. Pomiary robimy tego samego dnia w tych samych warunkach temperaturowo-wilgotnościowych.
Albo latamy póki się da, póki spuchnięcie jest mniejsze niż miejsce w modelu, ładujemy póki prąd przyjmuje a ilość prądu oddawanego jest wystarczającego do tego co robimy danym modelem :mrgreen:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pomiar Rw pakietu
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2023, 11:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 10:07
Posty: 225
Wiek: 69
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Ellipsis. Trochę się nie rozumiemy. Podałem przykładowy wynik na nowym pakiecie bo testując stare, dość wyeksploatowane pakiety, zauważyłem występujące regularnie, spore rozbieżności i dlatego postanowiłem sprawdzić ŁADOWARKĘ i jej system pomiarowy na nowym pakiecie...Ale dziękuję za teoretyczną "przypominajkę".
Problem już rozwiązałem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

118,877,299 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL