Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Elektronika uszkodzona przez nadajnik?
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 09:58 
modelarz

Witam wszystkich.
Dostałem wreszcie nowiutką TURINGY 9x v2. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z aparaturą RC. Zabrałem się do studiowania instrukcji z włączonym nadajnikiem. Po jakimś czasie żona stwierdziła na drugim domowym kompie, że nie ma internetu ( używamy routera i domowej sieci). Faktycznie zginęła nam sieć przekazywana przez router. Obecnie jestem zalogowany do sieci sąsiada. Resetowanie mojego routera nic nie dało. No i teraz pytam, bo może ktoś coś wie: czy pracujący w domu nadajnik może spowodować uszkodzenie np. routera lub innego elektronicznego urządzenia?
Pozdrawiam.
Józek

Żyj sam i daj żyć innym!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Elektronika uszkodzona przez nadajnik?
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 10:36 
Moderator

Dual miał tak samo jak ty, jednak jemu internet zwykle wracał po wyłączeniu nadajnika.

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 11:29 
Moderator

Nadajnik pracuje na "tej samej" częstotliwości co modemy wi-fi.
Jeśli znajdzie się wystarczająco blisko modemu silny sygnał może go "przytkac"
Celowo napisałem w cudzysłowiu> tej samej częstotliwosci < gdyż pasmo 2,4 jest bardzo szerokie ale silny sygnał potrafi blokować działanie urządzeń na bliskich kanałach .

Mity jakboby 2,4G było niezakłócalne już dawno zostały obalone.
Radiolinia 2,4G potrafi kompletnie ogłuszyć odbiornik w modelu aż do czasu gdy model opuści wiązkę radiową . To samo tyczy się wyładowań atmosferycznych - tak kolega rozbił zagi podczas gdy ja na 35 Mhz miałem tylko "trzepnięcie sterami".
Jednak na codzień pomijając takie dziwne przypadki jest to system bez porównania bezpieczniejszy dla nas i dla modeli

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 12:20 
Moderator

Mit ten nie jest do końca mitem - zakłócenie nadajnika 2.4 innym nadajnikiem 2.4 jest dosyć ciężkie do osiągnięcia, za to na 35 MHz wystarczyła ta sama częstotliwość z niewielkiej listy kanałów.

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 14:54 
Moderator

Osobiście w domu korzystam z rutera WiFi Asus, bawię się aparaturą 2,4GHz i jak narazie problemów nie mam ale... jak narazie.

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 18:02 
modelarz

Router , na szczęście nie został uszkodzony ale zostały zresetowane wszystkie ustawienia takie jak nazwa sieci, hasła, zabezpieczenia. Mój router to Linksys. Prawie dwie godziny walczyłem przy pomocy konsultanta z firmy by go ponownie ustawić. Teraz wszystko wróciło do normy ale niepokój chyba pozostał, bo jak widzę, zdania na temat możliwości zakłuceń urządzeń przez nadajnik są podzielone.
Myślę, że ucząc się nadjnika muszę wyjmować moduł nadawczy. Natomiast nie wiem jeszcze jak zrobić gdy będę ustawiał serwa, próbował wychylenia sterów, lotek itd.
Pozdrawiam.
Józek.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 18:22 
modelarz

Mój router to też Linksys. Nadajnik w czasie testów serw i konfiguracji mam jakieś 25-30 cm od routera (ba antena to chyba z 5 cm od routera). Mam zawsze moduł wsadzony w nadajnik. Nigdy ale to nigdy nie miałem żadnych problemów z siecią i innym sprzętem elektronicznym.
Coś musi być nie tak. Nie ma możliwości aby nadajnik rozsypał router. Spróbuj jeszcze raz czy znów się rozsypie router. Najwyżej będzie Cię to kosztowało 15 min. konfiguracji Linksys-a.

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 19:02 
Moderator

Konrad - myślę że Twój nadajnik ma nieco innego kalibru tor radiowy

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 20:42 
modelarz

No to też może być, ale jestem naprawdę zaskoczony, że u Józka rozsypała się konfiguracja routera.

PostNapisane: piątek, 17 lutego 2012, 23:27 
modelarz

No cóż, z obawą ale sprawdzę jeszcze raz. Chyba nie mam innego wyjścia. Na razie jednak spróbuję podłączyć nadajnik do symulatora. Jeśli mi się to uda, to będzie spory sukces i wtedy zacznę myśleć co dalej.
Pozdrawiam.
Józek.
Ps.
Analizowałem, już na spokojnie, całą sekwencję zdarzeń:
Siedziałem przy kompie, czytałem instrukcję, nadajnik był włączony. Za chwilę przyszła żona i stwierdziła, że na jej kompie nie ma internetu. Sprwadziłem u siebie - też nie było. ( Takie sytuacje zdarzały się , wystarczyło zresetować router i było po sprawie). Zresetowalem go ale internetu nadal nie ma. NIe zwróciłem w ogóle uwagi na to, że nadajnik jest cały czas włączony. Poszedłem do sąsiedniego pokoju i zresetowałem router jeszcze raz ale teraz przytrzymałem dłużej przycisk resetu. Nie poprawiło to sytuacji. Wtedy skojarzyłem pracujący nadajnik z brakiem sygnału z routera. Wyłączyłem go ale to także niczego nie zmieniło. Otworzyłem Centrum sieci i udostępniania w komputerze i zauważyłem, że pojawiła sie nowa sieć o nazwie mojego routera czyli Linksys i sieć ta byla w ogóle nie zabezpieczona. Nie zróciłem na nią specjalnej uwagi koncentując sie na braku nazwy mojej sieci. To było wczoraj. Dzisiaj wróciłem do tematu. Zalogowałem sie do sieci sąsiada ( za jego zgodą oczywiście) by mieć w ogóle wyjście na świat.Potem wyłączyłem router i stwierdziłem, że zniknęła także sieć o nazwie routera. Skojarzyłem wtedy, że sygnał tej sieci pochodzi właśnie z niego. Dotarło to do mnie ale nadal nie kojarzyłem związków przyczynowych. Dopiero konsultant z firmy Linksys podpowiedział mi, że przytrzymując dłużej przycisk resetu zresetowałem wszystkie ustawienia aż do ustwień fabrycznych ( stąd pojawił się podstwowy sygnal sieci Linksys). Wtedy dopiero poskładałem wszystkie fakty do kupy i wyszło mi, że możliwe ,iż włączony nadajnik prztłumił sygnał sieci i gdybym go wyłączył w porę, to internet by wrócił ale ja nie zrobiłem tego i zresetowałem wszystko do zera. Efektem tego było ponowne konfigurowanie routera.
Wniosek z tego zdarzenia? - Możliwe, że nadajnik zakłuca jednak sygnał sieci choć nie jest to pewne. Możliwe także,że był to przypadek i zbieg okoliczności, że w czasie gdy nadajnik był włączony wysiadł router jak wielokrotnie zdarzało sie to wcześniej. Trzeba to jeszcze raz sprawdzić.

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 09:12 
Moderator

Myślę że nadajnik znajdował się na tyle blisko komputera że zagłuszył sygnał z ruterka.

Swoją drogą -podobna sytuacja wynikała u mnie w pracy gdy uruchamiałem zgrzewarkę do folii blisko ruterka - zgrzewarka jest taktowana 2,5GHz niby sporo dalej ale w końcu w czasie nagrzewania folii pracuje jak nadajnik radiowy i to wielkiej mocy

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 13:40 
modelarz

Wtrące swoje "trzy grosze".
Mam aparaturę FlySky - klon Turnigy i taki sam ruter jak Józek - Linksys. W momencie uruchomienia aparatury "znika" internet w domu.
Wspaniała sprawa jak dzieci za długo siedzą przed komputerami :lol: . Tyle tylko, że nie mam potrzeby resetowania ruterka. Wyłączam aparaturę i wszystko wraca do normy - internet JEST :) .
Spore problemy były jak ustawiałem miksy i testowałem na serwach ustawienia - brak neta w domu i ogólne zamieszanie. Teraz jak "latam" na symulatorze, moduł jest wyjęty i wszystko "gra".
Widać Linksys jest podatny na tego typu zakłucenia.

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 14:01 
Administrator

możecie zrobić taki test i zmenić kanał na sztywno np na 1 a następnie na 13 i czy wtedy bedzie efekt znikania, zapewnie domyślnie macie w routerach kanał ustawiony na auto.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 21:52 
modelarz

Powiem wam że nie tylko te wasze Modemy Wifi są podatne na zakłócenia . Mam Netie Spot'a i włączenie aparatury z włożonym Modułem kończy się na tym ,że sygnał Wifi jest osłabiony, bądź internet się po prostu wyłącza... Mocny sygnał 2.4ghz po prostu tak zakłóca sygnał Wifi , że go zatyka.

PostNapisane: sobota, 18 lutego 2012, 22:40 
Administrator

generalnie trudno osłabić sygnał wifi chyba że zachodzi zjawisko intereferencji i jeden z nadajników jest mocniejszy w tym wypadku nadajnik modelarski.

Ciekawe jak to jest skoro moc takich urządzeń jest regulowana prawnie, sciągamy towary z Chin to mamy tego efekt ;)

Cytuj:
Tworzenie sieci Wi-Fi, a prawo
Jak wszystko w naszym Państwie tak i urządzenia radiowe nadawcze oraz nadawczo-odbiorcze są regulowane przez prawo. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 roku określa wartości maksymalnej mocy przy korzystaniu z sieci Wi-Fi. I tak:

częstotliwości 2,400 - 2,4835 GHz z mocą nie przekraczającą 100 mW e.i.r.p. (20dBm)
częstotliwości 5,150 - 5,350 GHz z mocą nie przekraczającą 200 mW e.i.r.p. (23dBm) przy wyraźnym zaznaczeniu, że to pasmo dopuszczono do użytku tylko i wyłącznie wewnątrz pomieszczeń
częstotliwości 5,470 - 5,725 GHz z mocą nie przekraczającą 1000 mW e.i.r.p. (30dBm)

Skupimy się na częstotliwości 2,4 GHz, ponieważ to właśnie ją wykorzystujemy w naszych domach, firmach itp.

Wikipedia podpowiada nam, że EIRP to efektywna izotropowa moc wypromieniowana, stosowana przy obliczeniach mocy wyjściowej nadajnika dla częstotliwości ponad 1 GHz.
EIRP oblicza się z następującego wzoru:

EIRP = 10 * log10(P/1mW), gdzie P - moc wypromieniowana

Wikipedia podaje nam też podstawowe wyniki (oczywiście w przybliżeniu):

1mW - 0dBm
2mW - 3dBm
5mW - 7dBm
10mW - 10dBm
15mW - 12dBm
20mW - 13dBm
25mW - 14dBm
32mW - 15dBm
63mW – 18dBm
100mW - 20dBm
126mW - 21dBm
252mW - 24dBm
504mW - 27dBm
1000mW - 30dBm

Jeżeli więc tworzymy sieć w naszej firmie/domu i chcemy wykorzystać pasmo o częstotliwości 2,4 GHz, najwyższa moc jakiej możemy użyć wynosi 20 dBm. Czym jest dBm? Jest to nic innego jak jednostka miary mocy.

A teraz praktyka. Przypuśćmy, że kupujemy Access Point: Linksys WRT54GL. Wg producenta moc wyjściowa tego urządzenia to 63mW (18dBm), antena dołączona do tego AP ma moc 2 dBi.

Szybkie obliczenia:

moc nadajnika (18dBM)+zysk anteny (2dBi) = 20 dBm(100mW)

Upsss, wykorzystujemy maksymalną moc na jaką nam pozwala prawo. Co natomiast jeśli chcemy podłączyć np. antenę dookólną o zysku 7dBi? W w/w sytuacji AP mamy 2 możliwości:

możemy zmniejszyć moc poprzez zastosowanie kabla o odpowiedniej długości (np. H155). W ten sposób uda nam się stłumić sygnał o 0,5dB na metrze oraz wykorzystać 2 złącza, które stłumią sygnał o ok. 0,5dB/szt.
drugim sposobem jest wgranie alternatywnego oprogramowania do AP, zwanego tomato, które umożliwia zmianę mocy nadajnika od 0-250 mW.
Rozpatrzymy jednak tylko 1-wszą możliwość.

Moc nadajnika(18dBm)+zysk anteny(7dBi) = 25 dBm, czyli o 5 dBm za dużo.

Jeżeli wykorzystamy kabel H155 (tłumienie ok. 0,5dB/m o długości 8 mb) + 2 złącza (tłumienie ok. 0,5dB/szt) otrzymujemy wzór:

moc nadajnika(18dBm)+zysk anteny(7dBi) – tłumienie kabla (4dB) – tłumienie złączy(1dB) = 20dBi

Wszystko gra. Możemy montować.

Jaki jest sens stosowania tego rodzaju zabiegów? Jaki jest sens zmniejszania mocy nadawania, aby móc podłączyć antenę o większej mocy? Otóż pamiętajmy, że nasze urządzenia nie pracują tylko w trybie nadawania, ale najczęściej dwustronnym (nadawczo-odbiorczym). W związku z tym musimy mieć na uwadze, że podczas odbierania sygnału nie jest ważna moc nadajnika. Najbardziej liczy się bowiem moc odbiornika, w naszym przypadku anteny.

pozdrawiam Marcin

Strefa czasowa: UTC + 1