Teraz jest piątek, 27 stycznia 2023, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2023, 19:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie znajdę update biosu do tego lapka.
Szukałem ale nie mam pewności czy te będą pasować
https://pcsupport.lenovo.com/uu/en/prod ... s/ds014025
https://www.drivers-lenovo.com/lenovo-t ... os-update/

ps. Potrzebuje zaktualizować bios bo Windows się blokuje na starcie. Czyli nie do końca rozpoznaje pamięci.
Pamięci były zainstalowane PC3-12800s 2x2GB ja kupiłem PC3-12800S 2x4GB


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2023, 16:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Piszą że będzie pasować. A jak nie to i tak się nie wgra. To IBM jest a nie jakiś acer... Mają zabezpieczenia.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2023, 22:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Hubert jesteś znawcą powiedz mi dlaczego jak są zamontowane pamięci PC3-12800 2x2GB to laptop działa gdy zmienię na pamięć PC3-12800 2x 4GB to win się wysypuje na starcie i co po chwila resetuje? Nawet przy próbie instalacji systemu wywala instalację.
W biosie rozpoznaje prawidłowo pamięci, bios został zaktualizowany poprawnie.
Może ktoś jest jeszcze na forum co się zna i mi podpowie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2023, 23:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
A który Windows? Mam nadzieję, że nie 32 bit

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 00:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
nie win 10 64 bit


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 08:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
A bios startuje normalnie? I czy masz może jakiegoś np linuxa livecd? Czyli taki system co startuje od zera z CD lub usb

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 11:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Bios startuje normalnie, można wejść i ustawiać co się chce i nic się nie dzieje niepokojącego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 21:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
A druga część odpowiedzi? Masz takiego linuxa? Nie masz ale ściągniesz? Bo może pamięci są walnięte a może tylko jakiś driver w WIN.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2023, 21:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
linuksa ściągam i jak tylko będę miał czas w tygodniu to sprawdzę ale pamięci przekładałem do innego lapka i system się normalnie załadował kilka minut przeglądałem internet nie zauważyłem żadnych złych objawów.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 19:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
Sprawdzałem i klapa linux zaczyna się ładować i komputer się restartuje.
Już nie mam pomysłu co jest nie tak z tym komputerkiem.
Robiłem nawet kombinacje jedna kość 2GB a druga 4GB i żadnej poprawy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 19:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5772
Wiek: 44
Lokalizacja: Kraków
Taki mix (2GB + 4GB) to tylko w niektórych płytach się da. Zazwyczaj obie kości muszą być identiko. Jeśli laptop chodził poprawnie z zestawem 2x2 oraz producent przewiduje wsadzenie większej ilości pamięci oraz masz łindołsa, który też obsłuży taką ilość (czyli 64 bit) to musi działać. Jeśli nie działa - a widać nie, to zostają dwa przypadki:
- kupiłeś walnięte kości pamięci
- kupiłeś nieuszkodzone kości ale ta płyta nie pójdzie z tą pamięcią bo NIE i ch.

Bardziej ogarnięci producenci robią listy co działa a co nie. I tak jest z tym IBM. Jest sobie dokument
https://download.lenovo.com/consumer/mo ... 15_hmm.pdf

A w nim od strony 69 spis kości, które będą pasować i co więcej są aktualnie na allegro bo parę symboli wpisałem. Np Pamięć RAM DDR3 SK Hynix HMT451S6AFR8A-PB 4 GB

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Lenovo edge 15 0301-fdg bios
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2023, 21:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 402
Wiek: 44
Lokalizacja: Poznań
A widzisz tego nie zauważyłem jest jeszcze jedno ja mam DDR3 a tam są wymienione pamięci DDR3L muszę gdzieś zamienić te pamięci na takie z literką L i sprawdzić.
Co ciekawe zamontowane pamięci te 2GB nie mają literki L .


EDIT.
I już wszystko jasne zamontowałem pamięci z literką L i komputer śmiga jak złoto.
Pamięci z tą literka to są nisko napięciowe 1,35V a nie 1,5V i jeszcze ta literka nie musi być napisana po symbolu DDR3, trzeba dokładnie sprawdzić w specyfikacji, czasami na kości jest napisane napięcie pracy.
Teraz mam nauczkę aby najpierw dokładnie poczytać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

103,928,742 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL