Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy konstrukcyjne
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 11:10 
modelarz

Witam wszystkich.
Zbudowałem mały szybowczyk taki F1N . Ma to być szbowiec dla mojego wnuka, ale tak szczerze mówiąc , to jest to modelik eksperymentalny dla mnie samego.
Parametry tego modeliku: R=500, L=100, S skrzydła 4,5dm2,waga modelu po wyważeniu 38g, obciążenie jednoskowe płata 8,4g/dm2. Nie piszę o wzniosie i uszach, bo to na razie nie istotne. Dł. belki kadłubowej 500mm. Odległość skrzydła od nosa belki 150mm. Kąt natarcia 1.32 st., a statecznka poziomego 0st. Profil właściwie żaden - deseczka balsowa 3mm zeszlifowana łgodnie do krawędzi spływu i zaokrągłona krawędź natarcia. Wyważenie na 30%. Stateczniki to prosta płytka balsowa. Belka kadłuba to rurka węglowa. Obciążenie wyważenia - ołów. Skrzydełko pomalowałem ( chyba niopatrznie) lakierem poliuretanowym by wzmocnic balsę ,a dołożyłem wagi. Model ma latać na polu.
Problemy: Model rzucony pod wiatr bardzo pompuje. Właściwie to wzbija się i wali w ziemię.
Rozwiązania proste:1. dociążyć dziób.
2. Dokleić lotkę do steru wysokości i odgiąć ją w dół.
Wątpliwości ad. 1. Model i tak jest ciężki. Gdzieś wyczytałem ( nie wiem czy dobrze pamiętam), że w modelach F1N obciążenie jednostkowe nie powinno być > niż 5g. Im cięższy model tym powinien szybciej latać. A mnie chodzi o to aby latał właśnie wolno ( wszak to ma być dla dziecka)
Ad.2. Ster wysokości nie ma lotki. Musiałbym coś doklejać, ponadto byłby kłopot ze stałym ustawieniem kąta wychylenia.
Ptyania: 1. Co będzie się działo gdy przesunę ŚĆ. do tyłu np. na 50% lub w ogóle przesunę skrzydło do tyłu i w ten sposób zdejmę nieco wagi.?
2. Jak zmniejszę kąt natarcia np. do 0.5 st. Model powinien przestać pompować ( choć nie jest to pewne)
ale straci siłę nośną i będzie szybszy. A, może właśnie zwiększyć kąt natarcia np. do 3st. przez to model powinien zwolnić, mieć większy wypór ale aby uchronić się właśnie od zwiększonej tendencji do pompowania, to zmienić także kąt natarcia statecznika poziomego czyli, innymi słowy, zmienić kąt zaklinowania.
3. Wiem, że są jakieś programiki do wyliczania tych właściwych proporcji. A może i bez programików da radę? Trafiłem na nie na stronie modelarza z Nemiec ale nie mogę ich odpalić na moim komputerze, bo mój Widows jest 64bitowy, a one są chyba do 32 bitowego.
Czy ktoś może mi pomóc w tych problemach?
Pozdrawiam.
Józek.

Żyj sam i daj żyć innym!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problemy konstrukcyjne
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 15:41 
Moż jakieś fotki modelu, napewno po oglądnięciu na "żywca" konstrukcji coś ktoś poradzi.

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 18:11 
modelarz

Z tego co się orientuję w wolnolotkch, przynajmniej tych wiekszych, ale i chyba w F1N to też widziałem w stateczniku poziomym stosuje sie profile niesymetrycne np :płasko-wypukłe, czyli te które wytwarzają więcej siły nośnej niż płaska płytka z większym kątem natarcia. co pozwala na ustawienie środka ciężkości nawet w okolicach 60% od natarcia, co oznacza mniej balastu z przodu więc jednocześnie mniejszą masę.

Przy takim rozwiązamiu możesz dodaś spokojnie jeszczę odrobinę balastu na dziób.

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 21:26 
modelarz

Józku, z Twojego opisu wnioskuję, że modelik masz źle wyważony. Modele wolnolatające np. takie jak Jaskółka miały środek ciężkości około 30% ale licząc od krawędzi spływu. Po za tym ze skrzydełkiem z płytki balsowej 3mm zapomnij, aby to wolno latało. Zwiększając kat natarcia pogorszysz jeszcze sprawę. Modelik będzie bardziej zadzierał. Znam to z autopsji z ostatnim "Beskidkiem mini". Możesz jeszcze zastosować kąt zerowy na płacie. Ale ja osobiście modelik bym doważył tak aby środek ciężkości wypadł poza połową cięciwy płata. Musisz to zrobić eksperymentalnie doważając przód, aż uzyskasz ładny, stabilny, poziomy lot.

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 21:34 
modelarz

"Modele wolnolatające np. takie jak Jaskółka miały środek ciężkości około 30% ale licząc od krawędzi spływu. :shock: :shock: :shock: :shock:
napewno :o :o :o ?
jednak ok 1/3 od natarcia

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 21:43 
Moderator

Podłączam swoje zdziwienie Jarku do zdziwienia Szczepana :)

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 21:48 
Moderator

Po co ten lakier i to poliuretan....?

wyczuwam ciągoty do żywic - nic to nie da poza wagą te lakiery są twarde a balsa miękka i pracuje...
pracujące drewno w końcu powoduje spękanie twardego lakieru
Skutki są odwrotne od zamierzonych ..zamiast chronić drewno lakier robi na nim skorupę w której kisi się wilgoć

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 22:43 
modelarz

Pamiętam jednak Jaskółkę, Sokoła. To było całkiem niedawno, kiedy pracowałem z młodzieżą przed wyjazdem do Anglii. Środek ciężkości ustawiany był za dźwigarem. Może to nie było 60%, ale najlepiej doświadczalnie złapać środek ciężkości.

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 08:31 
modelarz

Jak mnie pamięć nie myli kiedy ostatnio wyważałem Jaskółke (ok.40 lat temu) to środek ciężkości znajdował sie na dźwigarze czyli gdzieś w 1/3 od natarcia.

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 18:45 
modelarz

Panowie jaskółka, sowa itd to model duży z profilem skrzydła przeważanie nie CRD ale z jakimś clarkiem. Model F1N to inna skala. Model Józka powstał na moich planach. Mój model waży 14 gram, i oblatany pod halę SC ma w 50% i robi czasy około 20 sekund na małej hali.
Tak wygląda oryginał

Obrazek

Model Józka wygląda podobnie, ma tylko inny profil i wagę.
Z swojego doświadczenia wiem, że takie modele nie są proste do oblatania. trzeba pogodzić tu rzut czyli szybki lot razem z krążeniem.

Pozdrawiam Rafał

PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 22:08 
modelarz

Witam Panów.
Wydaje się, że wszyscy po trosze macie rację.
1. Lakier poluretanowy to nieporozumienie. Przefajnowałem i to mocno. Już go zdarłem.
2. Rozebrałem cały model na części. A wyglądał tak dokładnie jak przedstawił to Rafał na fotce. A w ogóle to mam problem dodatkowy ze wstawienim zdjęć na forum. Nie wchodzą mi te zdjęcia i nie wiem jeszcze dlaczego.
3. Montuję go ponownie. Staram się go odchudzić ale 14g Rafała nie dam rady osiągnąć, bo ma on latać na polu , a nie w hali i muszę go trochę wzmocnić.
4. Uwagi Pawła co do profilu statecznika też są ciekawe. zastosuję je w następnym szybowczyku.
5. Zmniejszę kąt natarcia do 0.5 st. Wyważę na 30% i zobaczę co będzie. Mam nadzieję, że jutro uporam się z tym wszystkim. Jeśli będzie źle, to pozostanie już tylko go dociążać.
Pozdrawiam.
Józek

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 09:04 
modelarz

Witam.
Uporałem się wreszcie z tym szybowczykiem. Dziś rano była bardzo dobra, prawie bezwietrzna pogoda. Natychmiast to wykorzystałem i wypuścięłem szybowczyka na pobliskim, szkolnym boisku. Poleciał pięknie. Jakieś 30- 40 m. Długo trzymał wysokość, a potem łagodnym łukiem wylądował w trawie. I o to mi właśnie chodziło!.
Zmontowałem go tak jak powiedziałem w poprzednim poście. Dziękuję wszystkim panom za pomoc i wspieranie mnie. W następnej kolejnośći zbuduję skrzydło styro.
Pozdrawiam.
Józek.
Załącznik:
IMG_1574.JPG POMNIEJSZONY.jpg
IMG_1574.JPG POMNIEJSZONY.jpg [ 93.81 KiB | Przeglądane 6093 razy ]

Żyj sam i daj żyć innym!

PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 18:34 
modelarz

brawo :-) powodzenia zycze przy dalszych konstrukcjach