Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 06:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 18:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1228
Wiek: 71
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
Potrzebuję pilnie wykonać kilka płytek do układów elektronicznych.Czy macie Koledzy wiedzę,
gdzie robią szybko,dobrze i tanio... :?:

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 19:54 
bobik napisał(a):
szybko,dobrze i tanio

Tych trzech pojęć nie da się nijak połączyć :mrgreen:
Chwalą za jakość Techno-Service
Jest jeszcze podobno dobry Drukowane.pl
I jeszcze jedna firma, a le dłuższy czas oczekiwania, i raczej dla większych serii OSH Park


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 20:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4720
Wiek: 49
Lokalizacja: Poznań
Samemu- termotransfer .
Drukarka laserowa i żelazko do przeniesienia na miedź .

_________________
Wiem... Marudzę bo jestem stary
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 20:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 17:50
Posty: 127
Wiek: 32
Lokalizacja: Pszczyna
Robiłem w drukowane.pl - bardzo tanio i dobrze, ale długi czas oczekiwania (~3 tyg).
Technoservice - bardzo dobrze i szybko (ekspres chyba 7 dni), ale dość drogo.
Rzucę jeszcze nazwami: http://www.kono.com.pl , http://www.eltar.pl.

Nie robiłem i nie wiem dokładnie jak to wygląda (słyszałem że niektórzy korzystają), ale można też u skośnookich przyjaciół zamówić, np:
http://www.pcbway.com

A jak coś prostego, to tak jak mówi utopia: metodą żelazkową w domu - Ale czy za pierwszym razem wyjdzie szybko i tanio ? To też zagadka.

_________________
Pozdrawiam, Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 21:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1228
Wiek: 71
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.Pokombinuję,zobaczę gdzie zdążą...

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 21:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 marca 2013, 02:24
Posty: 405
Wiek: 39
Lokalizacja: Wwa
prototypy.com - jakościowo ok, hiper express też mają ale nie tanio

_________________
--
Pozdrawiam, Adam
Quad FPV MultiWii, Hexa KFC32, Hexa AutoQuad!, MultiWii Y4, Quad Edward AutoQuad, Autoquad M4 x2, Pioneer 1400, Skysurfer 2000, DG-1000, ESA Ił2m3, ESA Hawker Typhoon, ESA Ki-61 Hien, DLG GROT, Breeze PRO EVO


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 21:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 55
Lokalizacja: Peterborough, UK
Jak słusznie zauważył Utopia, samemu, termotransfer, laser, Eagle i trochę chlorku-żelaza.
Płytki wychodzą jak ta lala. Sam robiłem ;)
a jak się człowiek uprze to nawet nie gorzej niż od "nich", lakierek też mozna sobie nałożyć :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 22:12 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6498
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
ot taki manual

http://www.leon-instruments.pl/2010/04/ ... -domu.html

lub tutaj

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 0PW05IqMXQ

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 16:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1228
Wiek: 71
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i informacje.Niespodziewanie płytki już są gotowe.
Temat uważam za zamknięty.

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 16:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4720
Wiek: 49
Lokalizacja: Poznań
Chciałbym dodać że jest szybsza metoda niż programy ...

Ręcznie czarny pisak na kartce a potem ksero na żelazko i laminat .
Robiłem tak pojedyńcze sztuki nawet z rastrem 1,25mm

Jakiej metody nie wybierzesz życzę sukcesów !

_________________
Wiem... Marudzę bo jestem stary
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 16:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 55
Lokalizacja: Peterborough, UK
bobik napisał(a):
Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i informacje.Niespodziewanie płytki już są gotowe.
Temat uważam za zamknięty.

WOW!
Noo to faktycznie szybko, gdzie kto jak ?!

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 19:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2101
Wiek: 55
Lokalizacja: Szczytniki
RobUk napisał(a):
Noo to faktycznie szybko, gdzie kto jak ?!

Chyba jakieś cuda na forum się robią, mnie ostatnio "dron" z nieba spadł, a Januszowi płytki. Ciekawe co na to wielebny, może na tace trza dać, bo dobrze idzie.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 19:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3647
Wiek: 70
Lokalizacja: Pabianice
Na tacę? A po co? Dobrze idzie, to nie psuć ;)

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 19:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6597
Wiek: 71
Lokalizacja: Warszawa
Janusz?
Janusz każdych płytek wart.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2020, 21:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2594
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
Może nie dostanę złotej łopaty :lol:

Próbuję z projektu w Eagle stworzyć plik do mojego CNC dzięki któremu miałbym zrobione otwory i wyciętą płytkę. Przepytałem oczywiście wujka Google w tym temacie, ale niestety żaden z opisów nie działa prawidłowo.
Moglibyście podsunąć jakieś pewne rozwiązanie.

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2020, 22:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 634
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Chcesz mieć gcode z eagle? Aż tak prosto chyba nie ma. Z szybkiego skanu internetu wynika ze musisz przejść pośrednia drogę przez DXF i jakiś CAM.

https://idleloop.com/robotics/cutter/eagle-dxf.php

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 01:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5378
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
A nie lepiej https://carbide3d.com/copper/
Używam od nich carbide 3d czyli takiego rozbudowanego cam + prosty cad i nie wrócę już do innych

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 12:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 listopada 2012, 18:35
Posty: 91
Wiek: 67
Lokalizacja: Kutno
Ja używam CopperCAM , też jest darmowy.
https://www.galaad.net/coppercam-eng.html
Przerabia i Gerbera i Exellona na Gcody

_________________
Pozdrawiam.
Kazik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 19:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 18:35
Posty: 2279
Wiek: 57
Lokalizacja: Poznań - Jeżyce
Eagle tez zapisuje do gerbera. Nie pamiętam jak ale robiłem to lata temu.
i są programy Gerber to Gcode.

_________________
Bartek
NEVER STOP EXPLORING!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Wykonanie płytek do elektroniki
PostNapisane: sobota, 14 marca 2020, 18:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2594
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, ale ostatecznie udało się uzyskać efekt końcowy dzięki nakierowaniu na super proste rozwiązanie wskazane przez Huberta :D

Ellipsis napisał(a):
A nie lepiej https://carbide3d.com/copper/
Używam od nich carbide 3d czyli takiego rozbudowanego cam + prosty cad i nie wrócę już do innych

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

72,433,428 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL