Teraz jest poniedziałek, 26 lutego 2024, 10:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 10:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Czy ktoś wie lub używał serwo typu medium o zakresie 180 stopni ale doświadczalne a nie teoretycznie jak podają w wykazach

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 12:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6493
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Może ten wątek Ci trochę pomoże
https://pfmrc.eu/topic/96374-jakie-male-serwo-180st/

_________________
hejcia :-)
F7F Tigercat, F8F Bearcat, PZL.11C


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 15:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Można spróbować z rezystorami dolutowanymi do potencjometru, jeśli nie ma mechanicznych ograniczeń.
Rezystory 2x2,2kΩ na początek.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 18:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
A nie moga napisać że trzeba kupić pół sklepu i jeszcze nie wiadoma że zadziała . A ja na tym się nie znam i jak pisze że działa to myślę że powinno na wszystkich aparaturach działać .

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 19:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 maja 2013, 11:21
Posty: 193
Wiek: 58
Lokalizacja: Murowaniec (ok. Bydgoszczy)
Może to nie medium, ale do górnego serwa dolutowane oporniki 510 Ohm (bo takowe miałem pod ręką, w aparaturze ograniczony ruch do 50%), dolne bez psucia


2,2 kOhm powinny lepiej pasować :)

_________________
Pozdrawiam
Jerzy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 19:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Jacku nie denerwuj się. Serwa prawdopodobnie będą działać te 180°, tylko trzeba mieć aparaturę, która da radę wygenerować odpowiedni ciąg impulsów do sterowania. Gdzieś czytałem że masz którąś wersję Spektrum (chyba). Może być tak, że bez przeróbki serwa nie uzyskasz tych 180° na swoim nadajniku. Najprościej rozebrać serwo i dołożyć rezystory. Robiliśmy tak w trackerze do anteny, gdzie był wymagany obrót o te 180°. To jest prosta przeróbka, dasz radę.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2024, 20:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 listopada 2010, 16:49
Posty: 194
Wiek: 43
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Trzeba uważać bo nie wiem jaki zakres kątowy ma wbudowany w serwo potencjometr?
Po przekroczeniu skrajnego położenia potencjometru może być klops


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2024, 10:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Otrzymałem taka odpowiedz cyt.
BOTLAND <serwis@botland.com.pl>
pon., 29 sty, 14:39 (5 dni temu)
do mnie

Dzień dobry,
dziękujemy za przesłanie zapytania.
Niestety nie znam tej aparatury, nie posiadamy takiej w naszej ofercie, prawdopodobnie będzie odpowiednia, lecz nie jestem w stanie tego zagwarantować.

Pozdrawiam

starszy specjalista ds. technicznych
Odpowiedz z cyklu " nie wiem ja tu pracuje jestem zarobiony . To po co cholibka są specjalisci .

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2024, 18:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Jako by zakończyć temat serwo dojechało i jedynie ma swoje 120 stopni wychylenia . Mogę na aparaturze wyciągnąć do 125 procent ale tylko jedna stronę . Myślę że te 180 stopni to oszustwo chyba że na jakiejś aparaturze to osiagnie ale myślę że na żadnej.

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: środa, 7 lutego 2024, 15:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6022
Wiek: 45
Lokalizacja: Kraków
Przerobić Ci je?

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: środa, 7 lutego 2024, 19:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2487
Wiek: 58
Lokalizacja: Szczytniki
Nawet bez przeróbki da rade te 180° osiągnąć, ale na innym nadajniku.
Załącznik:
serwo-sygnal-PWM.gif
serwo-sygnal-PWM.gif [ 27.63 KiB | Przeglądane 469 razy ]

Aby u Ciebie działało 180°, to trzeba tą ruchomą część z obrazka (nie czerwony orczyk) zmusić do pracy w zakresie 0.5ms do 2.5ms, lub przerobić serwo tak, aby ten sygnał 1ms do 2ms powodował wychylenie orczyka o wartość 180°. Jeszcze napiszę czemu rezystory 2,2kΩ. Potencjometr w serwie zazwyczaj ma wartość 5kΩ i w zakresie impulsów sterowania 1ms do 2ms orczyk wychyla się o te 90°. Dodając rezystory o wartości dwa razy większej, uzyskujemy jakieś dwa razy większe wychylenie. Czas impulsów podaje się µs, aby nie mieszać z danymi z obrazka napisałem ms. W µs będzie odpowiednio 500µs i 2500µs, przynajmniej mój nadajnik tak wyświetla.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Serwa
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2024, 07:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 578
Wiek: 64
Lokalizacja: Poznań
Na razie wstrzymam się z przerobienie. Chcę zastosować zamiast orczyk koło zębate i wtedy zobaczę czy brakuje obrotu. Chcę zastosować do przesuwa listwy do zmiany biegów. Ale wiem w razie czego do kogo się zgłosić dzięki za odzew.

_________________
Pozdrawia Jacek- ten od klepania blaszek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

117,132,564 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL