Teraz jest niedziela, 25 lutego 2024, 07:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ustawienie
PostNapisane: sobota, 22 lipca 2023, 18:05 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Ponieważ stwierdziłem że nie dam rady mam takie pytanie . Jak ustawić RUd i ch5 aby było na środku . Bo aktualnie jak serwo podłączę to się obraca


Załączniki:
P1070948.JPG
P1070948.JPG [ 2.78 MiB | Przeglądane 3682 razy ]

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 06:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 2190
Wiek: 57
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Próbowałeś trymerem drążka przypisanego do kanału "Rud", rudder - ster kierunku ?
Załącznik:
IMG_20230724_074125.jpg
IMG_20230724_074125.jpg [ 238.43 KiB | Przeglądane 3611 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 08:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
W zależności od nadajnika może być opcja reset do ustawień pierwotnych, wtedy trzeba konfigurować dany model od początku.
Bo może masz coś namieszane z mikserami.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 17:02 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Po oględnym sprawdzeniu najprawdopodobniej potencjometr . Wariuje co widac na monitorze . Po puszczeniu drążka na neutrum widać jak sie sam przesuwa . Teraz szukam kogoś co naprawi . Moje przypuszczenia tez były ze potencjometr dlatego dałem do bardziej doświadczonego kolegi i tez to stwierdził .

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 17:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Jeśli rudder i ch5 są dokładnie w tej samej pozycji na wyświetlaczu tzn że masz dla nich ustawiony mikser, który łączy kanał 5 i kanał 4 czyli rudder. Jeśli przestawisz pstryczek dla kanału 5 na inne położenie jest spora szansa że ten drugi wróci na środek i będzie działał 'normalnie'. Oczywiście najlepiej byłoby skasować miksery.
Wspomniany pstryczek jest tu po lewej
Obrazek

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 19:16 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Kiedys mi się złamał ale ten drugi co ma napisane RUDD D/R i nie wiem w jakiej pozycji pozostał jutro zobacze czy moge kupic taki w sklepie.

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2023, 20:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
W sklepie za rogiem to nie wiem, ale Chińczyk ma:
https://pl.aliexpress.com/item/32829486898.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2023, 14:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 665
Wiek: 75
Lokalizacja: Olsztyn
Jacek napisz jaki to przełącznik dwu czy trzy pozycyjny i jaka długość dźwigni . Jak by ci pasowało to wymontuje ze starej aparatury i ci wyśle .

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2023, 16:55 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Rano na 7 biegne aby nie płacić postojowego do sklepiku za rogiem a tam patrze nie ma juz go .Jest chyba 2 pozycyjny . Będzie trzeba albo usmiechnąc sie do Edwarda albo do Chińczyków .


Załączniki:
P1070960.JPG
P1070960.JPG [ 961.36 KiB | Przeglądane 3466 razy ]

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Ostatnio edytowano środa, 26 lipca 2023, 18:02 przez Jacek Kempiński, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2023, 18:14 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3691
Wiek: 57
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Gdzieś mam cały zestaw nowych przełączników od TGY9XR. Jak by coś, to mogę się zmusić do poszukania :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2023, 19:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2013, 12:14
Posty: 665
Wiek: 75
Lokalizacja: Olsztyn
To się zmuś a Jacek niech lepiej zrobi nowy samochód .

_________________
Dobre towarzystwo i kropla rumu , lub na odwrót .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: sobota, 29 lipca 2023, 10:31 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
JOKER 2 napisał(a):
To się zmuś a Jacek niech lepiej zrobi nowy samochód .

Samochód Porsche 917 zaczęty ale chcę najpierw skończyć statek


Załączniki:
a.jpg
a.jpg [ 460.84 KiB | Przeglądane 3260 razy ]

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2023, 18:40 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Aparatura bez zmian Nie umiem przesłać filmiku z fb pokazałem tam filmik jak pracuje .Chyba trzeba będzie nowe potencjometry albo sie poddam.
http://www.facebook.com/100007335992153 ... 069425966/

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2023, 19:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 476
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Jacek na pewno potencjometr.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: sobota, 26 sierpnia 2023, 13:52 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania za wszelkie opinie i rady dotyczące aparatury . Podjąłem decyzje zakupu nowego gimbala . Wydałem na prawy i lewy 180 zł . Jest już zamontowany i działa . Muszę jeszcze dokupić tą rolke nie wiem jak się nazywa fachowo ale poproszę kolegę z forum moze powie jaką ma to nazwę i zamówię . Teraz pochwalę sie że sam wymieniłem to cudo bo od elektroniki stroniłem .Jeszcze sie uśmiechnę do Huberta aby podpowiedział jak ta rolka sie nazywa do ustawień i ja też wymienie. https://fb.watch/mFHtjh9tc9/

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: niedziela, 27 sierpnia 2023, 09:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Po angielsku to będzie "roller switch" u nas najczęsciej mówią "wybierak" albo "rolka"

https://www.amazon.com/Spektrum-Replacement-Roller-Switch-SPMR61062/dp/B09SXS5CHC

https://www.amazon.com/Replacement-Roller-Sensor-Button-Spektrum/dp/B0B49B3D9D

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ustawienie
PostNapisane: niedziela, 27 sierpnia 2023, 19:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Ale tam będzie coś na zasadzie impulsatora, wystarczy rozebrać wyczyścić i złożyć. Powinno działać, często tak robię w sprzęcie audio, dawniej w VHS. Wszelkiej maści regulatory głośności (nie potencjometry), lub sensory położenia mechanizmu VHS, tak działały. Problemem były styki, które pokryły się patyną.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

117,104,300 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL