Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RTL w zabawkach.
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 18:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1372
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Orientujecie się jak rozwiazano RTL/RTH w zabawkach sprzzedawanych w marketach ?
Kolega mnie zapytał i nieco się zmieszałem bo szczerze mówiąc nie podjął bym się właczania takiego g...a jeśli to nie potrafi prawidłowo orientować się w przestrzeni czyli położenie geograficzne wraz z wysokością. Po co komu RTL jeśli komputer nie wie na jakiej wysokości się znajduje.
Czy to może zapisuje parametry z akcelerometru i żyroskopu o potem na bazie tych danych wylicza drogę powrotu czy może ma jakiś wbudowany GPS ?

Zdziwił bym się gdyby miał GPS ale .... kto wie.

Orientujecie się w tym temacie ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 19:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3263
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Lecieć w stronę silnego sygnału :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 19:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1372
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
No nie mów szymon że to tak jest zrobione ? :P:P:P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 19:57 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Można to łatwo sprawdzić, czyli po starcie przemieścić się kilkanaście metrów od miejsca startu i włączyć to "RTL".

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 20:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1372
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
A jeśli by przypadkiem się złamała antenka to co ? :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2018, 19:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
To miałbyś mega pecha. A później ze złamaną antenką nie miał byś wcale zasięgu... wiec pytanie raczej czysto teoretyczne.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: środa, 14 lutego 2018, 22:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1372
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Ok Panowie ale nie wiem w dalszym ciągu jak ten problem rozwiązano a ciekawi mnie bo wierząc w to co napisał Artu to taka trochę "Ćma do światła" ...... nie wydaje mnie się.
Chociaż z drugiej strony ..... to chyba jedyne w miarę rozsądne wytłumaczenie.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RTL w zabawkach.
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 11:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Rob - specjalnie dla Ciebie wpisałem w google hasło: "how return home function works"
i wyskoczyła ta strona (3 wynik od góry):
http://www.rcdronearena.com/2015/12/17/ ... uadcopter/

Jak masz GPS to sprawa prosta.
W zabawkach bez GPS RTL działa tylko w trybie head less - i po prostu zabawka wraca po linii prostej lecąc do tyłu w trybie head less - nie jest powiedziane, że wróci dokładnie w miejsce startu - ale lepsze to niż nic... RTL nie działa w innym trybie - tzn możesz kliknąć ale nie bądź zaskoczony jak zabawka poleci sobie w kierunku innym niż do miejsca startu.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,764,753 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL